![]() |
Benq 1650-problem z czytaniem p³yt DVD
Witam!
Od tygodnia jestem posiadaczem Benq 1650 i mam problem z odczytem p³yt DVD tzn niektóre p³yty po w³o¿eniu do napêdu rozpoznawane s± dopiero po ok. 15 sekundach oraz podczas próby przegrywania Nero podaje b³±d odczytu z no¶nika. Te same p³yty bez problemu s± odczytywane na Liteonie 1633 i innych napêdach. Dotyczy to g³ównie p³yt DVD-R Platinum (Ritek G04) oraz Datex. Podczas prób zdiagnozowania przyczyny zauwa¿y³em w NeroCd-DVD Speed (benchmark) ¿e, mój Benq ma bardzo niskie prêdko¶ci odczytu p³yt DVD tj. oryginaln± t³oczon± p³ytê czyta ¶rednio z prêdko¶ci± x 5 a przy DVD-r oscyluje wokó³ x4 oraz w Diskquality wykazuje du¿o gorsz± jako¶æ no¶nika w porównaniu z Liteonem 1633. Dodam, i¿ z odczytem CD-r i nagrywaniem p³yt DVD nie mam ¿adnych problemów. W celu rozwi±zania tej zagadki zainstalowa³em najnowszy firmware do 1650, postawi³em od nowa Win XP z SP 1 i 2, wrzuci³em nowe ACPI, podmieni³em ta¶my, sprawdzi³em ustawienia dma (w³±czone), prze³o¿y³em do innego kompa i dalej to samo. Nie wiem co o tym Benqu s±dziæ bo wed³ug testów ma on bardzo dobr± korekcjê b³êdów i na forach nie spotka³em siê z opisem podobnego problemu. Wcze¶niej mia³em 1640 i z tego samego powodu odda³em go do serwisu. Czy¿bym mia³ pecha i dwa razy trafi³ uszkodzony napêd czy Benq tak po prostu ma? Co o tym s±dzicie? Mo¿e kto¶ z £odzi sprawdzi³ by moje p³yty na swoim Benqu 1650 to wiele by wyja¶ni³o. |
Witam
Tez mam ten problem plyta nie jest bardzo porysowana w mancie idzie plynnie a moj benq nie moze z niej odczytac a chcialem film przegrac mam to juz z druga plyta ma problemy z odczytem czy ktos wie co na to poradzic?? Pzdr |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:11. |