Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Narzędzia (https://forum.cdrinfo.pl/f61/)
-   -   Szybkość sprawdzania jakości płyt w nero CD/DVD speed (https://forum.cdrinfo.pl/f61/szybkosc-sprawdzania-jakosci-plyt-nero-cd-dvd-speed-60082/)

olafo 21.12.2005 20:30

Szybkość sprawdzania jakości płyt w nero CD/DVD speed

Jaką szybkością powinno sie sprawdzać płytę CD. Nagrałem przed chwilą płytkę cd-r esperanza z prędkością 52x i sprawdziłem jej jakość tą prędkością. Wynik wyszedł straszny, kilkadziesiąt tysięcy błędów C1 i C2. Teraz sprawdziłem 16x i wszystko jest ok: jakość płyty 94% Jaka jest najlepsza szybkość do sprawdzania płyt CD pod kątem jakości?

olafo 21.12.2005 20:41

Szybkość sprawdzania jakości płyt DVD w nero CD/DVD speed

Jaka szybkość będzie najlepsza? Na screenach, które widze na forum zawsze widziałem 8x. Czy sprawdzanie 16x jest niewskazane?

SpeedFreaK 21.12.2005 20:47

Zalezy od nagrywarki, na której przeprowadzasz test. Dla LiteOna zaleca się 4x, dla BenQ, NEC'a 8x. Test przy 16x będzie raportował zawyżone ilości błędów.

mensir67pl 21.12.2005 21:05

Cytat:

Napisany przez processor
Zalezy od nagrywarki, na której przeprowadzasz test. Dla LiteOna zaleca się 4x, dla BenQ, NEC'a 8x. Test przy 16x będzie raportował zawyżone ilości błędów.

Napewno to nie zalezy od posiadanej nagrywarki standart to 4X dla Benq przyjelo sie 8X ze wzgledu na bardzo male roznice w stosunku do pomiaru przy predkosci 4X no i czas testu o wiele krotszy a co za tym idzie i wymagania jakosciowe nosnika WYZSZE.

Ale to w wielkim skrocie no ale inni moze cos wiecej napisza ;)

Poziom błędów PIE. Błędy PIE można porównać do C1 dla płyt DVD. Za normę przyjmuje się poziom do 280 błędów PIE na jednostkę czasu (s), przy czym średnia liczona jest z 10 sekund.
Poziom błędów PIF. Błędy PIF można odnieść do błędów C2, przy czym dopuszczalna wartość maksymalna to 32 błędy PIF na sekundę, średnia liczona jest z 10 sekund.
Jitter to zgodność w fazie kolejnych landów i pitów. Niższy jitter zmniejsza szansę powstania błędów odczytu.

SpeedFreaK 21.12.2005 21:15

Ja sprawdzam @24x, większość testów, które widziałem na forum była wykonana @24x, więc to jest chyba optymalna prędkośc :)

olafo 21.12.2005 22:14

Od razu mam pytanie, jakie są normy dla płyt CD? Takie same jak dla dvd czy inne?

VIZZARD 21.12.2005 23:56

Cytat:

Napisany przez olafo
Od razu mam pytanie, jakie są normy dla płyt CD? Takie same jak dla dvd czy inne?

Zdrowy rozsądek każe raczej stawiać na inne ... ||

:D

nimal 22.12.2005 08:19

im nizsza predkosc ustawisz tym mniej bledow znajdziesz - logiczne :)
dvd na 4 lub 8
cd na 32
czemu? bo z taka predkoscia plyty sie nagrywa i z taka mniej wiecej one normalnie pracuja (naped sam decyduje jak szybko sie plyta czyta, wiec w razie problemow moze zwolnic plyt do np 0,1x zeby odczytac "trudny" fragment - ale uzywanie takiej plyty do przyjemnych nie nalezy - chyba ze ktos ma za duzo czasu i lubi odglosy pily tarczowej jezdzacej po plastki ||

SpeedFreaK 22.12.2005 11:56

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Poziom błędów PIF. Błędy PIF można odnieść do błędów C2, przy czym dopuszczalna wartość maksymalna to 32 błędy PIF na sekundę, średnia liczona jest z 10 sekund.

Maxymalna wartośc PIF zależy od metody testu. Przy ECC 8/1 wynosi 4, a przy ECC 8/8- 32.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:23.