![]() |
EAC nie widzi napędów
Zdecydowałem się wreszcie używać osławiony ripper Exact Audio Copy. Pierwsze zdziwienie, że po uruchomieniu pliku EAC.exe program nie instaluje się lecz otwiera i pozornie gotów jest do pracy. Ale to pozory. Przy próbie konfiguracji firmowym kreatorem EAC-a okazuje się, że nic nie można zrobić, bo program w ogóle nie widzi napędów CD-DVD,a mam je w komputerze dwa - obie nagrywarki: CD i DVD. Poczytałem więc trochę i pierwsze, co znalazłem to zalecenie aby zainstalowac sterownik ASPI, bo WinXP rzekomo go nie ma. Gerzecznie zainstalowałem najnowszą wersję z sieci. I dalej nic. Może ktoś wie, o co chodzi?
|
z najnowszą wersją są problemy, poszukaj FixASPI lub zainstaluj ASPI z pakietu ForceASPI.
Jeśli płytę masz na nforce winą mogą być także sterownii IDE SW...http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ighlight=aspii |
No więc tak :)
Miałem to samo, tzn. po zainstalowaniu EAC nie widział napędów (mam dwa napędy). Wszedłem w: EAC>> Opcje EAC`a>>Interfejs. Tam domyślnie zaznaczone jest: Zainstalowany zewnętrzny interfejs ASPI. Zaznaczyłem: Wewnętrzny interfejs Win32 dla Windows NT/2000/XP. Zrestartowałem EAC`a i napędy się pojawiły :spoko: Pozdrawiam :) |
niech zgadne masz plyte na nforce2?
jesli chcesz uzywac aspi ze sterownikami IDE SW potrzebujesz ASPI od nero lub burnoncd. adaptec (frcaspi) nie dziala poprawnie. |
faktycznie mam płyte na enforsie :) dzięki za poradę, zaraz zmieniam ASPI :spoko:
P.S. A jak odinstalować ASPI od Adapteca ??? P.S.2 Okazuje się, że nie trzeba zmieniać sterowników ASPI. Wystarczy pobrać pliczek o nazwie fixaspi, który wprowadzi do rejestru wpis usuwający problemy sterowników ASPI Adapteca z EAC`em. :taktak: |
Mam podobny problem .. u mnie wynika on prawdopodobnie z tego, że EAC nie lubi się z DaemonTools.(?). Jak zainstaluję Daemon Tools, to EAC nie widzi napędów CD i DVD. Jak odinstaluję DT to EAC widzi napędy, ale dopiero po odinstalowaniu EAC i zainstalowaniu na nowo bez DT (?). Czyt ktoś ma jakiś pomysł, jak rozwiązać ten problem? Przez ten konflikt nie korzystam z EAC, bowiem DT muszę mieć zainstalowany na stałe.
|
Mam deamona i zainstalowane cztery wirtualne napędy. EAC widzi dwa fizyczne napędy i cztery wirtualne.
Proponuję tak: zainstalować ASPI (Adaptec), zainstalowac fixaspi, ustawić w deamonie liczbę napędów na zero, zainstalowac EAC`a, ustawić napędy w Deamonie. |
uważajcie również na IDE_SW (nfrce2)+ nero 7...pozory mylą :)
|
Może pomóc użycie aspi z Nero
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:16. |