Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   mpeg2 do vob jak?? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/mpeg2-vob-jak-61788/)

oki23 01.02.2006 14:25

mpeg2 do vob jak??

Witam
Do zrzutu materialu vhs na dysk twardy komputera uzywam InterVideo WinDVR 3
jako format zapisu wybietam dvd pal

MPEG-2 DVD

Audio:
Format: MPEG-1 Layer II
Sampling Rate: 48.0 kHz 16-bit Stereo
Bit Rate: 224 KBits/sec

Video:
Size: 720x576
Frame Rate: 25.00 frames/sec
Bit Rate: 7200 KBits/sec

Total:
Bit Rate: 7715 KBits/sec
File split size : 4063 MBytes.
Total record time : 243 minutes

lecz 1 sekunda to 1 megabajt ,wiec 120min niemieszcza sie na dvd
lecz i tak przy probie nagrania materialu na dvd trwa to wiecznosc

1.co zmienic zeby weszlo 120 min ??
2.czy da sie skrucic czas nagrywania dvd ??

PIOTR34 01.02.2006 14:34

Np Tmpgenc DVD Author poradnik --> TU

oki23 01.02.2006 17:33

1.chodzilo mi raczej o proces nagrywania materialu vhs na dysk komputera niz nagrywanie go na dvd wiec program raczej nieprzydatny

2.a jesli chodzi o drugie to zdaje mi sie ze podczas wypalania plyty dvd program rekompresuje material na zgodny z dvd podczas gdy zgrywam go juz zgodnie ze standardem dvd

Reetou 02.02.2006 00:09

ad 1. zmniejszyć bitrate, ale tracisz na jakości.

ad 2. nic nie pisałeś o tym, czym nagrywasz.

Ogólna konkluzja - sądząc po tytule dyskusji info podane przez @PIOTR34 było trafne; wydaje mi się, że powinieneś poczytać więcej o DVD-Video - polecam artykuły w dziale DVD na stronie głównej i wyszukiwarkę na forum.

oki23 02.02.2006 11:38

1.No tak zmiejszyc bitrate ale czy format zapisu dvd pal niepowinen byc zgdony z pojemnoscia dvd tak zeby sie zmiescilo na dvd 120 min

2.Pisalem czym nagrywam podalem program i kodek, hardware jest malo wazne

No zgadzam sie tytul podalem niefortunny troche

Reetou 02.02.2006 12:18

ad 1. Nie, bo wszystko zależy od sposobu kodowania. Format DVD PAL określa raczej rozdzielczość wideo i FPS, a wielkość regulujesz zmieniając bitrate. Zwróć uwagę, że przy kodowaniu CBR ustalasz stały bitrate niezależnie od potrzeb, co powoduje zwiększenie objętości pliku.

ad. 2. tzn. zgrywasz z VHS, konwertujesz na DVD-Video i wypalasz programem WinDVR? Czy nim tylko zgrywasz, a konwersję i nagrywanie robisz czymś innym?

oki23 02.02.2006 15:57

1.wiec co zrobic aby material zmiesicl sie na standardowym dvd zmienijszyc bitrate?

2.programu WinDVR uzywam do zrzutu vhs na mpeg2 a nastepnie program ulead video 9 do zapisu na dvd

Reetou 02.02.2006 17:40

ad 1. Przy 120 minutach total bitrate powinien być mniejszy od 5000Kb/s, żeby chciało to wejść na DVD-R. Druga możliwość - przechwycić z maksymalnym bitrate i kodować to jeszcze raz z VBR - nie wiem co wyjdzie lepiej w tym przypadku.

ad 2. Jeżeli ten przechwycony mpeg jest rzeczywiście zgodny z DVD-Video, to można po oddzieleniu dźwieku od wideo (narzędzie Mpeg tools w TMPGEnc) wrzucić je do programu do authoringu, typu ifoEdit. Powstały DVD-Video można nagrać na płytę w np. Nero.

Don Laser 03.02.2006 19:27

Cytat:

Napisany przez oki23
1.wiec co zrobic aby material zmiesicl sie na standardowym dvd zmienijszyc bitrate?

2.programu WinDVR uzywam do zrzutu vhs na mpeg2 a nastepnie program ulead video 9 do zapisu na dvd

Z ciekawości zapytam, dlaczego tego nie robisz w WINDvr ? Wersja 3 umożliwia wypalanie DVD i bodajże automatycznie dobiera kompresję tak by film się zmieścił.
Poza tym każdy z programów do zrzucania do mpeg używa własnego kodera mpeg-2 - w każdym razie Ulead napewno , ciekawostka jest fakt że film zrzucony np Ulead do mpeg , wygląda przyzwoicie w tym programie, ale np otwarty w WinDvr już nie wygląda tak ładnie , odwrotnie jest podobnie - sprawdziłem , tak więc nie lepiej to robić jedenym programem lub innym lepszym tu podawanym TMPGEnc Author ?

oki23 05.02.2006 02:54

dzieki za odpowiedzi

windvr nie nagrywam poniewaz ulead ma ladne menu wyboru filmu :)
a co do zgrywania materialu przez ulead to paskudnie mi nagrwya na takch samych parametrach jak windvr

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:38.