Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Tanie urządzenie wielofunkcyjne (drukarka,skaner,kopiarka) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/tanie-urzadzenie-wielofunkcyjne-drukarka-skaner-kopiarka-61484/)

Dudi 25.01.2006 01:01

Tanie urządzenie wielofunkcyjne (drukarka, skaner, kopiarka)

Witam!
Potrzebuję urządzonka wielofunkcyjnego (drukarka, skaner, kopiarka) i na ten cel mam przeznaczone ok. 300 zł. Ma być to tani sprzęt głównie dlatego że nie mam zamiaru drukować zdjęć (a jeżeli już to bardzo mało) i takich rzeczy. Potrzebuję głównie do xerowania materiałów (text, czasami jakiś wykresik, tabelka) i drukowania tekstów. Rozejrzałem się troszke po allegro i zaciekawiła mnie taka maszynka:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82733064

Jest to HP PSC 1410. Może ktoś z forumowiczów miał okazję testować ten sprzęcik albo ewentualnie mógłby polecić coś w podobnej cenie. Na allegro jest też kilka Lexmarków, jednak skupiłem się na HP ze względu na większe zaufanie do tej marki. Może jakieś sugestie, podpowiedzi, opinie ? Z góry dziękuję.

pali 25.01.2006 02:20

Ten kombajnik, jak dla mnie, ma jedną wadę: skaner CIS.

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pscmi...dfs/436453.pdf

Czyli ma on lampę diodową a więc małą głębię ostrości i skanowany obiekt musi ściśle przylegać do szyby. Odpada więc wszelkie 3D.

Skanery CIS zazwyczaj zabarwiają skan, więc odpadają też fotki itp.

Zapomnij też o skanowaniu materiałów transparentnych.

Ty chcesz skanować głównie text, więc niby OK, ale może być problem z grubymi książkami, co jak się rozłożą, to są 3D :)

Aha, ja nie mam tego kombajnu, macałem go tylko w sklepie. CHYBA nie ma podnoszonych zawiasów od klapki skanera, co dodatkowo utrudnia z tymi książkami. Ale dokładnie nie pamiętam, bo stwierdziłem, że nie kupuję.

MaciejT 25.01.2006 12:30

Za ok 300zl kupisz tez PSC 1510. TYLKO, ze malo wydasz na urzadzenie, a majatek na korzystanie z niego. Ta drukarka ma kartridze zawierajace 5 ml tuszu, co ma sie nijak do starszych drukarek o wyzszych modelach.

Poza tym PSC 1510 ma totalnie beznadziejny (kompletnie idiotyczny, nieintuicyjny i absurdalny) program sterujacy.

Morris 25.01.2006 18:33

No właśnie. Kupując takie urządzenie należy zwrócić uwagę przede wszystkim na koszty eksploatacji. Swego czasu (ok. roku temu), gdy interesowałem się tymi hybrydami, trafiłem na jakiś niedrogi model HP, który miał kartridże identyczne jak model drukarki HP 5150 (numery tuszu - 56 i 57). To było rozsądne rozwiązanie, ale nie wiem, czy dalej takie maszynki się produkuje.

MaciejT 25.01.2006 18:46

@morris: nie, nie :D

Dudi 25.01.2006 21:15

Rozumiem. W takim razie jakie urządzonko (marka i model) byście konkretnie proponowali ?

Ice 25.01.2006 22:09

Proponuje Urzadzenie Cenon MP 150 ma o wiele wieksze tusze niz HP 1410. Zapomnij o HP te urzadzenia ktore sa teraz w sprzedazy to porazka.

Dudi 25.01.2006 22:17

Cytat:

Napisany przez Ice
Proponuje Urzadzenie Cenon MP 150 ma o wiele wieksze tusze niz HP 1410. Zapomnij o HP te urzadzenia ktore sa teraz w sprzedazy to porazka.

Na pierwszy rzut oka ten Canonik to całkiem ładne urządzenie tylko gorzej z ceną (tak jak pisałem do 300zł). Jeszcze jakieś propozycje ? nie uda mi się kupić niczego sensownego w tej cenie ?

Ice 25.01.2006 23:36

Cytat:

Napisany przez Dudi
Na pierwszy rzut oka ten Canonik to całkiem ładne urządzenie tylko gorzej z ceną (tak jak pisałem do 300zł). Jeszcze jakieś propozycje ? nie uda mi się kupić niczego sensownego w tej cenie ?

Tak tylko pomysl o kosztach eksploatacji ??? Różnica cen szybko sie zwroci, a pozniej.... cena bedzie juz tylko na korzysc canona...

Stef 26.01.2006 09:46

ale zawsze mozna uzywac tuszy nieoryginalnych, ew samemu napelniac.

PS. wujek ma canona mpc 400. spzret ten jest uzywany w biurze dosc duzo, ma chyba 4 lata i dzial wysmieniecie...0 klopotow.
tyle ze cena poczatkowa wynosila 1400 zł:)

Ice 26.01.2006 10:44

Cytat:

Napisany przez Stef
ale zawsze mozna uzywac tuszy nieoryginalnych, ew samemu napelniac.

PS. wujek ma canona mpc 400. spzret ten jest uzywany w biurze dosc duzo, ma chyba 4 lata i dzial wysmieniecie...0 klopotow.
tyle ze cena poczatkowa wynosila 1400 zł:)

tak tylko ile zaplacisz za nieorginalny ??? A zobacz ile za tusz do canona. Porownujac pojemnosci i tak canon wyjdzie taniej nie mowiac juz o tuszach zastepczych do canona.

Stef 26.01.2006 12:08

masz racje,ale zawsze to jakas alternatywa. a kartridze HP sie bardzo ladnie napelniaja i sa wytrzymale.
A co do cen tuszow do canona-wynika to z tego,ze bardzo zcesto w canonach jest stala glowica. Wiec jesli kupujesz kartridz, to jest on bez glowicy.
minusem jest to,ze jesli zatka sie calkowicie glowica, to praktycznie mozesz sie rozgladac za nowa drukarka,bo kosztuje to prawie tyle samo. w urzadzeniach wielofunkcyjnych bedzie inaczej, bo sam koszt urzadzenia jest wiekszy,wiec powiedzmy ze cena glowicy to ok 1/3 ceny urzadzenia.

Ale ja i tak jestem zdecydowanie za stala glowica-bo jak sie dba o nia, to nie ma zadnych problemow.
a w canonach ejst o tyle fajnie,ze glowice sa bardzo trwale i drukuja praktycznie na wszytskim co przez nie przjedzie.
u mnie brat raz pzrez pomylke wlal tusz z lexmarka do mojego canona i roznica byla niezauwazalna, zadnych dodatkowych problemow tez nie bylo.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:27.