![]() |
Ogromny problem !!!! DVD LiteOn 16x
Kupiłem sobie nagrywarkę LiteOn 16x Lightscribe. Wszystko pięknie, ale do czasu ....
Pewnego dnia patrzę w Nero, że przy nagrywaniu bufor "głupieje". Po nagraniu płyty (nagrywanie trwało 3 razy dłużej niż zwylke), sprawdziłem w jakim trybie działa napęd i moim oczom ukazał się napis "Tryb PIO" !!! i nie mogę zmienić na inny tryb. Doszedłem do wniosku, że trzeba zmienić sterownik kontrolera. Mam chipset VIA, wieć zainstalowałem IDE VIA Controler i od tego czasu jest problem. Niby wszystko działa. W programie kontrolera wszystkie urządzenia działają UDMA, ale nie mogę nagrywać płyt DVD !!! Płytki CD-R nagrywa, ale w momencie gdy chce nagrać płytkę DVD, na samym początku (w czasie buforowania danych) (na szczęście !!!-bo płytka uratowana) Nero zawiesza się przed rozpoczęciem nagrywania. I wtedy trzeba zresetować kompa guzikiem. Nie wiem co jest grane !!!!! Boję, się reinstalowywać kontroler VIA, gdyż raz tak zrobiłem i zamiast wrócić do Windows'owskiego kontrolera to nawet Windows nie chciał się uruchomić (niebieski ekran !!!) Help !!! |
nie reinstaluj tylko skasuj w panelu sterowania kontrolery i wingroza powinna ci sama je wykryc i zainstalowac
i co to za winda |
zainstalowales najnowsze via hyperion?
nie zawsze najnowsze znaczy najlepsze ja do swojego KT266A mam jakies stare ktore wspolpracuja z nim duzo lepiej niz najnowsze (przynajmniej jesli chodzi o szybkosc IDE i AGP). Uaktualnij tez sterowniki ASPI (w szczegolnosci Nero ASPI). Starsze aspi (np Adapteca) potrafia pogryzc sie ze sterownikami IDE (na pewno gryza sie z nforce2 - nie widac napedow). Generalnie z VIA nigdy problemow nie ma - dziwne. O ile nforce IDE SW to kicha totalna to sterowniki IDE firmy via moim zdaniem mozna spokojnie zainstalowac. Przez 3 lata nie mialem z nimi problemow. |
Cytat:
jade na wersji 5.10 i nie narzekam :nie: jedyny problem jest z kprobe, bo nie moge przetestowac plytki "po" ASPI |
Zapomniałem napisać.
Windows XP (bez ServicePack'ów - tylko mieszają w systemie :)), ale ten sam problem mam na Windows 2000. Zainstalowany sterownik (ten co teraz powoduje ten problem) to: DriverVer=10/09/2001,5.1.2600.3014 Może istnieje jakaś inna wersja sterownika, bo jak pamiętam ta wersja nie jest podpisana cyfrowo, może to dlatego? (chociaż uważam,że chyba nie powinno być problemów przez to ??) PS. Właśnie robiłem tak, że usunąłem kontroler, a potem Windows już sam nie znalazł nowego, tylko w czasie jak trzeba było zresetować kompa, to już się Winda nie włączyła tylko był osławiony "niebieski ekran" :( Hmmmmmm..... |
Zobacz ustawienia w biosie,luknij dokładnie zworki na napędach optycznych i twardzielach i paski jakie masz mogą być stare może nie dociskają lub się uszkodziły i bedą cyry ..
A co do Via Pack ta jak administrowałem kompy na kafeji to było ich tam 16 z tego 4 tak nie lubiły sterowników Via że kur..ca mnie brała a komputery miały podobną konfiguracje sprzętową .. |
zrob tak jak napisal icemac
wywal kontolery w menedzerze urzadzen i restart po restarcie wykryje ci je na nowo i wtedy na wszelki wypadek znwou restart i powinno byc git u mnie dziala za akzym razem (ostatnio robilem to wczoraj) mnie to wyglada na to system sam sobie to zmienia w przypadku gdy naped przez ajkis czas nie odpowiada (ja aktualnie jade na dysku z badami i tak mi sie stalo jak trafil na blad) |
Cytat:
Jednak nagrywarka (Toshiba SD-R5372B) miala powazne trudnosci z zapisam plyt DVD firm innych niz TDK czy Verbatim (mozna znalezc na forum posty jak przeklinam ten sprzet, ewentualnie jak przeklinam nosniki). Wlozenie czegos innego --> plytka leciala do kosza. Oczywiscie jako bywalec cdrinfo.pl "wiedzialem" ze przyczyna lezy w lipnej jakosci plytek. I uznawalem to za norme, w koncu jak mozna wypalic cos na mediastore czy hawku, w dodatku na "szajsungowej" toshibie. W miedzyczasie jakosc zapisu pogorszyla sie do tego stopnia ze nie sposob bylo wypalic nawet TDK (nagrywarka padla). Dostalem nowa SD-R5372B. Dzialala duzo lepiej niz poprzedni egzeplarz (pewnie od razu byl walniety) jednak proba wypalenia Verbatima DVD+R 16x@12x (najbardziej wypasiona plyta jaka moglem kupic) zakonczyla sie koszmarnymi bledami na plytce. Nie bylo buffer underrun, predkosc zapisu w normie. W tym momencie bylem juz tak wkurzony na toshibe ze mialem ochote zrzucic bombe na siedzibe firmy. Ale cos mnie "tkelo" i zainstalowalem stery microsoftu. I co? Nagrywarka dziala CUDOWNIE. Wypala doslownie na wszystkim - tdk, verby, hawki, esperanzy, mediastorki, msonic i przerozne inne syfy ktore mozna znalezc w marketach. Plusy i minusy. Zadnych problemow z zapisem. Zadnych problemow z odczytem (zero zwolnien podczas "transfer test", kprobe nie mam na czym uruchomic). Wszystkie plyty czytaja sie bez problemow na moim 3-letnim stacjonarnym odtwarzaczu dvd (hawki i manty tez). Dreamcast tez nie narzeka (a narzekac lubi). Juz nigdy nie zainstaluje nvidia ide sw. po prostu nie stac mnie zeby wywalac nosniki do kosza. Szajsowatych nosnikow juz nie kupuje (okres testow sie skonczyl :) )ale milo wiedziec ze one tez dadza sie nagrac. Testowane na athlonxp@2300mhz, soltek 75frn3l nf2 ultra, maxtor DM10 160GB@UDMA133, nagrywarka na osobnej tasmie niz dysk. W miare solidny zasilacz modecon gtf-350 do tego, na WinXP+sp1 i potem na Win2k3+sp1. Oba systemy bardzo zadbane, bez wirkow i spyware oraz zbednego smiecia. Sterownikow ASPI obecnie BRAK (wywalilem nero || zostal tylko toolkit) edit: wlasnie uswiadomilem sobie ze mam stary DVD-ROM sony chyba DDU1612. Moze sie na nim kprobe uruchomi ??? tylko po co skoro plytki dzialaja OK. |
edit mi zniknęło więc napisze nowego posta:
postanowilem dac nvidii ostatnia szanse i zainstalowalem stery IDE od nforce4. Dzialaja na razie ok, w speed test wzrost w butst o 3MB w porownaniu do tych z 5.10. Komp dostal niezlego kopa (ale przywrocilem przy okazji nowiutki systemik wiec moze to dlatego). Nie wiem jak wyjdzie nagrywanie - jesli tak jak na poprzednich to wracam do ms. Programy naped widza bez problemu. aha przepraszam za off-topic. nie chce zakladac nowego tematu na cos co prawdopodobnie nie bedzie dzialac. a tak moze ktos przeczyta i skorzysta. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:13. |