![]() |
Jaki tryp wybrać ? Dma czy PIo ?
Witam mam taki porblem !
zaczne od kongiruracji i podłaczenia Mam system Windows Xp Nagrywarke Dvd Benq dw 1640 Uzywam programu nero i sparwa wygalda tak ze jak ustawie tryb Dma na wszytkich Ide (pomoczniczym i podstawowym) http://img213.imageshack.us/img213/6770/10ez1.jpg http://img213.imageshack.us/img213/1346/34xk.jpg to jak nagrywam (obojetne czy cd czy dvd) komp sie wiesza w róznych momentach czasmi an samym pocztaku czasmi pod koniec ! no wiec spoko pzreszukałem forum i znalazłem zeby dalej kombinowac z dma i pio ! no to dałem w knale pomocznim na pio http://img213.imageshack.us/img213/6158/22ly.jpg no to teraz mam tak ze bufor spada do zera i w góre i tak wkoło ! pyte zamist nagrac w 3 minuty nagrywa 7 a nwet dłuzej :0 i nie wiem jak to w koncu ustawić poradzi mi ktos ? bo ja nie zbardzo czaje któy kanał za co odpowiada wiec opisze to tak prostacko ;) Nagrywarke DVD mam podłączona kablem 40 zyłowym na master dyski (mam dwa) podłączone sa kabelm 80 zyłowym moze mi ktoś powiedziec który kanał za co odpowiada ? bede wiedział na przyszłość :) aha znalazłem tez na forum zeby odinstalwoać kanały i po restarcie na nowo sie zaisntaluja ... no ale tez nic to nie dało |
ma byc DMA czyli Direct Memory Access (Kanał bezpośredniego dostępu (do pamięci))
|
Cytat:
no tak dawałem to sie komp wiesza za kazdym razem przy nagrywaniu ! |
odinstaluj kanał pomocniczy i niech po restarcie zainstaluje stery Microsoftu (zakładam, że płyta na nVidii ;)
|
Cytat:
Cytat:
chyba ze chodzi ze tylko ten jeden kanał ? bo wczesniej obydwa wywaliłem |
Cytat:
stery nVidii często a właściwie prawie zawsze robią jaja, więc zrobiłem takie założenie. no i fakt chyba coś nie doczytałem, ale stery mogłeś znowu dać nvidii :P |
aha to jakie infromacje jeszcze mam podac ? a mozesz mi wytlumaczyc któy kanał za co odpowiada ? wiesz o co chodzi ? któy ejst od nagrywarki a któy od dysków
tak an logike to chyba pomocniczy jest od nagrywarki tak ? a podstawowy od dysków ? |
Cytat:
|
Cytat:
Dokładnie! Nieważne czy PIOx, MWx, UDMAx. DMA ma być i tyle w tym temacie... A w każdym z w/w trybów transferu można włączyć (wyłączyć) DMA. |
Cytat:
|
Cytat:
Zmień stery do IDE bo tak naprawdę to PIO4 jest za dużo dla CD-ROMo podobnych. |
Cytat:
esem a skad sciągnac inne sterowniki do IDE ? tzn jakie moza jakos nazwa czy cos to sobie poszukam paru ludzi nie czytało chyba topicu :) wiem ze DMA jest lepszy itp ale pisze ze komp mi sie wiesza za akzdym razem przy tym trybie gdy nagrywam cos (cd lub dvd) teraz juz widze ze to nie wina nagrywaki bo podłaczyłem pod slave (ta sama tasma) zwykła nagrywarke cd SOHR -5238V i tez sie wiesza na Dma ! wiec nie wiem co robic ? czy na dyskach tez ma byc DMA ? czy mzoe na samych nagrywarkach ? co moze byc powodem zawiasów ? |
a na jakim chipsecie masz plyte glowna? intel, VIA, Nforce czy inny?
|
Cytat:
DMA oczywiście dla wszystkich (!) napędów, czyli HDD też. |
elfikk -> sprawdz podlaczenie tasm, oraz to czy masz najnowsze (lub jakiekolwiek) sterowniki do plyty glownej wgrane na system, przegladnij tez biosa plyty glownej czy niemasz przypadkiem tam "zablokowanego" dma ???
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:58. |