Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem z WinGrozą :)) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-wingroza-62621/)

FatAlbert 21.02.2006 10:45

Problem z WinGrozą :))

więc chodzi o to że niechce sie uruchomic zatrzymuje sie na komunikacie
Cytat:

Nie można uruchomić systemu windows ponieważ nie został znaleziony lub jest uszkodzony <katalog>\system32/ntoskrnl.exe> zainstaluj kopie tego pliku
pewien znajomy powiedział mi ze reinstalacja albo naprawa z płyty
a ja mam taki plan załatwiam knopixa robie kopie tego pliku u kogoś wrzucam na dyskietkie uruchamiam knopixa i przenosze kopie do w/w folderu mam do was takie pytanie o co w nim chodzi ??

EDIT
nawet tryb awaryjny nie chce sie uruchomić :(

Kris 21.02.2006 10:49

Zobacz co masz w pliku boot.ini - czasem tam jest zły wpis...

Naprawa z płyty Windowsa powinna pomóc.

PS. To mój 1000 post!! :serdusz: :jupi:

ro29 21.02.2006 11:45

Witam !
Podejrzewam, że używasz Win XP - w tym przypadku nie wiem jak to wygląda.
Bowiem przy Win98, można było odpalić komputer z dyskietki startowej, przenieść się na dysk wirtualny D, utworzony przez programik z tej dyskietki i wywołać program ext - który pozwalał na nadpisanie uszkodzonych plików - a następnie udzielać odpowiedzi na pojawiające się pytania - przedtem musimy zapisać sobie jaki plik jest uszkodzony i w jakim katalogu on był.

Pozdrawiam
ro29

Kris 21.02.2006 11:51

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Podejrzewam, że używasz Win XP - w tym przypadku nie wiem jak to wygląda.
Bowiem przy Win98, można było odpalić komputer z dyskietki startowej, przenieść się na dysk wirtualny D, utworzony przez programik z tej dyskietki i wywołać program ext - który pozwalał na nadpisanie uszkodzonych plików - a następnie udzielać odpowiedzi na pojawiające się pytania - przedtem musimy zapisać sobie jaki plik jest uszkodzony i w jakim katalogu on był.

Pozdrawiam
ro29

...widać po nazwie, że jest to plik stricte systemów opartych na NT...

Mily_ 21.02.2006 12:02

a ja poradze starym i dobrym sposobem...

FORMAT C: i po krzyku... :>

pablocoo 21.02.2006 12:06

Z konsoli odzyskiwania mozna by sprobowac skopiowac z plyty.

FatAlbert 21.02.2006 12:07

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Zobacz co masz w pliku boot.ini - czasem tam jest zły wpis...

Naprawa z płyty Windowsa powinna pomóc.

PS. To mój 1000 post!! :serdusz: :jupi:

To fajnie 1000 postów :) ale jak mam zobaczyć te boot.ini jak ja nie moge dostać sie do wina ??

Cytat:

Napisany przez Mily_
a ja poradze starym i dobrym sposobem...

FORMAT C: i po krzyku... :>

tego chce uniknąć

Cytat:

Napisany przez pablocoo
Z konsoli odzyskiwania mozna by sprobowac skopiowac z plyty.

aż tak to wingrozy nie umiem obsługiwać :)

Kris 21.02.2006 12:15

Spróbuj normalnie zainstalować Windowsa - zmień w biosie na rozruch z płyty i postępuj dalej - w pewnym momencie instalator zapyta czy zrobić nową instalację czy naprawić istniejącą (gdzieś chyba na dole jest, że trzeba wcisnąć odpowiedni klawisz) - czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj! :)

PS. Możesz jeszcze spróbować tak:
Uruchom system z CD instalacyjnego w trybie z wierszem poleceń (Command Prompt). Następnie wpisz polecenie fixboot. Jeśli to nie przyniesie rezultatu, użyj polecenia fixmbr. Może to poprawi wpisy w boot.ini

FatAlbert 21.02.2006 12:18

dzięki @kristoferros ale żeby to nie mam blisko do tamtej osoby :) więc musze jesio wina załatwić :) bo mojego oryginała nie dam :) mam HE

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:36.