![]() |
Nie wiem jak w Acronisie, ale normalnie to trzeba taki sklonowany dysk "unhajdnac" i uaktywnic (unhide-raz, active-dwa) i dopiero przepiac na master.
|
Podłączyłeś najpierw nowy dysk jako dodatkowy - żeby windows sobie go wykrył i zainstalował drivery?
Dopiero potem zrób kopię. Jak nie pomoże - to pozostaje format i instalacja od zera (ze sterownikami z dyskietki). BTW. Czemu w sygnaturce TC taki stary i czemu jeszcze w niej jest ten cienki Winamp? |
Wlasnie przyszedl mi dysk... i sklonowalem partycje systemowa i wyskakuje komunikat:
"Error loading operation system" Co z tym zrobic? |
Cytat:
[mam nadzieje] :serdusz: |
Nie, w BIOSie (HDD0, HDD1, CDROM, Floppy drive, SCSI itd.)
|
Cytat:
|
Cytat:
Na mojej płytce dla przykładu jest to bardziej podobne do SCSI (osobny BIOS - jakby to była karta a nie kontroler zintegrowany z mobo). |
Cytat:
Cytat:
|
Blad logiczny:
nie jako IDE lecz jak IDE Sens pozostaje bez zmiany :) |
Nie ma znaczenia ani problemu.
BIOS też nie ma znaczenia - Acronis i tak wykryje (a jeszcze nie widziałem kompa, w którym dysk SATA byłby widziany jako IDE). Tylko po zabiegu nie zapomnij ustawić aktywnej partycji na SATA i wybrać właściwego dysku do bootowania. |
Jezeli dysk SATA jest widoczny w BIOSie jako normalny dysk IDE....nie widze przeszkod.
W kazdym razie klonowanie dysku, w takiej sytacji, poszlo bez problemow. Oba dyski byly widoczne jakko IDE. |
Acronis True Image - obraz partycji z ATA na SATA
Uzywam Acronis True Image do robienia obrazu partycji.
Stoję wlasnie przed kupnem nowego dysku na interfejsie SATA. Stary dysk mam niestety na ATA. Moje pytanie: Czy da sie przeniesc partycje z dysku ATA na SATA bez zadnych problemow czy instalacji od poczatku windowsa? Jesli uzywacie innych programow napiszcie jak sie one zachowuja w takiej sytuacji. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:34. |