Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   dodatkowy kontroler IDE a windows XP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dodatkowy-kontroler-ide-windows-xp-60573/)

Ormianin 03.01.2006 15:01

i ruszyl :) uff co za ulga, dziekuje wszystkim za cenne uwagi!!!! :) :piwo:

prometeusz 03.01.2006 13:46

a zmieniles w biosie boot-owanie - bo to wyglada jakby wogule nie znalal dysku z ktorego ma sie podniesc

edit
doczytalem o tej win98 i widze ze tak ;)
to odpal kompa z plytki XP i daj naprwa system - zaraz dopisze reszte tylko znajde plytke z XP

edit
a wiec przy pierwszej mozliwosci wyboru instalacji dajesz napraw
potem logujesz sie do tego systemu - zobaczysz o wszystko sie zapyta.
Jak sie juz zalogujesz to dajesz
bootcfg /scan - powinien znajsc ta twoja
bootcfg /add - dodajesz nowe do list ( wlasnie tej z pliczku boot.ini)
na koniec mozesz sprawdzic
bootcfg /list czy sie dodala do listy
na koniec mozesz dodac
fixmbr i potwierdzic
oraz
fixboot - spyta sie gdzie zapisac nowy bootsector i poda mozliwosci - skoro bedziesz mial jeden dysk to bedzie "c"
z tym iz tych 2 komend ostatnich nie musisz wykonywac
no i exit na wyjscie

Ormianin 03.01.2006 12:44

Cytat:

Napisany przez yahol
Jezeli dysk jest na kontrolerze 0, a na 1 na plycie nic nie ma, a sa sterowniki do kontrolera, powinien ruszyc bez problemu bez zmian wpisu. (u mnie ruszyl).
Mam SilImage 8212 RAID.i 2 dyski na osobnych kanalach jako master.

Nie ruszyl, windows XP zatrzymal sie w pewnym miejscu i wypisal unmountable boot volume... nie mam innych dyskow, na 2 kontrolerze z mobo zostaly 2 CDRomy jedynie

podlaczylem z innego komputera inny dysk /testowo/ ale z windowsem 98 ten bez problemu ruszyl, zaisntalowalem mu tylko w biegu sterownik od kontrolera, nie mam juz pomyslow z windowsem XP, w googlach wyczytalem tu i owdzie, ze czeka mnie reinstal, bo informacje o kontrolerach, dyskach, partycjach sa gleboko zaszyte w windowsie

yahol 03.01.2006 12:29

Jezeli dysk jest na kontrolerze 0, a na 1 na plycie nic nie ma, a sa sterowniki do kontrolera, powinien ruszyc bez problemu bez zmian wpisu. (u mnie ruszyl).
Mam SilImage 8212 RAID.i 2 dyski na osobnych kanalach jako master.

prometeusz 03.01.2006 12:26

wlasnie zrobilem probe.
w sumie mam 3 dyski i tylko jeden system. na dysku "0"
Wywalilem pozostale by nie przeszkadzaly
podpiolem pod drugi kontroler i ustawilem w biosie boot-wanie z "2" dysku, bo jest teraz podpiety jako master na 2 slocie
Nie zmienialem w boot.ini nic.
Jezeli nie masz wiec innych systemow i bootowanie jest wlasnie z tego na ktorym jest winda nic nie powinienes zmieniac by chodzilo.
A teraz znow musze zmienic ustawienia w kompie.
czyli jak dodales nowy kontroler.
doszedl ci w biose
dysk4,5 ustawiasz wiec bootowanie z "4" i tylko tyle :)

edit
@ed zeby bylo smieszniej wlasnie jako disk(0) :piwo:

ed hunter 03.01.2006 11:47

ciekawi mnie tylko, jak ten dysk będzie widziany???

bo chyba nie jako disk(0), a wtedy trzeba będzie zmienić ścieżkę rozruchu...

prometeusz 03.01.2006 11:44

zakladajac ze miales tylko jeden system operacyjny , to nie musisz nic zmieniac poza kolejnoscia boot-owania w biose o ile sa jakies inne dyski w kompie

Ormianin 03.01.2006 11:37

dodatkowy kontroler IDE a windows XP

Moze ktos mi ciekawie poradzi... przegladnalem juz google ale nic sensownego nie znalazlem

Otoz, zakupilem do jednego z komputerow dodatkowy kontroler IDE ATA 100 na PCI i teraz zamierzam dysk na ktorym zainstalowany jest juz windows XP odlaczyc od kontrolera z mobo i podlaczyc go do tego osobnego kontrolera IDE, chce aby mi sie ten windows na dysku bootowal z takiej oto nowej konfiguracji sprzetowej, sterowniki zainstalowalem do tego kontrolera wczesniej na windowskie, nie wiem tylko co wpisac w pliku boot.ini aby winda XP prawidlowo rozpoznala nowa konfiguracje IDE

ten nowy kontroler IDE zastapi uszkodzony na plycie glownej, dlatego jest wazna dla mnie ta operacja i bez reinstalacji windowsa

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:21.