Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   skokowa .... jakość cyfrowa (https://forum.cdrinfo.pl/f13/skokowa-jakosc-cyfrowa-60690/)

rocher 05.01.2006 16:57

skokowa .... jakość cyfrowa
 
Ludzie ustawcie sie pod moim oknem ustawi to może uda mu się złapać kamere i kompa, którymi zaraz bede rzucac.....

Jestem tak wściekła, ze trudno to opisać.

Zgrywam po raz enty film z kamery, zgrywam pinnaclem w jakości dv, a zgrany materiał masakra, ma jakies poziome paski, przycina sie strasznie...

W 4 minutach zgranego materialu pinnacle zgubił 1500 klatek, to chyba tak nie powinno być??

Nie wiem czemu ludzie tak zachwycaja cie cyfrówkami, ja coraz bardziej sie do nich zniechęcam...

PIOTR34 05.01.2006 17:00

Może zrób Defragmentację dysku, a DMA dysku jest ustawione?
http://img387.imageshack.us/img387/497/19nw.th.jpghttp://img451.imageshack.us/img451/6159/24lu.th.jpghttp://img476.imageshack.us/img476/1...6time17.th.jpghttp://img483.imageshack.us/img483/1...6time17.th.jpg

rocher 05.01.2006 17:03

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
Może zrób Defragmentację dysku, a DMA dysku jest ustawione?


A cóż to takiego jest?, bo "DMA dysku" to nic mi nie mówi... :(

Reetou 05.01.2006 17:05

A jaka kamera/komp? Bo do Torunia trochę daleko mam :D

Zgrywaj ScenalyzeremLive! IMO Najlepszy programik do tego. Plus oczywiście to, o czy pisał Piotr - defragmentacja.

PIOTR34 05.01.2006 17:09

Cytat:

Napisany przez rocher
A cóż to takiego jest?, bo "DMA dysku" to nic mi nie mówi... :(

Patrz screeny w poscie nr 2

rocher 05.01.2006 17:22

No to sprawdziłam i owe DMA mam włączone. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale w podstawowym kanale IDE biezacy tryb transferu jest taki: ultra DMA tryb 5, a w pomocniczym ultra DMA tryb 2.

A czy panowie mogą mi jakoś prosto wytłumaczyć co to mojego problemu ma defragmentacja? Bo chciałabym chociaż trochę zrozumieć co i po co robie :]

PIOTR34 05.01.2006 17:26

Cytat:

Napisany przez rocher
No to sprawdziłam i owe DMA mam włączone. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale w podstawowym kanale IDE biezacy tryb transferu jest taki: ultra DMA tryb 5, a w pomocniczym ultra DMA tryb 2.

A czy panowie mogą mi jakoś prosto wytłumaczyć co to mojego problemu ma defragmentacja? Bo chciałabym chociaż trochę zrozumieć co i po co robie :]

Jak się dużo korzysta z dysku np: (filmy DV/AVI, DVD itp) przeróbki, kopiowanie dużych ilości danych, wtedy pliki na dysku są pofragmentowane, co oznacza wolniejszy dostęp do aplikacji i wydajność systemu spada, te objawy które podałaś mogą być przyczyną braku defragmentacji w ostatnim czasie ;)

EDIT: Ja robię defragmentację raz w tygodniu.

1stwasp 05.01.2006 17:29

Głupie pytanie - zgrywasz to przez FireWire czy jak?

Pozdrawiam!

rocher 05.01.2006 17:35

Cytat:

Napisany przez 1stwasp
Głupie pytanie - zgrywasz to przez FireWire czy jak?

Pozdrawiam!

SONY DCR HC17E ->fire wire->jakość dv -> HDD (AMD Athlon 2GB, ram 1GB, Radeon 9000, głowna MSIKT4AV) tak dla ścisłości,

Szafran 05.01.2006 17:53

nie wiem jak wam ale mnie sie wydaje ze przez FW to raczej defragmentacja nie powinna miec nic do rzeczy

1stwasp 05.01.2006 19:11

a windows to XP? czy coś innego?
Ten kontroler FireWire to jest na płycie czy kupiony osobno? Na jakim chipsecie - najlepiej jak NEC i/lub Texas Instruments - inne, szczególnie no name = problemy.
Masz możliwość spróbowania na inym kompie czy działa - wykluczysz uszkodzenie kamery, a przez to i zweryfikujesz czy komp się wyrabia.
Jak wiele miejsca masz na HDD i jaki jest stopień fragmentacji - choć żeby tak się działo to pewnie musiałaby być fragmentacja dobiegająca 100 %:)

Pozdrawiam!

rocher 05.01.2006 19:36

Windows XP z SP2, na partycji, na którą zgrywam jest 50 Gb wolnego miejsca
FireWire dokupiony osobno, płyta główna na chipsecie VIA KT400A.

Co do sprawdzenia na innym kompie, to tymczasowo nie mam, za jakieś 2 tygodnie bede miała. Fragmentacja - czy tutaj istotny jest stopien fragmentacji partycji na którą zgrywam, czy całego dysku?
Partycja na którą zgrywam ma 0% fragmentacji (całkowitej i plików), druga partycja z danymi: fragmentacja całkowita 8%, plików 17%, partycja z systemem: fragmentacja całkowita 19%, plików 39%

1stwasp 05.01.2006 19:44

No to powinno działać aż miło...

Nie upieram się przy tym ale stawiam na niedogadywanie się kontrolera firewire z płytą główną - zobacz czy może nie ma jakiegoś uaktualnienia BIOSu dla tej płyty.
Zobacz jeszcze na chipset na kontrolerze FW czy jest tak jak pisałem NEC i/lub TI.

Zawsze możesz spróbować zgrać w ten sposób:

http://www.cdrinfo.pl/artykuly/premiere1/

To działa zawsze w 100% - no chyba, że coś jest uszkodzone...

Pozdrawiam!

ikar39 05.01.2006 22:28

vhs
 
powiedzcie panowie co to może być nie odziś zgrywam filmy i robie na dvd stacjonarne ale ostatio zgrałem materiał vhs na kopie rewelacja obraz ok ale przy wypalaniu płyty dvd mam taką sytuacje obraz jest ok ale przy ruchu kamery operatora w filmie czyli jak rusza kamerą w bok to skacze mi obraz co to moze być przy zgrywaniu dv nigdy tego nie miałem pomóżcie bo to moje wesele i chciałem zrobić na płytce a chciałem dodać ze na dvd w kopie niema takich błedów

1stwasp 05.01.2006 22:52

A nie zamieniłeś czasami półpól obrazu przy kodowaniu albo nie przekodowałeś przez przypadek materiału interlaced jako progressive??

Pozdrawiam!


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:26.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.