Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nokia jako modem GPRS w naszym PC czyli internet przez komórke? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nokia-jako-modem-gprs-naszym-pc-czyli-internet-przez-komorke-61819/)

CIAPEK 02.02.2006 00:53

Nokia jako modem GPRS w naszym PC czyli internet przez komórke?

Ilość załączników: 1
Witam!
Próbowałem dać sobie radę, ale nie mogę:)

Mam Nokie 6100 do tego port podczerwieni w PC i chcę łączyć się z inrternetem za pomocą telefonu, a żeby dane z internetu były przesyłane techniką GPRS (6100 obsługuje GPRS).
Jak to zrobić?
Zaznaczam, że w ustawieniach "Nokia Modem Otions" z Nokia Pc Suite jest wykryta Nokia 6100(Irda), nie wiem teraz jak skonfigurować dalej to połączenie. Chyba poprzez ustalenie nowego. Telefon musi koniecznie używać połączenie GPRS, a nie zwykły modem-kiedy będę miał pewność, że korzysta z GPRS?
Jak też sprawdzić ile już porbaliśmy danych i jak ro przełożyć na opłaty (plus gsm), aby widzieć na bieżąco jak wyglądać będziemy na oko z opłatami za bieżące połączenie.
Czy jest jakiś "szablon" do takiego połączenia czy każdy telefon ustawia się inaczej?
A może wiecie gdzie mogę znaleźć odpowiedź na pytanie.
GPRS jest tani kiedy korzystami np. tylko z GG albo ściągamy outlookiem drobną pocztę. Zwykłe połączenie by mnie zjadło.

thx i pzdr

adixo 02.02.2006 01:07

Zadzwoń do operatora sieci po szczegóły
moja 6610 działa bez problemu

CIAPEK 02.02.2006 07:56

Cytat:

Napisany przez adixo
Zadzwoń do operatora sieci po szczegóły
moja 6610 działa bez problemu

"przebiłeś skale" tą odpowiedzią. :\

Jak masz Nokie to czemu nie piszesz jak tego dokonałeś, jakie szczegóły? ja chcę wskazówki ;)

adixo 02.02.2006 10:50

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
"przebiłeś skale" tą odpowiedzią. :\

Jak masz Nokie to czemu nie piszesz jak tego dokonałeś, jakie szczegóły? ja chcę wskazówki ;)

Odpowiedź dostałeś - zadzwoń do operatora sieci po szczegóły !!!
być może tą usługę masz nie aktywną, zapytaj
Ja zadzwoniłem i mi po jednym dniu odblokowali (włączyli) i potem przez port IRDA do laptopa tam zainstalowany Nokia Suite i w nim telefon wykryło i przycisk połącz i działa.
Muśisz dzwonić poprzez odpowiedni numer, nie pamiętam czy Nokia Suite ma w sobie te numery zależnie od operatora, czy musisz dostać go od operatora i wklepać do Nokia Suite
Co by nie pisał musisz zadzwonić do operatora swojej sieci GSM

CIAPEK 02.02.2006 11:25

Cytat:

Napisany przez adixo
Odpowiedź dostałeś - zadzwoń do operatora sieci po szczegóły !!!
(...)

Ale nie dryj mi się tu na mnie :)
Jak nie znajde w necie zadzwonie - bo bzdurą jest to, że cokolwiek by było to musze zadzwonic do operatora-w razie problemów to spoko.
Dlaczego w necie? Ponieważ sieci komórkowe są zasadniczo w Polsce 3, a nie kilkaset i nikt indywidualnie nie przygotuje dla mnie szablonu połączenia. Łączenie przez tel za pomocą GPRS stało się tak powszechne, że nie muszę szukać igły w stogu siana dlatego pytam Was jak Wy to robicie.
Ciebie już wysłuchałem, widze, że miałeś problemy, musiałeś łączyć się indywidualnie, może inni nie mieli.
Pozdrawiam

Stef 02.02.2006 12:18

musisz miec numer dostepowy i login(jak w zwyklym modemie). ja mialem tak, gdy na probe mialem sim data(czy plus data-nie pamietam)wlasnie z sieci plus gsm.
idz do pierwszego lepszego salonu plusa-to ci powiedza co i jak.

ja niestety nie pamietam.

B@rtek 02.02.2006 16:00

@Ciapek GPRS może i jest tani jeżeli łączysz się ze stronami www lub gdu korzystasz z gg, ale nie na Nokii :nie:

Nokia wysyła jakieś dodatkowe pakiety, które zawyżają tylko koszty połączeń :|

Zapytaj się @epola on także siedzi w komórkach, więc będzie też o tym wiedział :taktak:

Nie wiem jak z nowymi modelami tego koncernu, ale 6100 ten problem dotyczy :|

P.S.
Ale spróbuj podłączyć i sprawdzisz czy będzie ci się kalkulować :D

Smartek 02.02.2006 18:00

wlasnie - wie ktos jak wyglada uzywanie GPRS tylko do gadugadu na SE?
chodzi mi o konkretne ceny..
siec to era
pozdro ;)

B@rtek 02.02.2006 20:12

@Smartek jesli masz SE to np. wysyłając 50kB płacisz za 50kB :taktak:

SE, Siemens, Motorola nie wysyłają dodatkowych pakietów z jakimiś informacjami :D

Jak jest z innymi markami nie wiem :nie:

MaciejT 02.02.2006 23:56

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
@Smartek jesli masz SE to np. wysyłając 50kB płacisz za 50kB :taktak:

Minimalna jednostka rozliczeniowa w Erze jest paczka 500kB, ktora jest kosmicznie nieekonomiczna przy czestych polaczeniach.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:54.