![]() |
Zbyt ciemny film XVID....
Witam, mam film w formacie AVI skompresowany za pomocą kodeka XVID. Problem dotyczy tego, że mam w całym filmie za ciemny obraz. Czy jest możliwość przy pomocy jakiegoś progsa wprowadzić trochę jasności do tego mojego filmu? Dodam, że film chce przerobić na DVD a w obecnej postaci (przerabiałem kawałek filmu dla sprawdzenia) sceny tzw "nocne" są słabo widoczne.
za pomoc dziękuję pozdr Sever |
widzę, że ten temat przerasta użytkowników tego FORUM!
|
Cytat:
Jeśli chodzi o twój problem - nie sądzę, żeby konwertując do Xvida ktoś bawił się kontrastem/jasnością. Zacznij więc może od kalibracji monitora... Spróbuj też może obejrzeć ten przerobiony kawałek na stacjonarce. Jeśli jednak chcesz koniecznie to rozjaśniać, to możesz np.: 1) w Virtualdub zrobić rekompresję filmu z użyciem filtru brightness/contrast; 2) kodując do DVD za pomocą Procodera możesz zastosować filtr Gamma. |
Sprawdzałem na stacjonarnym DVD i obraz jest zaciemniony, nie wszystkie sceny, ale najbardziej na tzw, scenach nocnych. VirtualDubem zrobiłem, ale to niezła kaszana takie DVD z (jakość!!!) zrekompresowanego filmu no i na dodatek trzeba mieć sporo wolnego miejsca na HDD. Co do Canopusa, to sprawdzę jaki bedzie efekt finalny i na pewno zamieszczę krótkie info na tym forum.
pozdr Sever |
No i 100% SUKCES! :) dzięki REETOU za naprowadzenie na VirtualDub-a (bo ja zrezygnowałem już z niego). Poczciwy VirtualDub okazał się niedoceniony (przeze mnie)w tym przypadku. Canopus Procoder z filtrem Gamma oczywiście była jakaś poprawa, tzn. było jaśniej, ale straciło na jakości!!! W Virtualu znalazłem inne filtry (HSV i levels) lekko pozmieniałem wartości i zrobiło się jaśniej. Następnie kompresując mojego AVI-ka skorzystałem z kodeka ffdshow, wprowadziłem kilka zmian (dla własnej potrzeby) w ustawieniach i poszło. Znowu sukces! Kodując materiał (po zmianach) do formatu DVD skorzystałem z TFM z CCE 2.67 - oczywiście 6 przebiegów i rezultat jest znakomity! Film na stacjonarce ogląda się z pełnią szczęścia. Jeżeli komuś przytrafi się podobny problem, a filmy ściagane z osiołka czasami są zbyt ciemne, to zapraszam.
pozdro dla Retou :piwo: raz jeszcze Sever |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:57. |