![]() |
Kiszenenie na dyski i USB
Witam wszystkioch po dosc długiej przerwie. I oczywiscie jak zwykle mam problem ze sprzetem. Mam dwie kieszenie na dyski twarde (zewnetrzne, USB jeden SATA drugi IDE) i problem poniewaz po podlączeniu do komputera (Asrock K7S41) system nie odnajduje uzadzenie. Pojawia sie komunikat ze sprzet moze byc uszkodzony. Probowalem juz pod windows xp pro z SP1 jak rowniez z SP2. Problem pojawia sie pod kazdym z tych systemow. Dyski dzialaja bez zarzutów z innymi komputerami. Sterowniki do płyty głownej sa zainstalowane, probowalem oryginalnych jak i nowych ze strony producenta.
|
mialem podobny problem, ale z modemem dsl
sterowniki byly zainstalowane, a mimo to windoz (xp sp2) nie rozpoznawal urzadzenia :/ pomogla reinstalka systemu moze masz w biosie wylaczony kontroler usb? a inne urzadzenia dzialaja na tych portach usb? zmieniales bios mobo? to tez moze byc przyczyna (doswiadczylem na wlasnej skorze) :D |
Probowalem wszystkiego, zmiana Biosu, sterowników systemu. Wczesniej dzialalo a teraz nie chce, tzn dzialaloi, niedzialalo poźniej znowu dzialalo. Inne urzadzenia dzialaja (drukarka)
|
moze jakies inne urzadzenia/ sterowniki powoduja konflikt?
|
Cytat:
|
Sprawdz jak sie montuja dyski USB/FW, w menadzerze urzadzen! Moze byc tak, ze elektronika kieszeni nie montuje sie prawidlowo.
Mialem taka kieszen Hi-Speed USB ktora nie montowala sie pod USB a pod FW bez problemow. Radzilem sobie tak, ze podlaczalem zasilanie, czekalem az dysk sie rozkreci i dopiero pozniej podlaczalem USB. Wymienilem te kieszen na inny model i nie mam problemow. Ps: ten chinski wynalazek do podlaczania dyskow pod USB bez kieszeni wlasnie mi sie wysypal. :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:48. |