![]() |
No to moje gratulacje :)
Obraz na kompie zazwyczaj nie będzie elegancki -dotyczy to nawet kamer za 20tys PLN, choć pewnie będzie lepszy od tych za 1tys PLN - zwyczajnie standard ten przystosowany jest do telewizji (telewizorów), daje tylko 720x576 pikseli rozdzielczości i na kompie wygląda naturalnie niefajnie. Jak widzisz na telewizorze - docelowym obiekcie odtwarzania - obraz jest bez zarzutu. Na kompie będzie też ciemniej skala odwzorowania jasności w kompie jest od 0 do 255 - poziom czerni to zero. W telewizorach poziom ten to od 8 do 235 - stąd wynika, że to co na TV jest całkiem jasne na kompie może być całkiem ciemne... Pozdrawiam! |
No witam ponownie :) Chciałam podziękować za rady, bo dzięki nim nie wyrzuciłam kamery przez okno ;)
Zrobiłam wczoraj defragmentacje dysku, zaktualizowałam wszystkie sterowniki, przepięłam kabel do drugiego gniazda i zrobiłam test, zgrałam po 1,5 min czterema programami. Nie było utraty klatek, nie było już poziomych pasów, obraz na kompie był trochę kiepski, ale nagrałam to na dvd żeby sprawdzić jak to w tv będzie wyglądało i uśmiech pojawił się na mojej twarzy, bo w tv obraz jest bardzo ładny, o wiele jaśniejszy niż na monitorze, nie bedzie więc konieczności ręcznego rozjaśniania. Teraz zabieram się za obróbke zgranego materiału. Dzięki wszystkim za pomoc pozdrawiam rocherka |
Nie doczytałem czy masz kartę FW zintegrowaną czy nie. Jeśli nie to spróbuj przełożyć kartę do innego slotu. Kiedyś komuś to pomogło.
Pozdrawiam |
Joasiu przed capturingiem albo w jego trakcie sprawdź czy przypadkiem juz na panelku LCD kamerki nie ma tych poziomych pasków. Bo u mnie niestety takie zjawisko czasem ma miejsce. Za pierwszym razem obwiniałem również komp ,hdd itd. A problem okazał sie banalnie prosty - po porostu przewinąłem kasetkę z fimem na koniec i z powrotem na początek i już.W momencie pojawienia się poziomych pasków mój Pinnacle Studio goopiał i informował o straconych klatkach. Także zarówno infomował o nich w momencie niezbyt płynnych przejść pomiędzy nagrywanymi scenami (np. przy nagrywaniu na uprzednio nagraną kastetkę).
|
-
może byc ze taki błąd zrobiłem zawsze zgrywałem film z kamery cyfrowej jako dv i nie było problemów a teraz z videa avi to nie starczyło mi miejsca na 3 godziny filmu ale sciągnełem teraz program MainConcept MPEG Encoder i wyczytałem ze musi być ustawienie przy mpg2 na bottom field first zobacze czy pomoże
|
A nie zamieniłeś czasami półpól obrazu przy kodowaniu albo nie przekodowałeś przez przypadek materiału interlaced jako progressive??
Pozdrawiam! |
vhs
powiedzcie panowie co to może być nie odziś zgrywam filmy i robie na dvd stacjonarne ale ostatio zgrałem materiał vhs na kopie rewelacja obraz ok ale przy wypalaniu płyty dvd mam taką sytuacje obraz jest ok ale przy ruchu kamery operatora w filmie czyli jak rusza kamerą w bok to skacze mi obraz co to moze być przy zgrywaniu dv nigdy tego nie miałem pomóżcie bo to moje wesele i chciałem zrobić na płytce a chciałem dodać ze na dvd w kopie niema takich błedów
|
No to powinno działać aż miło...
Nie upieram się przy tym ale stawiam na niedogadywanie się kontrolera firewire z płytą główną - zobacz czy może nie ma jakiegoś uaktualnienia BIOSu dla tej płyty. Zobacz jeszcze na chipset na kontrolerze FW czy jest tak jak pisałem NEC i/lub TI. Zawsze możesz spróbować zgrać w ten sposób: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/premiere1/ To działa zawsze w 100% - no chyba, że coś jest uszkodzone... Pozdrawiam! |
Windows XP z SP2, na partycji, na którą zgrywam jest 50 Gb wolnego miejsca
FireWire dokupiony osobno, płyta główna na chipsecie VIA KT400A. Co do sprawdzenia na innym kompie, to tymczasowo nie mam, za jakieś 2 tygodnie bede miała. Fragmentacja - czy tutaj istotny jest stopien fragmentacji partycji na którą zgrywam, czy całego dysku? Partycja na którą zgrywam ma 0% fragmentacji (całkowitej i plików), druga partycja z danymi: fragmentacja całkowita 8%, plików 17%, partycja z systemem: fragmentacja całkowita 19%, plików 39% |
a windows to XP? czy coś innego?
Ten kontroler FireWire to jest na płycie czy kupiony osobno? Na jakim chipsecie - najlepiej jak NEC i/lub Texas Instruments - inne, szczególnie no name = problemy. Masz możliwość spróbowania na inym kompie czy działa - wykluczysz uszkodzenie kamery, a przez to i zweryfikujesz czy komp się wyrabia. Jak wiele miejsca masz na HDD i jaki jest stopień fragmentacji - choć żeby tak się działo to pewnie musiałaby być fragmentacja dobiegająca 100 %:) Pozdrawiam! |
nie wiem jak wam ale mnie sie wydaje ze przez FW to raczej defragmentacja nie powinna miec nic do rzeczy
|
Cytat:
|
Głupie pytanie - zgrywasz to przez FireWire czy jak?
Pozdrawiam! |
Cytat:
EDIT: Ja robię defragmentację raz w tygodniu. |
No to sprawdziłam i owe DMA mam włączone. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale w podstawowym kanale IDE biezacy tryb transferu jest taki: ultra DMA tryb 5, a w pomocniczym ultra DMA tryb 2.
A czy panowie mogą mi jakoś prosto wytłumaczyć co to mojego problemu ma defragmentacja? Bo chciałabym chociaż trochę zrozumieć co i po co robie :] |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:14. |