Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Czyszczenie Lasera (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czyszczenie-lasera-61325/)

Daniu 21.01.2006 17:18

Czyszczenie Lasera

Witam mam taki mały problem chciałem wyczyścić sobie laser w Nagrywarce ale mam dylemat czym ? :( jakiś środek tylko jaki ? oprócz Alkocholu (Propanol) którego nie posiadam możecie mi coś polecić i jak czyścić

TORQUE 21.01.2006 17:24

Najlepiej byś zrobił przeczyszczając soczewkę lasera sprężonym powietrzem. Jest to sprawdzony sposób i napewno nie zaszkodzi ;)

mgit 21.01.2006 17:31

lub kupic płytke czyszczącą ||

Yarozelsky 21.01.2006 17:45

Cytat:

Napisany przez Daniu
Witam mam taki mały problem chciałem wyczyścić sobie laser w Nagrywarce ale mam dylemat czym ? :( jakiś środek tylko jaki ? oprócz Alkocholu (Propanol) którego nie posiadam możecie mi coś polecić i jak czyścić

Jeśli masz problemy z kupnem propanolu ,to kup w aptece saszetki z gazikami jałowymi nasączonymi 70% alkoholem izopropylowym 'LEKO' 5zł/paczka [10 gazików]

esem 22.01.2006 08:43

Cytat:

Napisany przez Daniu

W sumie to sprawa jest dyskusyjna, każdy robi na własne ryzyko.
Każdy sposób ma wady:
-sprężone powietrze: nie usuwa tłuszczu i podobnych osadów, przedmuchuje kurz z jednego miejsca w drugie, nietrafione dmuchnięcie może Ci zniszczyć "osadzenie" soczewki,
-woda destylowana: nie usuwa tłuszczu,
-alkohole: mogą zostawiać osady (własne), mogą zmatowić plastykową soczewkę,
-inne rozpuszczalniki: zmatowią plastykową soczewkę,
-płyka czyszcząca: mechaniczne czyszczenie soczewki przyniesie więcej szkód niż zrobi dobrego > zdecydowanie odradzam. Już faktycznie lepiej użyć szczotki do zębów albo do klozetów,
Ja używam propanolu, w ostateczności wódkę (40%) czystą w pierwszej fazie (usuwam tłuszcze i osady) a w drugiej wodę destylowaną (zmywam alkohol a raczej jego resztki).

echoo 23.01.2006 00:37

Cytat:

Napisany przez mgit
lub kupic płytke czyszczącą ||

Tiaaaa kupić można ale używać to już raczej nie.
1. Nie czyść lasera jeśli nie jesteś przekonany, że to potrzebne
2. Jeśli już musisz go wyczyścić, to rób to bardzo delikatnie i z rozmysłem
3. Staraj się unikać używania jakichkolwiek płynów (najlepsze jest sprężone powietrze lub suchy pędzelek)
4. Nie dopuszczaj do zabrudzenia (nie trzymaj otwartego napędu bez potrzeby, nie wkładaj zakurzonych płyt itp.)

esem 23.01.2006 07:54

Cytat:

Napisany przez echoo
Tiaaaa kupić można ale używać to już raczej nie.
1. Nie czyść lasera jeśli nie jesteś przekonany, że to potrzebne
2. Jeśli już musisz go wyczyścić, to rób to bardzo delikatnie i z rozmysłem
3. Staraj się unikać używania jakichkolwiek płynów (najlepsze jest sprężone powietrze lub suchy pędzelek)
4. Nie dopuszczaj do zabrudzenia (nie trzymaj otwartego napędu bez potrzeby, nie wkładaj zakurzonych płyt itp.)

Zapomniałeś wspomnieć o papierze ściernym > drobnoziarnisty i koniecznie na sucho :piwo:

piotrek123 23.01.2006 11:39

Z tym sprężonym powietrzem to też nie najlepszy pomysł, czasem po psiknięciu zostaje taka tłusta cieńka warstewka na powierzchni. Dlatego powietrze w aerozolu nie jest zalecane np. do czyszcenia matryc w aparatach foto.

ostryga27 23.01.2006 12:16

To wkoncu do jakiego doszlismy konsensusu?
bo terz bym sobie wyczyscil to i owo,czyli naped

esem 23.01.2006 21:21

Cytat:

Napisany przez ostryga27
To wkoncu do jakiego doszlismy konsensusu?
bo terz bym sobie wyczyscil to i owo,czyli naped

Twój sprzęt, Twój wybór, Twoja decyzja...

"Znalezienie rozwiązań problemów jest proste.
Problem ma w tym spory udział.
Prawdziwą sztuką jest wyszukanie problemu, który będzie pasował do rozwiązania."
Piet Hein "The Last Things First grook"

Grzegorz Banach 24.01.2006 01:12

Przede wszystkim do tego potrzebny jest właściwy środek czyszczący.
Jedyny powszechnie znany i stosowany do tego celu to alkohol izopropylenowy (inaczej izopropanol), lub Kontakt IPA w pojemniku z aerozolem produkcji KONTAKT CHEMIE.
Ten ostatni dostępny jest w szanujących się sklepach z podzespołami elektronicznymi.
Druga sprawa to umiejętności manualne, bo trzeba rozebrać napęd i dojść do soczewki lasera.
Tenże laser zawieszony jest na delikatnych sprężynkach (musi być przesuwany, by ogniskować strumień światła na spiralnej ścieżce krążka) i nie można tego zawieszenia uszkodzić.
Mycie polega na naniesieniu bez dotykania w/w propanolu na soczewkę i delikatnym zebraniu jego nadmiaru za pomocą środka dobrze chłonącego, np. skrawka chusteczki higenicznej, czy ligniny.
Czynność tę należy powtórzyć kilkakrotnie, aż do uzyskania błyszczącej powierzchni soczewki po odparowaniu nadmiaru izopropanolu.
Nie muszę dodawać, że nową porcyjkę izopropanolu nanosi się dopiero po odparowaniu do sucha poprzedniej.

ed hunter 24.01.2006 01:30

Cytat:

Napisany przez Grzegorz Banach
Jedyny powszechnie znany i stosowany do tego celu to alkohol izopropylenowy (inaczej izopropanol), lub Kontakt IPA w pojemniku z aerozolem produkcji KONTAKT CHEMIE.
Ten ostatni dostępny jest w szanujących się sklepach z podzespołami elektronicznymi.
Druga sprawa to umiejętności manualne, bo trzeba rozebrać napęd i dojść do soczewki lasera.
Tenże laser zawieszony jest na delikatnych sprężynkach (musi być przesuwany, by ogniskować strumień światła na spiralnej ścieżce krążka) i nie można tego zawieszenia uszkodzić.
Mycie polega na naniesieniu bez dotykania w/w propanolu na soczewkę i delikatnym zebraniu jego nadmiaru za pomocą środka dobrze chłonącego, np. skrawka chusteczki higenicznej, czy ligniny.
Czynność tę należy powtórzyć kilkakrotnie, aż do uzyskania błyszczącej powierzchni soczewki po odparowaniu nadmiaru izopropanolu.
Nie muszę dodawać, że nową porcyjkę izopropanolu nanosi się dopiero po odparowaniu do sucha poprzedniej.

wszystko na temat i dokładnie :spoko:
ponieważ sam topic ma dobrze wyszukiwalny temat - popieram.

reputa w mżliwym terminie (jak mi się umożliwi)
gdybym zapomniał nalegać nachalnie :D

piotrek123 24.01.2006 10:01

Zamiast sprężonego powietrza, bier gruchę taką z apteki do wyciągania smarków z nosa u dzieci i tym dmuchaj na soczewe:)

ostryga27 24.01.2006 10:51

Cytat:

Napisany przez Grzegorz Banach

A moze to tego byc patyczek taki do uszu,no wiecie,czyscilem "w wierzy" tym sposobem i jest OKI,a zdolnosci manulalne posiadam,chodzilem kiedys do modelarni(cale dzicinstwo)
I oczywiscie reputa dla banacha leci!!

echoo 26.01.2006 16:49

Cytat:

Napisany przez esem
Zapomniałeś wspomnieć o papierze ściernym > drobnoziarnisty i koniecznie na sucho :piwo:

Sorry Winetou :zawstydz: Latka już nie te :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:54.