![]() |
Szybkość sprawdzania jakości płyt w nero CD/DVD speed
Jaką szybkością powinno sie sprawdzać płytę CD. Nagrałem przed chwilą płytkę cd-r esperanza z prędkością 52x i sprawdziłem jej jakość tą prędkością. Wynik wyszedł straszny, kilkadziesiąt tysięcy błędów C1 i C2. Teraz sprawdziłem 16x i wszystko jest ok: jakość płyty 94% Jaka jest najlepsza szybkość do sprawdzania płyt CD pod kątem jakości?
|
Szybkość sprawdzania jakości płyt DVD w nero CD/DVD speed
Jaka szybkość będzie najlepsza? Na screenach, które widze na forum zawsze widziałem 8x. Czy sprawdzanie 16x jest niewskazane?
|
Zalezy od nagrywarki, na której przeprowadzasz test. Dla LiteOna zaleca się 4x, dla BenQ, NEC'a 8x. Test przy 16x będzie raportował zawyżone ilości błędów.
|
Cytat:
Napewno to nie zalezy od posiadanej nagrywarki standart to 4X dla Benq przyjelo sie 8X ze wzgledu na bardzo male roznice w stosunku do pomiaru przy predkosci 4X no i czas testu o wiele krotszy a co za tym idzie i wymagania jakosciowe nosnika WYZSZE. Ale to w wielkim skrocie no ale inni moze cos wiecej napisza ;) Poziom błędów PIE. Błędy PIE można porównać do C1 dla płyt DVD. Za normę przyjmuje się poziom do 280 błędów PIE na jednostkę czasu (s), przy czym średnia liczona jest z 10 sekund. Poziom błędów PIF. Błędy PIF można odnieść do błędów C2, przy czym dopuszczalna wartość maksymalna to 32 błędy PIF na sekundę, średnia liczona jest z 10 sekund. Jitter to zgodność w fazie kolejnych landów i pitów. Niższy jitter zmniejsza szansę powstania błędów odczytu. |
Ja sprawdzam @24x, większość testów, które widziałem na forum była wykonana @24x, więc to jest chyba optymalna prędkośc :)
|
Od razu mam pytanie, jakie są normy dla płyt CD? Takie same jak dla dvd czy inne?
|
Cytat:
:D |
im nizsza predkosc ustawisz tym mniej bledow znajdziesz - logiczne :)
dvd na 4 lub 8 cd na 32 czemu? bo z taka predkoscia plyty sie nagrywa i z taka mniej wiecej one normalnie pracuja (naped sam decyduje jak szybko sie plyta czyta, wiec w razie problemow moze zwolnic plyt do np 0,1x zeby odczytac "trudny" fragment - ale uzywanie takiej plyty do przyjemnych nie nalezy - chyba ze ktos ma za duzo czasu i lubi odglosy pily tarczowej jezdzacej po plastki || |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:23. |