![]() |
Zgadzam sie, dlatego mowie - zeby cyknac nabombionemu kumplowi fotke na imprezie nie potrzeba super sprzetu... Ale zdjecia tzw. wazne, ktore maja byc pamiatka na cale zycie, to grzechem jest robic cyfrowka...
|
Cytat:
teraz zastanawiam się nad jakimś imprezowym automatem, bo noszenie mojej lustrzanki i ustawianie jej za każdnym razem jest trochę męczące. |
Cyfrowka nie wygra NIGDY ;-)... Dla rynku masowego, moze owszem... Ale tylko zdjecia robione lustrzanka maja dusze...
|
Dzisiaj Konica-Minolta oglosila to samo co Nikon oglosil tydzien czy dwa temu.
Wiec juz dwie bardzo powazne firmy oglosily podobne wiadomosci, chyba jednak cyfrowka wygrywa... Artykul po angielsku jest tutaj. |
Cytat:
|
Ja jednak zastanowilbym sie na przepisanie owych istotnych VHS'ow na cyfre - dlugo nie pozyja, to w koncu tasa magnetyczna podatna na uszkodzenia i rpzyciagajaca drobinki zelaza i pylu... Co do nagrywania z TV - inwestycja w przyszlosc jest "dyskowid" - zpaisze dane na HDD a po obrobce spokojnie nagrasz je na DVD. Wiem, wydatek w porownaniu do "wideo magnetofonu" (tak kiedys nazywano magnetowidy) jest niebotycznie wyzszy, ale sie oplaca!
|
Cytat:
Dzięki za bardzo ciekawą wypowiedź. Akurat tak się składa, że o tym wiedziałem, że VHS w momencie gdy się pojawił był najgorszy itd. A to, że napisałem, że kiedyś marzyłem o magnetowidzie (dziś już nie aż tak - po prostu chciałbym mieć) - nie oznacza, to, że uważam go za dobry system zapisu. Po prostu - czasem przydało by się mieć go np. do nagrania czegoś z TV jak się nie ma czasu, lub po prostu na pamiątkę. Wiem, że może to zrobić komputer - ale to inna kwestia. A po drugie - mam trochę pamiątkoych kaset video (jakoś nie mam na razie ochoty na przegrywanie ich na DVD) - a posiadany odtwarzacz zaczyna mieć "problemy" - i gdyby się na poważnie popsuł, to podejrzewam, że lepszym rozwiązaniem było by po prostu kupno magnetowidu ... Pozdrawiam ro29 |
Nie wiem czy magnetowid to taka swietna sprawa... Nie wiem czy znasz kawalek historii zapisu kasetowego dla uzytkownika domowego... Zarpezentowano swego czasu trzy technologie : SONY BetaMAX, JVC VHS i PHILIPS VTR. W kazdym razie jak to zwykle bywa - wygral najgorszy jakosciowo VHS. Ludzie szybko pozalowali decyzji tego ekonomicznego wyboru, ale Sony odwrocilo sie od nich i zaczelo pracowac na d swoim innowacyjnym mimo wszystko systemem. Doposazono go w mozliwosc zapisu sygnalu w trybie komponentu roznicowego (sygnaly luminancji i chrominancji przesylane odrebnie, jednak w przeciwienstwie do komponentu uproszczonego sygnal chrominancji wysylany byl w postaci Y, R-Y, B-Y, a nie jako pojedynczy sygnal, co pozwolilo uzyskac o wiele wyzsza jakosc obrazu). Nie trzeba bylo dlugo czekac az system dopieszczono do maksimum - wyposazono go w mozliwosc zapisu sciezki ze zmienna modulacja czestotliwosciowa (FM). Tak narodzil sie najdoskonalszy analogowy standard, jaki kiedykolwiek wymyslono - BETACAM SP, i do niedawna praktycznie wszystkie telewizje pracowaly na "betach". W wielu z nich ma to miejsce nadal - nie kazdy ma pieniadze na zmiane infrastruktury na cyfrowa. Sam marze o zakupie magnetowidu B-CAM, jednak ceny skutecznie sprowadzaja mnie na ziemie... Chcialem Ci tylko uswiadomic jak ulomny jest VHS i dlaczego nie warto sie nim interesowac - daje zalosna jakosc obrazu (nie poprawila nawet proba rozwiniecia standardu przez JVC - tzw. standard S-VHS), ulomny i slabo znormalizowany dzwiek (zastraszajacy poziom szumow) i jest relatywnie podatny na uszkodzenia mechaniczne. Dlaczego wygral? Byl tani... Blah, ohyda...
|
Witam !
Cóż, popularna cyfra coraz bardziej zdobywa świat ... A tak na poważnie - co do decyzji Nikona - skoro popyt znacznie zmalał, a sprzedaż aparatów cyfrowych rośnie - to nie dziwię się. Aczkolwiek - jak powiedziano w tym materiale w TV - dwa modele jeszcze będą produkować. A co do przyszłości - raczej wątpię aby w bliskiej perspektywie zaprzestano produkcji filmów - popyt na nie mimo wszystko nadal jest - i to z różnych względów - zarówno kupują je pasjonaci, profesjonaliści itd. - ale też Ci którzy mają aparat, a nie stać ich ani na cyfrówkę, ani do tego komputer. Oczywiście, ze względu na słabnący popyt, sytuacja może się zmieniać - ale prawdziwy zmierzch fotografi analogowej nastąpi nie wcześniej niż za 15-20 lat. Sam mam cyfrówkę - niestety niezbyt dobrą (dziś próbowałem zrobić zdjęcie choinki - i nieciekawie to wyszło mimo kilku prób) - ale ma to jednak wiele zalet - przede wszystkim minimalizacja kosztów eksploatacji, szybkość otrzymania wyniku itd. :) Natomiast co do wspomnianej tutaj kwestii taśm VHS i kaset. Tutaj mam mieszane uczucia. Dla mnie zarówno CD i mp3 - mimo swoich zalet - nie wywołują mojego entuzjazmu - choć mimo wszystko ostatnio coraz więcej z nich słucham muzyki ;) . Taśma - mimo swoich wad - ma też zalety - i sam marzę o jakimś naprawdę dobrym magnetofonie - ostatnio oglądałem takie na Allegro - i można już nabyć w niezłej cenie. A co do VHS - trudno mi się wypowiadać - bo jedyne co posiadam to zwykły odtwarzacz (co prawda ostatnio bardzo rzadko używany) - ale kiedyś marzyłem o magnetowidzie - i mam nadzieję, że te marzenie jeszcze się spełni. Pozdrawiam ro29 |
czytalem o decyzji nikona
coz - jak pisal Szuma - to musi nastapic profesjonalisci przesiadaja sie na cyfre, amatorzy juz to zrobili niedobitki sa, zawsze i wszedzie znajda sie zwolennicy starego, tradycjonalisci albo profesjonalisci studyjni, ktorych po prostu nie stac na zakup studyjnej cyfrowki, a stac na studyjny maly obrazek (tu chodzi o aparaty po kilkadziesiat tysiecy i wiecej) - ale ceny spadna ;) a sentyment - tam gdzie sa pieniadze tam nie ma sentymentu oczywicie bedzie jedna czy dwie firmy robiace aparaty i materialy dla malegoobrazka - nie z zsentymentu, oni na sentymencie klientow beda zarabiac ale z normalnego rynku analogi wypadna - kilka lat im daje materialy eksploatacyjne pare lat dluzej... |
Myślę, że to nie nastąpi za naszych czasów.
1. Ceny klisz nie są bezpośrednio uzależnione od tego, czy któryś producent kończy sprzedaż aparatów analogowych, tylko od popytu na te klisze, a pamiętajcie, że tych aparatów na rynku jest od ch..a i ciut ciut! 2. Jeśli ceny pójdą w górę, to IMHO będzie się to odbywać nie już, teraz, ale trochę dłużej... 3. Co do strzelania zdjęć syfrówką, to ja czasem robię śluby analogiem i nie wyobrażam sobie strzelenia zdjęć w plenerze bez Fuji Reali a w kościele bez NPH... i myślę, że długo to się nie zmieni :) |
Cytat:
Cytat:
@Shuma02 uroku taśmy nie załatwią żadne programy ( przynajmniej w niedługim okresie czasu) . Obróbka dzwięku jest dużo mniej zasobożerna niż obróbka Video , a do dziś nic nie potrafi na tyle wiernie "emulować " dzwięku z wzmacniaczy lampowych , aby prawdziwi audiofile stwierdzili że to już jest ten sam dzwięk . Podobnie klisza czy taśma filmowa , na długo nie będzie jeszcze mogła być w tak samo wierny sposób emulowana . |
Cytat:
napewno analogi dalej będą istnieć, ale to już będą zabawki elitarne dla wąskiej grupy profesjonalnych fotografików lub traktowane raczej jako hobby. co do kaset vhs i audio, to ja magnetowidu nie używałem już chyba z 10 lat, nawet już go z domu wyniosłem bo służył tylko za zegarek, a kasety audio ostatnio sprzedawali w geancie za 1 pln sztuka i to nie jakieś disco polo, tylko normalnych twórców jak np. sting, pink floyd, gorrilaz itd. |
M@X, nie musisz wiedziedz duzo by na temat photografi wiedziec wiecej odemnie. Po prostu zauwazam to co sie dzieje do okola mnie, w pracy, i tak w ogule. Wiem ze lustrzanki to podstawa fotografi, ale widze ze wiekszosc ma je juz cyfrowe. Sam nakrecalem 2 minutowy filmik w szkole na tasmie, ale ta sama klasa teraz to juz kamery cyfrowe. Rozmawialem ostatnio z gosciem ktory edytuje serial "24" i stwierdzil to samo. Sam mam malusiego Canona A520 wiec widzisz moje zaawansowanie.
VHS i kasety ciezko juz tutaj znalesc w sklepach, wiec jednak nowe wypycha stare. |
Tak samo płyty CD i DVD miały całkowicie wyprzeć z rynku kasety magnetofonowe i VHS . Fakt że pokrywają coraz wiekszą część rynku , ale ile lat są równolegle obie formy zapisu , analogowa i cyfrowa. Podobnie będzie z kliszami . Zaprzestanie produkcji aparatów to jedno , a koniec materiałów eksploatacyjnych to drugie . Tak długo jak będą klienci na klisze , tak długo będą je produkować i sprzedawać .
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:28. |