Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Propozycje, sugestie, błędy forum (https://forum.cdrinfo.pl/f10/)
-   -   Wspólne tutriale. (https://forum.cdrinfo.pl/f10/wspolne-tutriale-62740/)

MacGyver 05.03.2006 22:35

Cytat:

Napisany przez mallow
Przeciez pisalem o tym wyzej chlopaki... mysle ze na probe (zeby zobaczyc jak to wyjdzie w praniu) powinien powstac osobny dzial, i na pocztaku wrzuciloby sie pare propozycji.

Jest już dział i subfora...

mallow 04.03.2006 22:51

Request w jednym watku mija sie z celem... Zrobiloby sie pomieszanie z poplataniem. Jakby powstalo osobne subforum to zakladaloby sie tematy, w nim zglosilaby sie ekipa i temat do kasacji. A jak wszystko byloby w jednym o wiele wiecej roboty. Tzn takie jest moje zdanie.
A jak GTW rozpatrza jakies stale posadki? Czy nic takiego nie bedzie? ;)

Pozdro :)

MacGyver 04.03.2006 21:24

Jeżeli chodzi o request - nie może być to w formie jednego (przyklejonego) wątku ???
Żeby za bardzo nie mieszać to można zrobić dział FAQ a w nim dwa subfora: FAQ - Poradniki i FAQ - demo (może FAQ in progress ;) ). W głównym dziale przyklejone tematy: Request, Rezerwacja.
Co do działu komentarze to...hmm... :>

Berion 04.03.2006 20:12

Cytat:

Napisany przez MacGyver
To subforum dla komentarzy jest imo zbędne... [...]

Niby racja...

Cytat:

[...] Też tam myslę, mam tylko nadzieję, że w trakcie pisania tutoriala nie będa pojawiać się klasyczne posty, w któych ktoś prosi o pomoc.
Od czego jest moderacja || (;))...Nie no... na pewno tak będzie. W takiej sytuacji proponuję wysłać userowi PMke i kłopot z głowy.

mallow 04.03.2006 20:08

no wiec podzial mysle ze bedzie super ok:

FAQ [gotowe arytkuly tylko do wgladu]
FAQ-demo [artykuly w trakcie robienia, mozliwosc pisania dla kazdego]
FAQ-komentarze [mozliwosc pisania dla kazdego]
FAQ-request [j/w]

Mac, a o prosby o pomoc mysle ze nie ma co sie martwic, jestesmy na tyle zdyscyplinowani, ze sami pilnujemy porzadku jak ktos nam go zmaci ;) (aj kto kiedys ktos napisalem ze wytresowani ;) )
Czyli chyba wszystko "na gorze" obgadane i mozemy przechodzic do dzialania? :)

Bardzo sie ciesze, ze moj pomysl zostal tak cieplo przez was przyjety :piwo: Mam nadzieje ze nasza praca bedzie bardzo pozyteczna, i mam nadzieje na mila wspolprace. I ciesze sie ze (po raz kolejny :fiu: ) na cos sie przydalem i wprowadzilem jakis zamet ;)

Pozdro,

MacGyver 04.03.2006 19:56

Cytat:

Napisany przez Berion
-> sub komentarze - brak możliwości zakładania nowych tematów

To subforum dla komentarzy jest imo zbędne...
Cytat:

Napisany przez Arepo
Co do subforum FAQ Demo, to myślę, że powinno być dostępne dla każdego, gdyż im więcej osób doda swoje uwagi tym dany poradnik będzie lepszy.

Też tam myslę, mam tylko nadzieję, że w trakcie pisania tutoriala nie będa pojawiać się klasyczne posty, w któych ktoś prosi o pomoc.

Arepo 04.03.2006 19:40

Cytat:

Napisany przez MacGyver
OK, więc zbierając wszystko do kupy :)
...

Witam !

Dla mnie to co zostało zebrane jest OK :spoko:, nie ma co więcej wymyślać tylko realizować :taktak:.

Co do subforum FAQ Demo, to myślę, że powinno być dostępne dla każdego, gdyż im więcej osób doda swoje uwagi tym dany poradnik będzie lepszy.

Pozdrawiam

edit:
Sub tutorial request ***8211; jestem jak najbardziej za.

Jeśli chodzi o sub komentarze ***8211; to jest mi obojętne czy tematy z uwagami będą znajdować się tam, czy w działach tematycznych (a będzie do nich prowadził link na końcu poradnika). Można pogodzić dwa pomysły i zostawić link prowadzący do tematu w subforum ;).

Reetou 04.03.2006 19:40

Ciekawy był też pomysł z tutorial request... Warto to wdrożyć ;)

Berion 04.03.2006 19:35

Widzę, że "mój" pomysł przypadł do gustu :taktak:

@Mac
A może zrobić tak:

Dział FAQ - wiadomo jaki
  • -> sub demo - też wiadomo jaki
  • -> sub komentarze - brak możliwości zakładania nowych tematów

Prawie tak samo jak proponował gallus.

MacGyver 04.03.2006 19:09

Cytat:

Napisany przez gallus
To może tak subforum demo - zamknięte, widoczne, bez możliwości komentowania i zakładania tematów, a w nim kolejne subforum komentarze - zamknięte, widoczne, bez możliwości zakładania tematów, ze stworzonymi topikami do każdego tworzonego faq i oczywiście w tych topikach lód będzie komentował ;)

hehe, nie, taki układ odpada.
Komentarze będą w odpowiednich tematycznie działach. W pierwszym poście będzie odnośnik do poradnika a w poradniku (na jego końcu) będzie odnośnik do wątku z komentarzami.

gallus 04.03.2006 18:58

To może tak subforum demo - zamknięte, widoczne, bez możliwości komentowania i zakładania tematów, a w nim kolejne subforum komentarze - zamknięte, widoczne, bez możliwości zakładania tematów, ze stworzonymi topikami do każdego tworzonego faq i oczywiście w tych topikach lód będzie komentował ;)

MacGyver 04.03.2006 18:37

OK, więc zbierając wszystko do kupy :)
  • Dział FAQ (nad CDR Forum w kategorii Nagrywanie) gdzie będą umieszczane tematy zatwierdzone przez administratorów/moderatorów; zablokowana możliwość zakładania nowych tematów
  • Subforum w/w działu - FAQ demo, gdzie rodzą i rozwijają się tutoriale, które po zatwierdzeniu przenoszone są do głównego działu FAQ
  • Po zatwierdzeniu i przeniesieniu tematu, zostaje dodany odpowiedni wpis do indexu wszystkich tutoriali. Index w formie ogłoszenia w dziale FAQ
  • Z przenoszonego tematu wydzielane są wszystkie dotychczasowe komentarze. Wydzielone posty tworzą nowy wątek, który przenoszony jest do działu zgodnego z tematem tutoriala i pełni funkcje komentarzy lub ewentualnych dalszych wyjaśnień
  • Osoba chętna do napisania tutoriala zgłasza chęć w odpowiednim wątku (do tego celu będzie jeden przyklejony wątek). W zgłoszeniu podaje dziedzinę, temat, przewidywalny okres ukończenia
  • Osoba pisząca tutorial w FAQ Demo otrzymuje status moderatora do czasu kiedy temat zostanie zatwierdzony i przeniesiony do głównego FAQ
  • Ewentualne późniejsze zmiany/dopiski do tutoriala, który jest już w głównym FAQ, należy zgłaszać moderatorowi działu. Takie dopiski lądują na końcu posta i są opatrzone odpowiednią datą jego dodania. Oczywiście mogą być odstępstwa od tej zasady
  • Najciekawsze poradniki będą publikowane na stronie głównej serwisu

Czy subforum FAQ Demo ma być dostępne dla wszystkich czy tylko dla osób, które zgłosiły chęć pisania tutoriala ???

Jak o czymś zapomniałem do krzyczcie....

mallow 04.03.2006 16:33

No to dochozimy do consensusu widze, sprawa organizacyjna przedstawiona przez Beriona i pawelblu jak najbardziej trafila w moja idee. No to tylko czekac na realizacje ;)

PS. Of course moje podanie na stanowisko koordynatora dalej czeka :)

IceManSpy 04.03.2006 15:31

Moze ja podsune pewien temat. Jak wyczyscic nagrywarke? temat wydaje mi sie prosty ,a moze komus sie przedac gdy mu nie nagrywa plyt. Nie jestem pewien, ale kiedys chyba widzialem ,ze ktos cos podobnego robil (bodajze Ed Hunter). To jest tylko propozycja.

pawelblu 04.03.2006 15:25

Cytat:

Napisany przez Berion
Witam... To ja mam nastepującą propozycję, "trochę" zgapioną z innego bardzo dobrego serwisu, ale chyba się nie obrażą ;)
...

Prawie identycznie sprawa wyglada/wygladala z 'recenzjami nagrywarek'.
Zbiera sie 3-os zespol ktory wybiera jednego koordynatora. Wszyscy dostaja moda w wydzielonym, ukrytym pod-forum i robia sobie jakis temat. Rola koordynatora jest chyba oczywista - on dba o 'calosc' i spojnosc efektu. Potem sie to okraja z kuchni (tzn z postow ktore dotycza samej pracy, nie efektu) i sie przenosi w docelowe miejsce i zamyka. Oprocz tego zaczyna sie drugi temat-dyskusje.

Jak ktos chce to moge przywrocic to ogloszenie (dzial ogolnie o dvd)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:51.