Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   No¶niki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   b³±d z p³yta RW Verbatim 2.4X (https://forum.cdrinfo.pl/f28/blad-plyta-rw-verbatim-2-4x-60373/)

xadamus 29.12.2005 10:02

b³±d z p³yta RW Verbatim 2.4X

Witam
Kupi³em p³yty Verbatim DVD+RW 2.4X 4.7GB. Slu¿a mi poprawnie do nagrywania filmow na nagrywarce stacjonarnej. Chcialem jednak ich tez uzyc na komputerze i sie zawiod³em. Próba nagrania pliku na p³ytê programem Nero konczy sie niepowodzeniem (uszkodzeniem nosnika ?). Efekt jest taki ze na poczatku procesu nagrywania pojawia sie jakis komunikat o formatowaniu nosnika po czym opracja ta po 2 minutach konczy sie b³edem. I taka p³ytka jest chyba do wyrzucenia bo po tym i stacjonarna nagrywarka tez juz jej nie potrafi nagrac/skasowac. Zrobilem ta próbe na dwóch p³ytkach lecz niestety z takim samym skutkiem. A ponowne wlozenie tej "uszkodzonej" p³ytki do napedu w komputerze skutkuje tym ze miga lampka nagrywarki a Nero wisi.

Czy ktos moze podejrzewac czego to moze byc przyczyna ?
pozdrawiam

PS.nagrywarka na PC to LG GS 4163B, dziala z inna p³ytka RW x4 bez problemu

nimal 29.12.2005 10:08

sprobuj w kompie skasowac ja innym programem, np clonem
sam miewalem problemy na kompie z plytami 2,4 - raz sie czytaly a raz bledy... (na dwoch roznych kmpach i nagrywarkach) ale nie zeby az do wyzucenia byly
wszystkie przeszly jak reka odjol po zakupie plyt x4

xadamus 30.12.2005 12:48

jedna uda³o mi sie skasowac Nero, ale wciaz nie daje sie na niej nagrywac na stacjonarnej nagrywarce. Druga p³ytka pozostaje g³ucha na wszelkie próby kasowania: zawiesza sie wszystko bo nagrywarka w PC próbuje w nieskonczonosc odczytywac nosnik.

A co to za program ten Clone ? Clone XXl nie dzia³a z p³ytkami DVD lecz tylko CD.

pozdrawiam

ed hunter 30.12.2005 12:56

Cytat:

Napisany przez xadamus
jedna uda³o mi sie skasowac Nero, ale wciaz nie daje sie na niej nagrywac na stacjonarnej nagrywarce. Druga p³ytka pozostaje g³ucha na wszelkie próby kasowania: zawiesza sie wszystko bo nagrywarka w PC próbuje w nieskonczonosc odczytywac nosnik.

A co to za program ten Clone ? Clone XXl nie dzia³a z p³ytkami DVD lecz tylko CD.

pozdrawiam

CloneDVD :D

ja tak± p³ytkê skasowa³em alkoholem, dok³adnie Verbatim DVD+RW 2.4x

xadamus 05.01.2006 08:59

Uzy³em alcohola i oto efekty:
- jedna z p³ytek wciaz nie daje sie skasowac: alkohol twierdzi ze nie wlozylem p³yty a nagrywarka ca³y czas sama z siebie po wlozeniu plytki miga lampka probojac cos odczytac.
-druga plyta sie skasowala (kasowala sie rowniez innymi progrmami), ale wciaz nie moge nic na niej nagrac na nagrywarce stacjonarnej dvd - pojawia sie b³±d zapisu.
-inne plytki ktorych nie uzywalem w PC, dzialaja na nagrywarce stacjonarnej poprawnie.

Czy ktos moze wie o co tu chodzi ?

suchy503 21.04.2006 12:58

skasuj j± DVD Decrypter i powinno byæ ok, nero jako¶ kiepsko kasuje p³yty bo stacjonarne nagrywarki ich nie widz±

skyrider 21.04.2006 18:01

problem z obs³ug± p³yt Verbatim DVD+RW 2.4x na nagrywarce GSA-4163B jest znany.
nagrywarka nie potrafi rozpoznaæ no¶nika i mruga weso³o diod±.
spróbuj skasowaæ p³ytkê u kogo¶ na nagrywarce LITEON.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:41.