![]() |
Aspi - wytłumaczcie mi co to i po co ?
Taj jak w tytule. Czytam, że instalujecie jakies Aspi, a nie wiem po co to jest.
Mam Win XP prof PL LG GCE 8160B + Nero 5551 Musze to cos instalowac ? |
a nie moglbys sobie najpier np. na cdrifo poczytac troche
|
Nie, bo to męczące. Lepiej zapytać...
|
serdeczne dzięki za wyjaśnienie
|
To jest cytat ze strony CDRinfo drogi Kocie, gdybyś przypadkiem nie znalazł.
"Sterowniki ASPI (z ang. Advanced SCSI Programmer's Interface) służą do komunikacji nagrywarek z oprogramowaniem wykorzystującym je do nagrywania płyt. Najbardziej popularnymi i najczęściej stosowanymi sterownikami są sterowniki ASPI stworzone przez firmę Adaptec. Sterowniki ASPI są domyślnie instalowane z systemem Windows98 i Me. Użytkownicy Windows 2000 oraz Windows XP zmuszeni są do instalacji zewnętrznych sterowników." |
Teraz serdeczne dzięki za wyjaśnienie.
Rozumiem, że w WinXP kategorycznie trzeba je zainstalować - czy dobrze kumam ? |
Pobralem wersje ASPI 4.7 i zainstalować ją ?
|
...śmiało !!!
|
Zasinstalowałem - i co przez to uzyskam ?
|
Tego nie wie nawet Szybki Bill Gates :)
|
a co nagrywarka nie nagrywa czy wywala błąd że nie ma aspi czy może program nie poznaje Ci nagrywarki jakieś objawy czy po prostu jestes nadgorliwy ?..czy to nero poprawnie obsługuje (czyt. rozpoznaje)Twoją nagrywarkę ? ?
pozdro 6 |
moze sie myle ale ASPI przyspiesza zgrywanie sciezek audio . jest to sterownik do cyfrowej komunikacji kompa z napedami. jak masz winde xp to dograj to, jak inny system to nic nierub dopuki cos sie nie spie...oli.
|
No ja też sobie zainstalowałem to aspi.
I teraz jak uruchamiam program Plextor tools to mi nie wyświetla napędów tylko Adapter0. Dlaczego? hmm co mi wogóle da aspi jak nie mialem go przez dłuższy czas i jakoś nagrywalo bez problemu. |
...miałeś ASPI, tylko o tym nie wiedziałeś !
|
Cytat:
Jedyne co instalowalem to pakiet via i program do nagrywania nic więcej. Przeiinstalowalem tego plextor tool i przez chwilke było dobrze (przy pierwszym uruchomieniu) przy drugi mdalej to samo czyli nie widzi napędów. Co robić? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:52. |