![]() |
problem po zainstalowaniu rami i dvd
witam, moj kolega ma taki problem
mam dwa dyski w kompie jeden nowy 80 GB i drugi 10 GB stary wszystko dzialalo do czasu kupienia DVD i RAM-u. RAM zamontowany bez problemu natomiast z DVD wystapil problem bo tasmy byly za krotkie. Poprzestawialem tasmy tak ze wszystko powinno byc ok uruchomilem kompa i wiesza dochodzi od momentu ladowania XP i laduje w nieskonczonosc. Probowalem tysiace kombinacji i dalej nie chce dzialac co jest? z tego co wiem to ma ustawione zworki tak jak trzeba stary dysk widzi bios, a windows go nie wykrywa kolega odlaczyl dvd, podlaczyl wszystko tasmami tak jak bylo i dalej nic, dysk stary nie dziala ma ktos jakies propozycje zeby byly dwa dyski i dvd i zeby to jakos dzialalo? |
a jakie te taśmy?
Dysk podpięty pod 80 żyłową taśmę IDE? |
A ten ram wyciagaliscie? Moze wlasnie RAM jest walniety.
|
@Damianos L miałem taki motyw ostatnio po wymianie zasilacza, pobaw się w przepinanie, za którymś razem musi ruszyć. Mam tak jak Ty dwa dyski i dwa napędy, trochę cierpliwości ;)
|
"podlaczyl wszystko tasmami tak jak bylo i dalej nic, "
To w takim razie faktycznie moze byc ten ram... wyrzuc ram i podlacz tylko dvd. Nie zdarzylo mi sie jeszcze zebym podlaczyl inny naped i nie chcial działać. Chyba ze podlaczyles dodatkowy i zasilacz niewyrabia, ale to nie w przypadku napedu. Wyglada na ram, napisz pod jakie tasmy jest podpiety jak juz wyzej pisalem i jaki jest zasilacz. Moze odlacz inne bajery i zostaw tylko grafike, dysk, naped i ten ram... |
hmm, no okej, to kolegi komputer, jutro zobacze jakie ma tasmy ale podejrzewam ze normalne 80-zylowe
zobacze tez jaki zasilacz a to ram moze miec jakis zwiazek z tym ze winda nie widzi dysku? |
Cytat:
to czy przypadkiem nie odwrociles tasm ? zeby "dosiegly do napedu" bo napisales ze byly za krotkie... a przecierz tasma jest powiedzmy ze "dedykowana" tylko w jeden sposob podlaczenia nie jest obojetne ktorym koncem do plyty sie wepnie... Cytat:
|
Cytat:
nie w kazdym podlaczeniu sie to sprawdza ale czesto jest to nieznany problem, wg mnie tasmy sa odwrocone, poniewaz byly "wystarczajaco dlugie" |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:17. |