Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Moje kino domowe nie odtwarza DVD RW (https://forum.cdrinfo.pl/f15/moje-kino-domowe-nie-odtwarza-dvd-rw-62113/)

JARKES 09.02.2006 09:38

Moje kino domowe nie odtwarza DVD RW

Mam kino domowe LG,wczoraj kupilem sobie nagrywarke DVD.Programem Nero nagralem film DVD i film ten nie chce mi sie odtworzyc na kinie domowym.Chodzi mi o to ze film ten nagrany byl kilka razy na roznych plytach RW i nie zadzialal(disc error).Plyty na jakich nagrywalem to:Pplatinium DVD-RW,DVD+RW i Sony DVD-RW oraz Dysan DVD+RW.Zadna nie ruszyla.Na zwyklych plytach DVD dziala, a na RW ani rusz.Dodam ze wszystkie te plyty bez problemu ruszyly u kumpla na takim najtanszym kinie domowym.Czy ten moj szajski LG ma szanse odczytac RW czy moge o tym zapomniec?W parametrach tego kina domowego jest napisane ze odtwarza on format DVD RW +/-

madmax2 09.02.2006 21:56

Nie kupuj LG.
Spróbuj użyć Alcohol 120 % i skasować płyty zaznaczając opcję "Ignoruj błędny TOC - zawsze kasuj" i wtedy nagrać.
A jaką masz nagrywarkę DVD?

namor 09.02.2006 22:07

nic nie napisałeś jaki to jest model tego kina
na tej stronie >>>KLIK<<< możesz sprawdzić jakie formaty odczytuje to kino domowe
być może nie czyta płyt DVD+/-RW

JARKES 10.02.2006 09:51

W ostatnim zdaniu napisalem ,ze w parametrach technicznych jest zaznaczone ,ze czyta DVD RW +/-,choc na stronie ktora mi podales sa same znaki zapytania przy prawie kazdym formacie :)Model tego kina to LH-D6240.Nagrywarka to Lite-On SHW-16H5S.Moim zdaniem cos jest nie tak z laserem (zanieczyszczony ?),bo filmy nagrane na DVD, jakby przeskakuja (zatrzymuja sie na ulamek sekundy),a sa dobrze nagrane bo na innym kinie ida bez problemu.Da cos rozkrecenie i wyczyszczenie lasera?

zene_k 10.02.2006 10:00

Cytat:

Napisany przez JARKES
W ostatnim zdaniu napisalem ,ze w parametrach technicznych jest zaznaczone ,ze czyta DVD RW +/-,choc na stronie ktora mi podales sa same znaki zapytania przy prawie kazdym formacie :)Model tego kina to LH-D6240.Nagrywarka to Lite-On SHW-16H5S.Moim zdaniem cos jest nie tak z laserem (zanieczyszczony ?),bo filmy nagrane na DVD, jakby przeskakuja (zatrzymuja sie na ulamek sekundy),a sa dobrze nagrane bo na innym kinie ida bez problemu.Da cos rozkrecenie i wyczyszczenie lasera?

A ile lat ma to twoje kino domowe LG, może po prostu pada już odtwarzacz DVD.

panTOMas 10.02.2006 13:25

"Filmy są dobrze nagrane, bo na innym kinie idą bez problemu" - to żaden argument. Masz Litka to zrób test w Kprobe albo Nero CD-DVD Speed i będziesz mógł coś powiedzieć o jakości płyt. Może twoje LG jest bardziej wrażliwe na słabą jakość płyt niż kino kolegi. Zazwyczaj RW nagrywają się gorzej niż +/-R. Możesz też zmienić book type na płytach +RW na DVD-ROM.

madmax2 10.02.2006 16:54

LG +LiteON = problemy.
U mnie w rodzinie mają kino domowe LG z końca 2002 roku - model DT585NY.
Pomimo, że wszystkie inne DVD (Manta, Sony) odtawrzają płyty nagrane na Litku (832S, czy 1635S) to akurat LG nie.
Albo nie odtwarza w ogóle, albo ze ścinkami.
Generalnie z najmniejszymi ścinkami odtwarza Verbatim DVD+R ze zmienionym Booktype na DVD-ROM.

kristover 10.02.2006 17:39

może też być tak że jedyne płyty RW jakie będzie czytać to płyty DVD-RAM są trochę droższe ale też dobre

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:57.