Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   CD-RW TEAC 24/10/40 Retail (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cd-rw-teac-24-10-40-retail-6138/)

matrek 15.02.2002 13:09

CD-RW TEAC 24/10/40 Retail

Kupiłem toto ustrojstwo, zamontowalem - jako CD chodzi bez najmniejszego problemu, lecz kiedy prubuję uruchomić Nero 5.5, czy CDRWIN 3.8, pojawia się komunikat "Searching SCSI or IDE, please wait...". No więc czekam, czekam, i czekam, ale móglbym tak czekać do "usranej śmierci", bo następuje totalny zawias...

Qrcze, albo ja jestm głupi i nie potrafię podłączyć kabelka, albo nowy urok WinXP, albo...

O co może chodzić ?

Aby nie było wątpliwości - napęd chodzi na drugim IDE a jego zworki ustawiłem na slave, a Nero 5.5 w pełnej wersji był na załączonej do napędu przez producenta oryginalnej płycie, nie powinien mieć wiec problemu z rozpoznaniem urządzenia.

Zetoxa 15.02.2002 13:35

ustaw nagrywarkę na master, a Nero pod XP co najmniej 5551 lub nowszy
pzdr

matrek 15.02.2002 13:38

O.K. Thanks, jak tylko wyjde z roboty, to pogrzebię w maszynie. póki co jeszcze raz dzięki.

matrek 15.02.2002 21:22

Niestety, nic to nie dało :{
Napęd przełączony na master, najnowszy ASPI wklejony do katalogu Nero 5.5.6.9..., a ten pajac Nero ;) wciąż próbuje szukać magistrali SCSI lub IDE podczas uruchamiania, wieszając przy okazji system.
Please help...

mAsTeRfX 15.02.2002 22:29

spróbuj na windzie 98, xp ma duuuużo blendów

matrek 15.02.2002 22:35

Cytat:

mAsTeRfX (15-02-2002 22:29):
spróbuj na windzie 98, xp ma duuuużo blendów
Nie, aż tak nie będę kombinował - wiadomo, że Win eXtrem Problems ma pełno błędów, ale nie sądzę, aby były to aż takie errory, które uniemożliwiłyby uruchomienie CD-RW. Zresztą, chyba nie jestem jedynym userem, który uruchamia W524E na WinXP. Ale dzięki serdeczne, za próbę pomocy.

Kyehoo 15.02.2002 23:18

Właśnie dzisiaj kupiłem TEAC'a CD-W524E. Używam NERO 5.5.5.1, WinXP Pro ENG jako upgrade z w2k. Właśnie wypalam już 7 płytę i powiem że teraz lece na badziewiach typu Samsung po zeta za sztukę. Wszystko gra bez problemu. Wypalam z prędkością 24x (oczywiście strefowo :)) ) Samsungi 16x. Także, na pewno Ci tym nie pomogę, ale przynajmniej wiesz teraz, że powinno działać.. Nagrywarkę mam podłączoną pod standardowy kontroler na płycie ( nie RAID ) jako Master bez żadnych urządzeń dodatkowych na taśmie.. Płyta ASUS/KT133A/RAID

Pozdrawiam
Kyehoo

Marius The Mad 16.02.2002 00:02

Hmm... Sciagnij sobie Force ASPI 1.7 i zainstaluj. Windowsy (od 95 w gore) obsluguja napedy ide/atapi wlasnie poprzez sterowniki magistrali scsi, czyli poprzez interfejs aspi. Niestety, w win9x/me te drivery sa przestarzale, a w zadnym systemie z rodziny nt nie ma ich w ogole. Nt maja wlasny interfejs, ale jesli nawet jakis program potrafi go wykorzystac, to, jak widac, sa klopoty i tak. Dwie uwagi: 1) Nie gwarantuje, ze to pomoze, ale wg wszelkich znakow na niebie i ziemi - powinno. 2) Nie pamietam, skad to sciagalem (to bylo dawno). Wpisz w Google +force +aspi +"1.7" i powinno znalezc jakas strone. Milej zabawy.

Marius The Mad

shephard 16.02.2002 00:05

A w downloadzie na cdrinfo z driverami nie było?
Chyba to tam dzisiaj widziałem...

Ale jakoś wątpię żeby pomogło...

Zainstalowałem XP Prof. bez jakichkolwiek driverów dodatkowych (no może detonatorki...) i w524e wykrył mi od razu, bez problemów (1.0b - ale to chyba nie powood ;) )

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:15.