![]() |
Stary komputer a DVD-RW
Witam serdecznie,
Zagadnienie: Stary komputer (procesor ok. 100 mhz, 128 RAM-u, zbudowany prawdopodobnie w standardzie AT). OS: Windows 98 SE Pytanie: Czy można bezpiecznie zamontowac w nim nową nagrywarkę DVD RW ? O nagrywaniu można rzecz jasna zapomnieć, ale sytuacja wymaga instalacji tego napędu. Chodzi jedynie o odczyt płyt CD. Komputer nie jest mój, dokładnych parametrów technicznych nie znam. Zastanawia mnie kwestia zasilania tego urządzenia... Z wyrazami szacunku Paweł W. |
O ile pamiętam w AT są takie same molexy jak w ATX.
|
Cytat:
Ja to widze tak kontroler PCI -USB 2.0 nagrywarka zew/USB ;) |
Cytat:
Dziękuję za odpowiedzi. Problem w tym, że napęd został już zakupiony. Stąd wzięlo się moje pytanie. Osobiście po prostu bym go wymienił na inny, ale znając zycie - "nie da się" i to nie ze względu na sprzedawcę //kobieta wyrwała tackę cd-romu, resztę podpowie Wam wyobraźnia... ;) Pozdrawiam wszystkich :) |
mam słabą wyobraźnie możę jakiegoś fotosika :)
|
Cytat:
|
Według mnie możesz bezpiecznie montować. Nic sie nie stanie. W najgorszym wypadku jak jej nie rozpozna to nie bedzie działać. I płytki CD też powinny sie nagrywać.
|
Cytat:
Doswiadczalnie można by sprawdzić na zasadzie ; ryzyk-fizyk , ale bezpieczniej będzie wyjąć zasilacz zobaczyć opis na nim, jak wygląda wydolność prądowa dla gałęzi zasilania napędów , pomyśleć chwilę ile prądu bierze dysk, FDD, jeszcze jakiś napęd CD , no i nagrywarka i policzyć czy aby za mało nie będzie. :cool: |
Cytat:
a czemu nie > || w tym konkretnym przypadku to moze i tak skoro juz mam nagrywarke |
Cytat:
Tyle tylko ze dysk byl dosc szybki 7200 obr/min podpiety na osobnym kontrolerze Promise |
Ekhm...:
Cytat:
zamontowac, jak wykrywa to zostawic i pozwolic mu czytac plytki :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:15. |