Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Błędy CRC przy kompresji dużych plików. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/bledy-crc-przy-kompresji-duzych-plikow-62174/)

Arepo 12.02.2006 17:42

Cytat:

Napisany przez esem
Takie błędy generuje generalnie RAM!
Tu szukaj winy, teoretycznie może być jeszcze przyczyną Cache: w starych MoBo cache na płycie, w nowych procesora ( ??? ) i tu mam wątpliwość. Czyli pozostaje RAM.

Wiem, iż takie błędy najczęściej powoduje RAM, ale w moim przypadku tak nie było. Problem już rozwiązałem i był on spowodowany błędami w zapisie na macierzy RAID 0, zresztą wszystko opisałem w poście nr 7.

Pozdrawiam

esem 12.02.2006 17:14

Takie błędy generuje generalnie RAM!
Tu szukaj winy, teoretycznie może być jeszcze przyczyną Cache: w starych MoBo cache na płycie, w nowych procesora ( ??? ) i tu mam wątpliwość. Czyli pozostaje RAM.

Arepo 12.02.2006 05:25

Witam ponownie.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Od razu napiszę, iż udało mi się rozwiązać problem, który okazał się dużo bardziej poważniejszy niż mogłoby się wydawać.

Zacznę jednak od początku :pisze: .

Miałem dzisiaj bardzo pracowity dzień, gdyż od rana testowałem sprzęt, głównie pamięci i procesor mając nadzieję, iż tam tkwi problem. Nic z tego !. Zarówno MemTest jak i Prime95 ponownie nie pokazywały błędów. Sprawdziłem chyba wszystkie możliwe ustawienia timingów, zwiększałem napięcie chipsetu, procesora, pamięci i ***8230; kompletnie nic to nie dawało :(. Gdzieś w połowie dnia przez myśl przebiegło mi, że może to być wina macierzy RAID 0 :idea: . Podpiąłem dysk ojca (zwykły EIDE) i eureka - bez błędów !. No fajnie, ale co zrobić, aby to cholerstwo działało ??? . Ponieważ udało mi się wstępnie zlokalizować problem, znalazłem rozwiązanie w sieci.

Okazuje się, że źle działa współpraca kontrolera Silicon Imane 3112 z chipsetem nforce2 płyty głównej. Problem był dosyć często opisywany na forach np.: TU . Co gorsza efektem są niekontrolowane uszkodzenia danych ! :wow: . Nie tylko tych kompresowanych, ale dosłownie wszystkich zapisywanych na dysku. Rzeczywiście ostatnio, po dokupieniu 2 dysku i utworzeniu RAID 0 miałem wiele dziwnych sytuacji na kompie. Przede wszystkim przy authoringu filmów (zatrzymania, przeskoki itp.). Jak teraz o tym myślę to ciarki po mnie przechodzą, aż cud, że nie zostało uszkodzone coś naprawdę ważnego.

I na koniec rozwiązanie, może komuś się przyda :

BIOS ***8211; w ***8222;Integrated Peripherals***8221; należy zmienić wartość ***8222;EXT-P2P's Discard Time***8221; z 30us na 1ms.

Okazuje się, że problem był już rozwiązywany w bardzo wczesnej wersji biosu (d14), oto pełna treść poprawki :

- Fixed SATA RAID-0 data corruption issue by adding a new option "EXT-P2P's Discard Time" in "integrated Peripherals". The default setting is "30 us" ; which is recommended by NVidia. In case the problem is still there, try "1 ms" please.

Jednak jak wyczytałem na forach nie naprawiło to sytuacji w 100%, gdyż uszkodzenie danych występowało nadal, tylko z dużo mniejszą częstotliwością.

Mam nadzieję, że po uaktualnieniu romu kontrolera do wersji 4.2.5.0 (najnowszy BIOS d27) problem zniknął całkowicie. Ja kompresowałem plik 800 MB około 20-30 i nie wystąpiły błędy. Wgrałem jeszcze najnowszy sterownik 1.0.0.53 ze strony producenta i mam nadzieję, że kiedyś sromotnie się nie zdziwię ;).

Dziękuję jeszcze raz za próby pomocy.

Pozdrawiam

georg 12.02.2006 01:33

Prawdopodobnie problemy z pamięcią jak napisał _bakupl_ .
Spróbuj utworzyć plik za pomocą winrara z zaczoną opcją dodaj dane naprawcze - przy wypakowaniu jeżeli wystąpi błąd skorzystaj z opcji napraw. Powinno dać radę wypakować pliki. ;)

_bakupl_ 12.02.2006 01:18

Cytat:

Napisany przez Arepo
No więc właśnie wszystko jest bardzo stabilne, co jak już pisałem potwierdza test Prime. Pamięci są DDR400 a pracują jako 333, timingi fabryczne (by SPD), procek nie podkręcony z dobrych chłodzeniem. Wiec to raczej odpada ...
Też nie, mam jeszcze ze 150 GB wolnego :).

No własnie! Za duże napięcie na RAM? To jest tez bardzo prawdopodone...

Trafiło mi sie że 400 chodziły na 266 i z defaultowymi timmingami na 2,65 (std dla tamtych) i komp sie wieszał itp. Musiałem zmniejszyc timmingi by było dobrze...

Stef 11.02.2006 19:39

ja tez tak mam.
brat scuagnal jakas instalke gry czy cos takiego. mialo to w sumie okolo 3,5 GB. rozpakowywalo sie dobrze do 99% , bo pozniej wyskakiwal blad.
scuagnal to jeszczxe raz,zeby byla pewnosc ze to nie wina procesu downloadu,lecz blad dalej ten sam.
sumy kontrolne byly na osiolku czy osloskopie, wiec a pewno byly sprawdzone.

Arepo 10.02.2006 21:07

Cytat:

Napisany przez _bakupl_
Podkręcony procek...nie wydala...
Pamięci...

No więc właśnie wszystko jest bardzo stabilne, co jak już pisałem potwierdza test Prime. Pamięci są DDR400 a pracują jako 333, timingi fabryczne (by SPD), procek nie podkręcony z dobrych chłodzeniem. Wiec to raczej odpada ...
Cytat:

Napisany przez _bakupl_
Brak miejsca na dysku na cache albo pliki?

Też nie, mam jeszcze ze 150 GB wolnego :).

_bakupl_ 10.02.2006 20:55

Podkręcony procek...nie wydala...
Pamięci...
Brak miejsca na dysku na cache albo pliki?

Arepo 10.02.2006 20:42

Błędy CRC przy kompresji dużych plików.

Witam. :piwo:

Mam dzisiaj dosyć nietypowy problem i jednocześnie bardzo mnie frustrujący. Otóż nie mogę z powodzeniem skompresować dużych plików danych (różnych). Są to pliki o wielkości od 680 do 1600 MB, które chciałem spakować i nagrać na płytkę DVD. Sytuacja wygląda tak, że pliki się ładnie kompresują, ale nie można ich z powrotem rozpakować, gdyż otrzymuję informacje ***8222;Błąd CRC w ***8230;***8230; . Plik jest uszkodzony***8221;. Sprawdzałem różne metody kompresji w programach 7zip i WinRAR i nic nie działa poprawnie. Sama metoda kompresji nie jest chyba problemem, gdyż wybranie w programie WinRAR z listy opcję ***8222;bez kompresji***8221; powoduje to samo. Sytuacja nie występuje z małymi plikami, sprawdzałem takie, których wielkość nie przekracza 100 MB.

Kiedyś czytałem, że może to być spowodowane podkręceniem sprzętu, ale to nie to, gdyż obecnie nic takiego nie praktykuję, a test Prime przechodzi bezbłędnie przez wiele godzin.

Muszę przyznać, że jestem dosyć zaskoczony całą sytuacją i nie wiem już co robić, dlatego zwracam się do was. Może ktoś już widział coś podobnego i wie o co chodzi.

Pozdrawiam

ps. w moim profilu do wglądu sprzęt na którym występuje owe dziwne zjawisko ...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:42.