Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   2 programy w PASCAL`u (https://forum.cdrinfo.pl/f5/2-programy-pascal-u-62576/)

Kasprzak 17.03.2006 20:49

ok, postaram sie cos skrobnac. Ale jest to zadanie dodatkowe takze nie bede sie bardzo wysilal zeby nic w domu nie robic tylko to...najwyzej ktos inny pomoze.
Ale i tak wielkie dziekI!

ksviper 17.03.2006 08:40

gratuluję 5 :)

z miłą chęcią pomógłbym ale naprawdę nie mam na tygodniu czasu, jestem zawalony robotą a w weekend jadę na narty :):):)
myślę, że jak sam poczytasz jak zbudowane są funkcje w bibliotece podanej przez Skubiego to sam to napiszesz, trochę wyobraźni :)

Kasprzak 16.03.2006 23:31

Witam, dzieki ogromne za pomoc. Praca obroniona na 5 :)

Teraz na za tydzien mam ten drugi program. Glupio to zabrzmi ale nie mam sily, glowy ani czasu zeby sie do tego zabrac. A z userow...ktos znajdzie moze chwilke czasu. ksviper, bylbys tak laskaw...nauczylem sie niektorych rzeczy czytajac komenty. Zrobiles to idealnie takze moglbym prosic?

Kasprzak 21.02.2006 23:08

Cytat:

Napisany przez pykson
@Kasprzak

nie przesadzasz? przeciez masz juz wszystko jak na tacy, przeciez to cala frajda zrobic to samemu

skoro sie bierzesz za programowanie musisz miec troche oleju w glowie, czyli jestes chyba maly len

jak ktos zrobi za Ciebie to sie sam niewiele nauczysz i mozesz pracy nie obronic

dostales wedke, i to calkiem porzadna, nie czekaj az Ci ktos sprezentuje jeszcze rybe, sprobuj zlowic ja sam

No dobrze! Nie krzycz! Spokojnie!
Nie jestem leniem, tylko chce mieć to zrobione dobrze, nie znam się na tym jak ksviper czy inni. Dlatego chce sie upewnic kilku rzeczy, a i tak bede musial troche przypomniec sobie z Pascala co uczynię.

pykson 21.02.2006 22:34

@Kasprzak

nie przesadzasz? przeciez masz juz wszystko jak na tacy, przeciez to cala frajda zrobic to samemu

skoro sie bierzesz za programowanie musisz miec troche oleju w glowie, czyli jestes chyba maly len

jak ktos zrobi za Ciebie to sie sam niewiele nauczysz i mozesz pracy nie obronic

dostales wedke, i to calkiem porzadna, nie czekaj az Ci ktos sprezentuje jeszcze rybe, sprobuj zlowic ja sam

Kasprzak 21.02.2006 13:49

Nie spieszy sie... 9 marca mam ten pierwszy.
Podstawowe pojecia z pascala mam...tylko pokolei musze umiec to analizowac np. tamta procedure itp.

A ten drugi..spokojnie..i tak duzo zrobiles. JEszcze raz dzieki, moze jeszce inni helpną :)

ksviper 21.02.2006 12:10

mam nadzieję że masz jako taką znajomość z Pascalem aby obronić ten programik :)

co do drugiego to nie wiem na kiedy mógłbym to napisać bo w pracy zaczyna mi się niezły zap..... a w domu to już nie mam siły na nic, chciałbym tylko położyć się i odpocząć, ewentualnie oglądnąć jakiś filmik, w miarę możliwości ostaram się coś naskrobać ale nie obiecuję czegoś konkretnego.

daj znać na co się obroniłeś :D

Kasprzak 21.02.2006 11:46

łoł... teraz to juz wogole elegancko :)
Wszystko klarowne i wogole ;)
Dzieki serdeczne!!...

a drugi program? Jak z nim sprawa sie ma?

ksviper 21.02.2006 10:24

Ilość załączników: 1
Zacznę zabawę z komentarzami, ale będą to ogólne informacje o tym co się dzieje. Mam nadzieję że coś kumasz Pascala bo jak nie to mimo moich komentarzy nauczyciel wyłoży Cię pierwszym lepszym pytaniem. No ale miejmy nadzieję że będzie inaczej :D
=============
edit: dodałem załącznik z komentarzem

Kasprzak 21.02.2006 10:03

No bylbym za to bardzo wdzieczny, a da sie tak wytlumaczyc kazda linijke, funkcje, procedure? w krotki sposob?...bo podobno bede musial "obronic" ten program :)
To moze jakos przebudujesz ten program zeby byl prostszy? Jezeli sie da... :)

ksviper 21.02.2006 08:42

a owszem jest ale zapomniałem o tej możliwości ;)
ważne że działa

teraz większy problem: trzeba ten program wytłumaczyć :D:D:D

pawelblu 20.02.2006 19:46

Trzeba przyznac ze to jeden z najladniej napisanych kodow jakie ostatnio widzialem, niestety przez to jest dosc duzy :/ (2200 na taka funkcjonalnosc to jednak troche jest).

Uzywasz funkcji val - w pascalu jest taka funkcja ord ktora zwraca ASCII znaku, wiec ord(znak) - 48 daje Ci cyfre. Jak ord(znak) < 48 lub > 57 to znak nie jest cyfra.

ord = chr^(-1)

Kasprzak 20.02.2006 19:30

program telefon napisany przez ksviper dziala bez zarzutow... wielkie dzieki
Tylko poprosze Ciebie potem o wytlumaczenie go...

ksviper 20.02.2006 14:35

telefon zrobiłem ale nie wiem czy działa bo pisałem bez kompilatora

rozwiązanie drugiego zadania masz w pliku dołączonym przez Skubiego, metodą podaną przez Ciebie na obrazku

Skubi 20.02.2006 13:52

Moze zbiór tych funkcji cos pomoze.
Działało mi w Delphi.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:34.