Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   czym wyrównać poziom głośności i bitrate w mp3 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czym-wyrownac-poziom-glosnosci-bitrate-mp3-60824/)

Grzegorz_n 08.01.2006 18:41

czym wyrównać poziom głośności i bitrate w mp3

Witam Wszystkich :)

Kurcze... nie tak dawno widziałem gdzieś taki programik (jak w temacie).
Nie mogę go teraz odszukać - nie pamietam nazwy.
Czy może Ktoś wie o jaki programk chodzi i gdzie sobie spokojnie spoczywa ???

Z góry dziękuję za każde info.

Pozdrawiam
Grzegorz

joujoujou 08.01.2006 21:28

Może dbpoweramp? :>

Arepo 08.01.2006 22:18

Witam

chodzi Ci pewnie o MP3Gain ...

pozdrawiam

ro29 09.01.2006 00:06

Cytat:

Napisany przez Arepo
Witam

chodzi Ci pewnie o MP3Gain ...

pozdrawiam

Witam !
Ja używałem, jest niezły ;)

ro29

Grzegorz_n 09.01.2006 10:51

Dziękuje Panowie za odpowiedzi.

Niestety, to nie to. To są typowe rippery, a ja pamiętam,
ze to słuzyło jedynie do końcowej obróbki mp3.

Opis był w stylu:
"Zgrywamy mp3 w róznym poziomie głosności oraz z różnym bitrate.
Potem w trakcie słuchania dzieją się rózne nieprzyjemne zjawiska jak
wybuch głośności lub nagła poprawa jkaości. Aby temu zaradzić
mamy program, który zajmuje się końcową obróbką mp3. itd."

Może jeszcze Ktoś ??? :)

:)

nimal 09.01.2006 11:44

w easy cd-da extractor jest modol do czegos takiego, nazywa sie converter

Arepo 09.01.2006 16:41

Cytat:

Napisany przez Grzegorz_n
Dziękuje Panowie za odpowiedzi.

Niestety, to nie to. To są typowe rippery, a ja pamiętam,
ze to słuzyło jedynie do końcowej obróbki mp3.

Opis był w stylu:
"Zgrywamy mp3 w róznym poziomie głosności oraz z różnym bitrate.
Potem w trakcie słuchania dzieją się rózne nieprzyjemne zjawiska jak
wybuch głośności lub nagła poprawa jkaości. Aby temu zaradzić
mamy program, który zajmuje się końcową obróbką mp3. itd."

Może jeszcze Ktoś ??? :)

Mylisz się.

MP3Gain nie jest programem do zgrywania płyt audio, a jak sama nazwa wskazuje do zmiany ich głośności i to bezstratnie (bez rekompresji). Jest to więc dokładnie ten program, o który pytasz.

Jeśli chodzi o zmianę bitrate-u (choć sens w tym niewielki), to tutaj już bez rekompresji się nie obejdzie, a skoro tak, to można to wykonać czymkolwiek np.: EAC, CDex itp. Z kolei, skoro już dekompresujesz plik *.mp3 to można na nim wykonać wszystko co jest potrzebne w pierwszym lepszym edytorze audio np.: Adobe Audition.

Napisz dokładnie co chcesz zrobić to coś poradzimy.

pozdrawiam

Grzegorz_n 09.01.2006 17:28

Cytat:

MP3Gain nie jest programem do zgrywania płyt audio, a jak sama nazwa wskazuje do zmiany ich głośności i to bezstratnie (bez rekompresji). Jest to więc dokładnie ten program, o który pytasz.
wiesz co, mnie to już się wszystko wymieszało...
to chyba jakaś zależność, czym wiecej starasz się wiedzieć, tym mniej wiesz - przynajmniej tak jest w moim przypadku...

Cytat:

Napisz dokładnie co chcesz zrobić to coś poradzimy.
sprawa jest taka... mam ściagniętych trochę mp3. Jedne są głośniej, drugie ciszej, jedne ważą wiecej, a inne mniej. Pomyslałem, że wyrównam ich głosność.
Dodatkowo mają różny bitrate, a przez to inną wagę. Dla odtwarzania z dysku, nie ma to większego znaczenia ale dla odtwarzacza mp3 już tak.
Wiadomo, że jakość w 128 jest kompromisem i powszechnie stosowana więc można je wszystkie hurtem "przelecieć" na 128 lub 160, 192.
Nawiasem mówiac (pisząc), to jak Ty uważasz ile bitrate jest ok ???

Zapytam jeszcze o jedno... czy po dokonaniu dekompresji pliku mp3, który był wcześniej skompresowany na np. 128, można go ponownie skompresować na np 240 chcąc w ten sposób podnieść jakość nagrania ??? Dekompresja mp3 jest do jakiego formatu ???

I to tak w skrócie.

A przy okazji... znasz się trochę na formatach i rozszerzeniach plików filmowych ???

joujoujou 09.01.2006 19:03

Cytat:

[...] czy po dokonaniu dekompresji pliku mp3, który był wcześniej skompresowany na np. 128, można go ponownie skompresować na np 240 chcąc w ten sposób podnieść jakość nagrania ??? [...]

mp3 to format kompresji stratnej, co wyciąłeś przy kompresowaniu do 128, to znikło bezpowrotnie i nic nie da rekompresja do wyższego bitrate. :nie:

Arepo 09.01.2006 20:05

Cytat:

sprawa jest taka... mam ściagniętych trochę mp3. Jedne są głośniej, drugie ciszej, jedne ważą wiecej, a inne mniej. Pomyslałem, że wyrównam ich głosność.

MP3Gain nadaje się do tego celu wyśmienicie, gdyż nie normalizuje pliku audio do wartości dźwięku o najwyższej amplitudzie (peak normalization), ale zwiększa ogólny poziom nagrania (RMS power), czyli procentową wartość poziomu głośności w stosunku do sygnału maksymalnego. Daje to taki efekt, że rzeczywiście wszystkie utwory mają taki sam (odbieralny ludzkim uchem) poziom głośności.

Obsługa programu jest bardzo prosta i nie powinieneś mieć z nią problemów.

Cytat:

Dodatkowo mają różny bitrate, a przez to inną wagę. Dla odtwarzania z dysku, nie ma to większego znaczenia ale dla odtwarzacza mp3 już tak.
Wiadomo, że jakość w 128 jest kompromisem i powszechnie stosowana więc można je wszystkie hurtem "przelecieć" na 128 lub 160, 192.

Ja bym nie zmieniał bitrate-u, gdyż :

1) Zamiana z niższego na wyższy nie ma sensu.
2) Rekompresja pogorszy jakość.
3) Wolę 1 album w lepszej jakości niż katować słuch paroma w kiepskiej.

Cytat:

Nawiasem mówiac (pisząc), to jak Ty uważasz ile bitrate jest ok ???

Wszystko zależy od tego z jakim materiałem muzycznym, sprzętem odtwarzającym i ludzkim słuchem mamy do czynienia. Dla Ciebie może to być 128 kbps, dla kogoś innego 160 czy 192 kbps. Ja odpowiem od siebie, że maksymalnie największy :).

Cytat:

Zapytam jeszcze o jedno... czy po dokonaniu dekompresji pliku mp3, który był wcześniej skompresowany na np. 128, można go ponownie skompresować na np 240 chcąc w ten sposób podnieść jakość nagrania ???

Można, ale jakość się nie poprawi, w związku z tym nie ma to najmniejszego sensu ...

Cytat:

Dekompresja mp3 jest do jakiego formatu ???

Jest do formatu WAV.

Cytat:

A przy okazji... znasz się trochę na formatach i rozszerzeniach plików filmowych ???

Jeśli zadasz jakieś pytanie to się przekonamy ;) ...

pozdrawiam

Grzegorz_n 09.01.2006 22:47

Witam ponownie :)

Cytat:

Napisany przez joujoujou
mp3 to format kompresji stratnej, co wyciąłeś przy kompresowaniu do 128, to znikło bezpowrotnie i nic nie da rekompresja do wyższego bitrate.
dzięki za wyjaśnienie - teraz jest to dla mnie zrozumiałe...

Arepo dzięki serdeczne za wyczerpujące informacje - nie spodziewałem się tak dużego zaangażowania w mój problem - to bardzo miłe :) :) :)

Podsumowując... bitrate zostawię w spokoju, natomiast poziom głośności
wyrównam za pomocą MP3Gain - tak zdecydowałem...

Cytat:

Cytat:
A przy okazji... znasz się trochę na formatach i rozszerzeniach plików filmowych

Jeśli zadasz jakieś pytanie to się przekonamy ...
postawiłeś mnie w trochę niezręcznej sytuacji i ciekawy jestem czy to celowy zabieg, czy też kwestia przypadku....
podając link do wav, teoretycznie nie powinienem już o nic więcej pytać ;)

Ja jednak zapytam, ponieważ nie ma to jak luźna rozmowa z ludzmi znającymi temat - precz z regułkami ;)

W tym również trochę się gubię - np w avi. Jeden plik jest w DivX i ma rozszerzenie avi, inny XVid i również ma rozszerzenie avi, a ja przechwytuję obraz za pomocą iuVCR - kodek M-JPEGi też mam avi.
Czy używa się wcześniej wymienionych kodeków i zapisuje do mpg lub mpeg ???
Od czego zależy rozszerzenie, jak to się ma do jakości obrazu i dźwieku ???
Np. chciałbym nagrać na nośnik film z rozszerzeniem mpg i odtwarzać go w stacjonarnym DVD nie czytającym DivX-a, ale nie wiem czy tak można.

Pobieranie filmów...
np. jeden jest w avi inny w mpg, jeszcze inny w mpeg - który lepiej sciągnąć jeżeli chodzi o jakość obrazu / dźwięku ??? Co robić z koncertami jeżeli dostępne są w avi i mpg i mpeg - tutaj zdecydowanie chodzi o jakość dźwieku.

Gdzie można trochę na ten temat przeczytać, czy ktoś to opisał w przystępny sposób ???

Pozdrawiam
Grzegorz

Arepo 10.01.2006 00:38

Aleś zadał pytań, cóż sam się prosiłem hehehe ...

Cytat:

W tym również trochę się gubię - np w avi. Jeden plik jest w DivX i ma rozszerzenie avi, inny XVid i również ma rozszerzenie avi, a ja przechwytuję obraz za pomocą iuVCR - kodek M-JPEGi też mam avi.

Format avi ***8211; to mulitformat, gdzie video może być skompresowane różnymi kodekami np.: Huffyuv, DV, DivX, XVid, MJPEG itp., lub być wcale nieskompresowane (bardzo duża wielkość).

Cytat:

Czy używa się wcześniej wymienionych kodeków i zapisuje do mpg lub mpeg ???

Zasada jest taka - wszystko na wszystko można przerobić, musisz mieć tylko odpowiednie kodeki i soft. Przykładowo, do przeróbki filmu skompresowanego DivX-em na mpeg będziesz potrzebował tych 2 kodeków i jakiegoś programu np.: TMPGEnc (który zresztą sam w sobie jest kodekiem mpeg).

Cytat:

Od czego zależy rozszerzenie, jak to się ma do jakości obrazu i dźwieku ???

Zazwyczaj od typu kompresora jak również sposobu kompresji, poczytaj : MPEG , AVI.

Cytat:

Np. chciałbym nagrać na nośnik film z rozszerzeniem mpg i odtwarzać go w stacjonarnym DVD nie czytającym DivX-a, ale nie wiem czy tak można.

Pewnie, że można, choćby TAK. Są też dużo prostsze metody, ale dające znacznie gorsze rezultaty np.: za pomocą programu WinAVI Video Converter.

Cytat:

Pobieranie filmów...
np. jeden jest w avi inny w mpg, jeszcze inny w mpeg - który lepiej sciągnąć jeżeli chodzi o jakość obrazu / dźwięku ??? Co robić z koncertami jeżeli dostępne są w avi i mpg i mpeg - tutaj zdecydowanie chodzi o jakość dźwieku.

Mpg i mpeg to to samo. Lepiej ściągać pliki *.avi, gdyż obraz i dźwięk są przeważnie lepsze niż w mpeg. Sprawa wygląda inaczej jeśli mówimy o standardzie DVD (czyli plikach *.vob, które też są mpeg-ami jeśli chodzi o video), ale ich wielkość jest dużo większa niż skompresowanych za pomocą DivX czy XviD.

Cytat:

Gdzie można trochę na ten temat przeczytać, czy ktoś to opisał w przystępny sposób ???

Polecam nasze forum i dział DVD/VCD oraz opcję szukaj, za pomocą której zresztą znalazłbyś odpowiedz na wszystkie zadane tutaj pytania ...

pozdrawiam

Grzegorz_n 11.01.2006 12:22

Witam ponownie :)

Arepo, bardzi dziękuję za poświęcony czas i wyczerpujące odpowiedzi.
Po takim ogólnym naświetleniu tematu nawet łatwiej jest zrozumieć regułki do których odesłałeś mnie kilka razy. Jeszcze raz dzięki.

Chciałem jeszcze wrócić do normalizacji dźwięku w mp3.
Faktycznie, program MP3GAIN jest bardzo prosty w obsłydze, jednak drobny problem stanowi ustawienie parametru poziomu głośności. Znalazłem kilka wypowiedzi na ten temat, jednak najbardziej zainteresowały mnie te:
Pierwsza

Po przeanalizowaniu plików z kilku albumów mam takie wyniki:
1 album: głośność płyty = 97,6 głośność (płyta) = -9,0
2 album: głośność płyty = 96,5 głośność (płyta) = -7,5
3 album: głośność płyty = 97,0 głośność (płyta) = -7,5
4 album: głośność płyty = 94,2 głośność (płyta) = -4,5
5 album: głośność płyty = 95,3 głośność (płyta) = -6,0

Producent zaleca 89,0 - wartosc domyślna (standard) jednak jak wyżej widać, wszystkie te albumy odbiegają od tej wartości i to dość znacznie.
Więc jak należy ustawić wartość poziomu aby był oczekiwany efekt ???

Druga
czy użytkownik kasztan417 wspominający o replaygain może mieć rację ???
Trochę na ten temat jest tutaj

Jezeli Ktoś znajdzie chwilę czasu na odpowiedź - będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Grzegorz

Arepo 12.01.2006 11:18

Cytat:

Arepo, bardzi dziękuję za poświęcony czas i wyczerpujące odpowiedzi.
Po takim ogólnym naświetleniu tematu nawet łatwiej jest zrozumieć regułki do których odesłałeś mnie kilka razy. Jeszcze raz dzięki.

Nie ma sprawy od tego jest to forum :)

Cytat:

Chciałem jeszcze wrócić do normalizacji dźwięku w mp3.
Faktycznie, program MP3GAIN jest bardzo prosty w obsłydze, jednak drobny problem stanowi ustawienie parametru poziomu głośności. Znalazłem kilka wypowiedzi na ten temat, jednak najbardziej zainteresowały mnie te:
Pierwsza

Po przeanalizowaniu plików z kilku albumów mam takie wyniki:
1 album: głośność płyty = 97,6 głośność (płyta) = -9,0
2 album: głośność płyty = 96,5 głośność (płyta) = -7,5
3 album: głośność płyty = 97,0 głośność (płyta) = -7,5
4 album: głośność płyty = 94,2 głośność (płyta) = -4,5
5 album: głośność płyty = 95,3 głośność (płyta) = -6,0

Producent zaleca 89,0 - wartosc domyślna (standard) jednak jak wyżej widać, wszystkie te albumy odbiegają od tej wartości i to dość znacznie.
Więc jak należy ustawić wartość poziomu aby był oczekiwany efekt ???

Jeśli mamy materiał z różnych płyt, to jest on ogromnie zróżnicowany pod względem dynamiki. Można powiedzieć, że są utwory ciche, w których tylko w kilku miejscach amplituda nagrania jest wysoka (głośny moment) i są takie, w których dźwięki mają mniej więcej amplitudę na jednakowym wysokim poziomie. W tym drugim przypadku, utwór będzie na pewno dużo głośniejszy, a jeśli nawet nie, to będzie można go takim uczynić bez obawy, że wystąpi przesterowanie. Przesterowanie powstaje w wyniku obcięcia (clip) czubków fali dźwiękowej o największej amplitudzie w wyniku zbyt mocnego jej wzmocnienia i słyszymy nieprzyjemne trzaski, trzeba więc tego unikać.

Reasumując, aby uzyskać równy poziom głośności bez trzasków niestety trzeba przyciszyć te najgłośniejsze utwory - jest tak w tym przypadku, który opisałeś. Można też znaleźć złoty środek i zaryzykować lekki przester, który może wystąpić tylko raz czy dwa i specjalnie nie przeszkadzać. Spróbuj zwiększać głośność i obserwować wyskakujące literki Y, mówiące o przesterowaniu po wzmocnieniu. Staraj się zwiększać o 1dB i wychwycić moment, kiedy wyskakuje ich najwięcej. Wtedy pozostaw wcześniejsze ustawienie. Zalecane 89 dB to trochę za mało.

Cytat:

czy użytkownik kasztan417 wspominający o replaygain może mieć rację ???
Trochę na ten temat jest tutaj

Ma rację, zresztą MP3Gain wykorzystuje Replay Gain.

pozdrawiam

Grzegorz_n 12.01.2006 15:34

Cytat:

Reasumując, aby uzyskać równy poziom głośności bez trzasków niestety trzeba przyciszyć te najgłośniejsze utwory - jest tak w tym przypadku, który opisałeś. Można też znaleźć złoty środek i zaryzykować lekki przester, który może wystąpić tylko raz czy dwa i specjalnie nie przeszkadzać. Spróbuj zwiększać głośność i obserwować wyskakujące literki Y, mówiące o przesterowaniu po wzmocnieniu. Staraj się zwiększać o 1dB i wychwycić moment, kiedy wyskakuje ich najwięcej. Wtedy pozostaw wcześniejsze ustawienie. Zalecane 89 dB to trochę za mało.
tak zrobię... nie ma to jak metoda prób i błędów...

Cytat:

Ma rację, zresztą MP3Gain wykorzystuje Replay Gain.
skoro ma rację, to może lepiej do tego celu zastosować właśnie Replay Gain ???
Nawiasem mówiąc, trudno go znaleźć w necie...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:30.