![]() |
Uwolnij Pamiec
Witam
Poszukuję programu do czyszczania pamieci Ram. Słyszałem iż podczas wielu procesach komputerowych np grach , programach pamiec zostaje zapchana róznego rodzaju "śmieciami", co mozna łatwo zauwazyc np podczas grania gdy infomrmacje zostają "doczytywane z dysku"... Moze znacie jakiś program ale nie tylko z nazwy lecz o funkcjonalnosc i skutecznosc w działaniu, który ulży moim kościom pamieci :) |
Pod XP nie ma sensu uzywac progsa.(to moje zdanie - zaraz bedzie czyjes odmienne)
Ma na tyle dobre zarzadzanie, ze nie potrzeba. (wynika to z praktyki :) ) Dodatkowo: taki program rezyduje wlasnie w pamieci RAM i ja zajmuje, tym samym obciaza ja. Majac 512 MB RAM (teraz to standart) mozesz sobie to darowac, a majac mniej -nie ma sensu pakowac w nia tych 3-5 MB zajetosci :) |
Cytat:
|
i poprzez walkę o pamięć z grą uniemożliwiają granie :taktak:
|
One zaśmiecają RAM i czasami robią więcej kłopotów niż pożytku. Nigdy nie używałem i nie zamierzam używać - popieram przedmóców !!!!!
|
a ile masz tego ramu?, może trzeba dokupić i będzie lepiej.
|
a ja mam pytanie co do programu do optymalizacji ramu czy one ftkycznie coś dają czy JW tylko zaśmiecają (mam 512)
|
Witajcie. Kiedys tez sie tym interesowalem ale mądrzy ludzie zabronili mi uzywac takich programow. Pozdrawiam
|
pisze tylko po to, by poprzec przedmowcow
|
jedyne co mozesz zrobic to pozamykac niepotrzebne programy i uslugi oraz zadbac o szybki dostep do pliku wymiany. Uwalniacze pamieci nie dosc ze nie robia nic pozytecznego to zapychaja pamiec.
Moze jest jakis dobry program tego typu ale ja go jeszcze nie spotkalem. 99% takich narzedzi dziala w nastepujacy sposob: -uzytkownik ustawia ze chce zwalniac 256MB -jesli w systemie jest mniej niz np 20MB wolnego ramu, program alokuje szybko 256MB po czym je zwalnia -system chcac pomiescic 256MB w pamieci wyrzuca wszystko do pliku wymiany (w ramie pozostaje 256MB dziura - faktycznie ram jest wolny, tyle ze uzywany wlasnie przez nas program jest teraz na dysku i musi zostac wczytany ze swapa a to troche trwa). Jesli np uzywany przez nas program (np gra) ma duze wymagania i zajmuje cala pamiec, to taki "zwalniacz" bedzie przez caly czas upychal go do swapa (przy czym 256MB ramu bedzie niewykorzystane). Chyba nie musze mowic w jaki sposob to wplywa na wydajnosc systemu. |
a jakie powinny byc prawidlowe ustawunia pamieci wirtualnej?
ilosc ramu x 1.5 czy x 2.5?? |
Cytat:
|
Sobrus ma racje. Od siebie dodam jeszcze, ze mozna wymienic programy uzywajace duzo ramu na mniej lakome odpowiedniki np:
GG 30 MB -> Miranda 5 MB Poza tym przygladnij sie paskowi zadan i zobacz ile ikon tam masz. Moze akurat nie wszystkie sa potrzebne i nie musisz miec ich ladowanych podczas startu komputera. Redukujac ich liczbe odzyskasz sporo RAMu... |
Konnekt 8 MB :)
A tal BTW zajrzalem sobie w moje procesy... FF - 87MB... cos jest chyba nie tak... |
Cytat:
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:03. |