![]() |
Problem z nagrywaniem DVD na Lite-ON SHW 1635S
Mam problem z nagrywarka DVD Lite-On SHW1635S otóz jak nagrywam jakies duze pliki zajmujące ok 4 gb to np na początku wszystko jest ok ale np jak dojdzie do 70% moze i być nawet 29%(liczby sa tylko przykładami)to proces nagrywania staje w miejscu jak by sie zatrzymało a czas w Nero idzie dalej a proces nagrywania stoi w miejscu!!
czy to wina wypalary czy czegoś innego?? dodam jescze ze orpócz Lite_ona w kompie siedziw wypalarka CD/RW LG Zakładając nowy temat postaraj się, aby nazwa odzwierciedlała jego treść. Tematy o nazwach: "Pomocy!!!", "Mam problem" czy podobnych mogą zostać zamknięte/usunięte przez Moderatora bez względu na treści w nich zawarte |
No wlasnie mam ten sam problem przy nagrywarce benq nagrywa i pod koniec sie zatrzymuje tak jak by nie mogl zakonczyc sesji. Chodzi tu o plytki dvd bo cd idzie spoko. Nawet jak chce zeby przezucil zawartosc plytki to wywala blad. Dysk mam w ntfs-ie i nie wiem czy to wina nagrywarki czy innego sprzetu
|
Jest topic o benq tam spytaj o to.
|
standard:
DMA ASPI stery do plyty glownej jakie nosniki jakie nero ??? |
Nero to 6.3.1.10
nośniki rózne na Mediastorach idzie bez problemu a na Hawkach z tym zatrzymaniem płyta głowna Epox 8RDA3+ a DMA i ASPI nie iwem jakie bo nie wiem co to jest :podbite: |
z tego wynika ze HAWKI to SZAJS i potwierdzone to jest na forum :tak!:
majac litka staraj sie palic na PLUSACH i to markowych, najlepiej Verbatim - roznica w cenie nie jest az tak kolosalna, a w jakosci ... sam ja odczujesz po czasie :tak!: |
z nośnikami to raczej sprawy nie zmieni bo kumpel ma identyczna wypalarke co ja i na tych nośnikach co ja mam problemy jemu nagrywa sie ok
|
pomysl pozniej o ich trwalosci, ktora zalezy od jakosci wykonania - taki HAWK (jesli od MCC) to ODPAD Verbatima
a zrob skan jakosci takiej plytki w kProbe lub cd/dvd speed |
ale mi chodzi o to ze np kumpel dal mi zebym mu nagral muze plytke DVD-RW Sonego o prędkosci zapisu 2x i u mnie lipa zawiesza sie podczas nagrywania a u nigo ponoc sie nagrywa na ta płytke a ma też DVD-RW Lite-Ona
więc kupił DVD-RW Omegi i jak je włoze to Litka to jakośc takoś dziwny dzwięk wydaje jak by ją obrecał i za moment przestawał i tak w kółko |
Moze napisz cos o biosie ???
|
Przekek a jak sprawdzić Bios wypalary????wiem ze ma Firmware Version ma
YS06 |
miałem identyczny problem, wystarczy w biosie ustawic tryb "32 bit transfer" na "ON" i to wszystko!! pozdro
|
guzio85 ale jaki miałes problem z nagrywaniem czy chrubotaniem??
a zmienic mam w biosie od plyty głownej czy od wypalary??jak od wypalary to jak mam to zorbić?? |
Ściągasz bios YSOV (najnowszy) korzystając z poniższego linka:
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=5291153025 Rozpakowujesz, sprawdzasz, czy w napędzie nie ma płyty (nie może być), klikasz exe, wskazujesz nagrywarkę i modlisz się, żeby prądu nie odłączyli w trakcie flashowania. Potem już tylko restart i masz wgrany nowy bios. |
Cytat:
Bios mozesz sprawdzic miedzy innymi: Nero/Nagrywarka/Wybor nagrywarki Nero Info Tool Kprobe Menedzer Urzadzen/Stacje dyskow.../Szczegoly ;) Cytat:
Restart tez nie konieczny (jesli w danej chwili niezbyc Ci on pasuje np. P2P) wystarczy ze usuniesz naped w menedzerze urzadzen, a potem odswierzysz :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:13. |