Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   rozliczenie i zwrot podatku z USA ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/rozliczenie-zwrot-podatku-usa-61952/)

Zelea 05.02.2006 13:15

rozliczenie i zwrot podatku z USA ??

witam...

nie bardzo wiem jak to wszystko nawet opisac... ale sproboje...

sprawa ma sie tak...

w wakacje bylem w USA przez 4 miesiace i pracowalem legalnie...

takze tez placilem podatki jak to w USA federalny i stanowy... kwota obu podatkow opiewa w przyblizeniu na 1500 $ federalny 1000 i 500 stanowy...

przyslali mi pare dni temu z USA... wniosek W-2...

i teraz tak... jak sie z to zabrac ? jak rozliczyc ? zeby dostac jak najwiecej zwrotu... z tego co wiem to w zasadzie jako student moge odyskac prawie 100 % tej kwoty wiec to nie male pieniazki... kolo 5 000 zl...

tylko jest jeszcze jedna sprawa pracowalem takze legalnie w Polsce zanim wyjechalem do USA... i z tego tez sie musze rozliczyc...

a kompletnie nie mam o tym pojecia co i jak i wogole...

czy ktos moze to jakos "lopatologicznie" przedstawic ??

z gory ogromne dzieki

bubson 05.02.2006 14:24

Cytat:

Napisany przez Zelea
witam...

nie bardzo wiem jak to wszystko nawet opisac... ale sproboje...

sprawa ma sie tak...

w wakacje bylem w USA przez 4 miesiace i pracowalem legalnie...

takze tez placilem podatki jak to w USA federalny i stanowy... kwota obu podatkow opiewa w przyblizeniu na 1500 $ federalny 1000 i 500 stanowy...

przyslali mi pare dni temu z USA... wniosek W-2...

i teraz tak... jak sie z to zabrac ? jak rozliczyc ? zeby dostac jak najwiecej zwrotu... z tego co wiem to w zasadzie jako student moge odyskac prawie 100 % tej kwoty wiec to nie male pieniazki... kolo 5 000 zl...

tylko jest jeszcze jedna sprawa pracowalem takze legalnie w Polsce zanim wyjechalem do USA... i z tego tez sie musze rozliczyc...

a kompletnie nie mam o tym pojecia co i jak i wogole...

czy ktos moze to jakos "lopatologicznie" przedstawic ??

z gory ogromne dzieki

-w Polsce to się rozlicz z fiskusem i tyle
- w USA się rozlicz z ich fiskusem
- na polskim rozliczeniu nie umieszczasz oczywiście zarobków z USA
potrzebujesz formularza 1040nr-ez (do podatku federalnego) a do podatku stanowego to zależy od stanu w którym byłeś
-wypełnione dokumenty wysyłasz do usa (federalny i stanowy na inne adresy idą)
- czekasz jakiś czas dostajesz pocztą czek lub przelewają Ci na konto $$

Zazwyczaj jest tak, że organizacja z którą jechałeś ma w swojej ofercie usługę odzyskiwania podatków - za kilka % wartości zrobią to za Ciebie i przynajmniej będziesz pewny że jest to zrobione dobrze.

Stef 05.02.2006 19:23

1500$ zwrotu z podatku....zakladajac ze podatek wynosi 7% ..... duzo musiales pracowac ;)

joujoujou 05.02.2006 20:22

Cytat:

Napisany przez bubson
-w Polsce to się rozlicz z fiskusem i tyle
- w USA się rozlicz z ich fiskusem
- na polskim rozliczeniu nie umieszczasz oczywiście zarobków z USA
[...]

Polemizowałbym.
Pracując przez pół roku 2004 w Polsce, drugie pół w Irlandii, musiałem w polskim zeznaniu umieścić oba dochody, obliczeniami zajmował się księgowy, więc szczegółów nie znam, ale polecam wizytę w urzędzie skarbowym. :taktak:
Kto tam pyta, tego nie biją (jeszcze). :mruga:

Zelea 06.02.2006 13:18

Cytat:

Napisany przez Stef
1500$ zwrotu z podatku....zakladajac ze podatek wynosi 7% ..... duzo musiales pracowac ;)

pracowalem na 2... mozna by i powiedziec ze prawie na 3 etaty...

jak to mowia chlopaki odemnie...

ja bylem na obozie pracy...

najgorsze... no moze nie najgorsze ale chyba najdrozsze wyjscie to takie jak sie dowiedzialem rozlicza mnie z firmy z ktorej jechalem...

z tym ze chodzi o pieniazki bo zabiora mi 10% odzyskanej kwoty dosc sporo przy 5 000 zl... :(

ale jeszcze nie wiem nic do konca wizyta w skarbowym jutro lub pojutrze zobaczymy jak sie wyrobie z czasem...

dzieki za sugestie i rady...

Americano 06.09.2012 10:39

A ja polecam w takich przypadkach ubiegać się o zwrot podatku przez firmę, z doświadczenia wiem,że czasem lepiej powierzyć sprawę komuś kto ma doświadczenie niż samemu wojować z urzędami

icemac 07.09.2012 14:00

Cytat:

Napisany przez Americano (Post 1221094)
A ja polecam w takich przypadkach ubiegać się o zwrot podatku przez firmę, z doświadczenia wiem,że czasem lepiej powierzyć sprawę komuś kto ma doświadczenie niż samemu wojować z urzędami

czekamy, czekamy :haha:

lub k***a

luta356 08.04.2013 23:57

Wiesz co ja po powrocie rozliczałem się w firmie. Wszystko ładnie piękne załatwili za mnie, pieniążki wzięli dopiero po przyznaniu mi forsy z zagranicy. Prowizja na jaką się wyceniają to najmniejsza w internecie 5,5%, bo dogłębnie przeglądałem wszystkie firmy i zazwyczaj mieli od 7% w górę, także ja polecam. Strona żeby zapoznać się z ich ofertą:

Jarson 09.04.2013 00:25

Rozumiem, że ktoś może po prostu zarejestrować się po to, żeby polecić firmę z której był zadowolony. Nie mamy jednak możliwości sprawdzenia, czy to nie reklama, w związku z tym rekomendacjom w początkowych postach mówimy nie.

joujoujou 09.04.2013 14:02

Reklama jak nic. Zresztą gugiel potwierdza:

https://www.google.com/search?q=Prow...-a&channel=rcs

http://img512.imageshack.us/img512/6580/1ban.gif

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:41.