![]() |
Nokia jako modem GPRS w naszym PC czyli internet przez komórke?
Ilość załączników: 1
Witam!
Próbowałem dać sobie radę, ale nie mogę:) Mam Nokie 6100 do tego port podczerwieni w PC i chcę łączyć się z inrternetem za pomocą telefonu, a żeby dane z internetu były przesyłane techniką GPRS (6100 obsługuje GPRS). Jak to zrobić? Zaznaczam, że w ustawieniach "Nokia Modem Otions" z Nokia Pc Suite jest wykryta Nokia 6100(Irda), nie wiem teraz jak skonfigurować dalej to połączenie. Chyba poprzez ustalenie nowego. Telefon musi koniecznie używać połączenie GPRS, a nie zwykły modem-kiedy będę miał pewność, że korzysta z GPRS? Jak też sprawdzić ile już porbaliśmy danych i jak ro przełożyć na opłaty (plus gsm), aby widzieć na bieżąco jak wyglądać będziemy na oko z opłatami za bieżące połączenie. Czy jest jakiś "szablon" do takiego połączenia czy każdy telefon ustawia się inaczej? A może wiecie gdzie mogę znaleźć odpowiedź na pytanie. GPRS jest tani kiedy korzystami np. tylko z GG albo ściągamy outlookiem drobną pocztę. Zwykłe połączenie by mnie zjadło. thx i pzdr |
Zadzwoń do operatora sieci po szczegóły
moja 6610 działa bez problemu |
Cytat:
Jak masz Nokie to czemu nie piszesz jak tego dokonałeś, jakie szczegóły? ja chcę wskazówki ;) |
Cytat:
być może tą usługę masz nie aktywną, zapytaj Ja zadzwoniłem i mi po jednym dniu odblokowali (włączyli) i potem przez port IRDA do laptopa tam zainstalowany Nokia Suite i w nim telefon wykryło i przycisk połącz i działa. Muśisz dzwonić poprzez odpowiedni numer, nie pamiętam czy Nokia Suite ma w sobie te numery zależnie od operatora, czy musisz dostać go od operatora i wklepać do Nokia Suite Co by nie pisał musisz zadzwonić do operatora swojej sieci GSM |
Cytat:
Jak nie znajde w necie zadzwonie - bo bzdurą jest to, że cokolwiek by było to musze zadzwonic do operatora-w razie problemów to spoko. Dlaczego w necie? Ponieważ sieci komórkowe są zasadniczo w Polsce 3, a nie kilkaset i nikt indywidualnie nie przygotuje dla mnie szablonu połączenia. Łączenie przez tel za pomocą GPRS stało się tak powszechne, że nie muszę szukać igły w stogu siana dlatego pytam Was jak Wy to robicie. Ciebie już wysłuchałem, widze, że miałeś problemy, musiałeś łączyć się indywidualnie, może inni nie mieli. Pozdrawiam |
musisz miec numer dostepowy i login(jak w zwyklym modemie). ja mialem tak, gdy na probe mialem sim data(czy plus data-nie pamietam)wlasnie z sieci plus gsm.
idz do pierwszego lepszego salonu plusa-to ci powiedza co i jak. ja niestety nie pamietam. |
@Ciapek GPRS może i jest tani jeżeli łączysz się ze stronami www lub gdu korzystasz z gg, ale nie na Nokii :nie:
Nokia wysyła jakieś dodatkowe pakiety, które zawyżają tylko koszty połączeń :| Zapytaj się @epola on także siedzi w komórkach, więc będzie też o tym wiedział :taktak: Nie wiem jak z nowymi modelami tego koncernu, ale 6100 ten problem dotyczy :| P.S. Ale spróbuj podłączyć i sprawdzisz czy będzie ci się kalkulować :D |
wlasnie - wie ktos jak wyglada uzywanie GPRS tylko do gadugadu na SE?
chodzi mi o konkretne ceny.. siec to era pozdro ;) |
@Smartek jesli masz SE to np. wysyłając 50kB płacisz za 50kB :taktak:
SE, Siemens, Motorola nie wysyłają dodatkowych pakietów z jakimiś informacjami :D Jak jest z innymi markami nie wiem :nie: |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:54. |