![]() |
Problem z instalacją Windowsa Xp
Witam :)
Od niedawna jestem posiadaczem płyty głównej Gigabyte GA-7N400S-L i mam problem z zainstalowaniem WinXp. Instalator startuje z płyty -> sprawdzanie konfiguracji komputera-> zaakceptowanie umowy-> wybór dysku/partcji -> kopiowanie plików instalatora -> reset -> startuje z dysku -> 'błąd ładowania systemu operacyjnego' Pliki instalacyjne sa na 100% na dysku bo sprawdzałem ,w biosie ustawione - pierwszy napęd to ten dysk twardy[ATA],dysk w 100% sprawny pamięć też.Sprawdziłem WinXp z Sp2 i Sp1 to samo ,dopiero Windows 98 SE zainstalował sie bez problemu [tylko musiałem dysk sformatować] potem na 98 zainstalowałem WinXpSp2 bez problemu :hmm: narazie dla pewności zrobiłem sobie obraz partycji Jakieś pomysły??? :help: Pozdrawiam |
mi się tak robiło na starym komputerze, i musiałem kilka razy instalować, przeważnie za 2 lub 3 razem szło bez problemów. do tej pory nie wiem czemu tak się działo.
|
Mam dokladnie ta sama plyte, mialem podobne kiedys problemy, rozwiazaniem w moim przypadku okazalo sie przelozenie pamieci do innego gniazda, w moim wypadku bylo to gniazdo 3, ta plyta jest dosc wybredna co do pamieci, pokombinuj z przekladaniem do innych gniazd.
|
Ja tak kiedyś miałem i okazało się ,że pamięc jest walnięta.
|
ten problem dośc często pojawiał się na forum, poszukaj.
Od siebie dodam... W Biosie ustaw wszystko na domyślne ...żadnych podkręceń...! -Włącz ACPI w Biosie. -Wyciągnij wszystkie zbędne karty rozszeżeń (PCI). -Sprawdż ramy jeśli masz dwie kości ...jedną wyciągnij. -Jeśli masz GeForce 2 MX200 wymień na inną. |
Z pamięciami już kombinowałem jak sie da [2X512 Kingstone] napewno są sprawne ,teraz zauważyłem że zaraz po starcie cos dziwnie długo myśli mi przy " Veryfing DMI Pool Data..." ale tylko jak go włacze,a jak np. uruchomie go ponownie to leci bez problemu :ysz:
|
A wsadzałeś tylko jedną kość?
|
Cytat:
|
Wystukaj DMI w Google(strony Polskie).Pełno możliwości.Może będzie pomocne.Kilka podobnych problemów na forach..Pozdrawiam.
.Klik |
1.znajdz nowy bios płyty głównej
2.zmień kartę jeśli to mx 200 lub 400 (miałem ten problem z tą płytą jak wsadziłem inną grafę było dobrze, instalowałem systemi wsadzałem mx 400 i grało) |
generale sprawdz jak masz zkonfigurowane rozne napiecio/mnozniko/czestotliwoscio opcje w biosie.
|
Ilość załączników: 2
co do napiecia/mnoznika/czestotliwosci to wszystko jest ustawione standardowo,tzn nic nie jest kręcone :nie:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=29431&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=29432&stc=1 |
tz timingi na ramach takie same jak te zalecane przez producenta tak ???
z moich obserwacji wynika iz DMI data aktualizuje sie podczas zmiany czestotliwosci pracy cpu/fsb (najczesciej) moze przeszkoda jest duza asynchronizacja fsbcpu-fsbram (133-200). Yarozelsky masz moze odblokowany mnoznik na athlonie ??? |
Timingi na ramach takie same jak te zalecane przez producenta ,mnożnik nie odblokowany,nic nie kombinowałem z prockiem ,pamięcią itd wszystko na fabrycznych ustawieniach.Na starym asrocku winxp instalował sie bezproblemu,chyba zaktualizuje bios mobo bo juz 3 razy mi sie zawiesił w biosie :wsciekly: DMI Pool Data teraz leci już jak należy,martwi mnie tylko ta instalacja winxp :'(
|
a to ja z innej beczki, ale troche podobny problem, mam plyte instalacyjna od win me i bootuje z niej system, wybieram z obsluga cd i zaczyna sie wgrywanie sterow do pameci i staje na urzadzeniach pci i przelancza sie w mode 2 - jakis drugi tryb wyszukiwania i staje i sie zawiesza, a pomaga tylko wyciagniecie karty sieciowej na pci, czy da sie jakos to rozwiazac? plyta abita nf7 rev 2.0
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:35. |