Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Projekt zmian w prawie autorskim (https://forum.cdrinfo.pl/f5/projekt-zmian-prawie-autorskim-62750/)

woitas 25.02.2006 11:07

no nie wiem, czy to takie super dla kogoś kto ma np.: windows xp, office 2003, autocad 2005, archicad 9, corel 12, nero 7, alcohol, photoshop 8... :blink:

pepperman 25.02.2006 01:28

Cytat:

Napisany przez ro29
...(w części także mentalność - ale to już inna kwestia), to będzie jak będzie - czyli słodko jak cukierek ;)

ro29

mentalnosc Polakow w niczym nie rozni sie od mentalnosci innych nacji. biorac pod uwage zarobki w znacznie bogatszych spoleczenstwach, sile nabywcza pieniadza do cen oprogramowania, korzystanie z nielegalnych kopii wcale nie jest duzo mniejsze niz u nas. to wlasnie tam trzeba to sobie tlumaczyc mentalnoscia. u nas glownie chodzi o kase. jak na pierwszy plan wysuwa sie zaspokojnie podstawowych potrzeb to cala reszta schodzi na plan dalszy.

andrzejj9 25.02.2006 01:23

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No wlasnie tylko mi chodzilo o to ze cala sprawa powinna sie konczyc zaplaceniem trzykrotnosci ceny licencji i zadnych procesow w tej sprawie byc nie powinno. Konczylo by sie tylko jakas urzedowa decyzja ktora moznaby bylo w jakims uproszczonym trybie zaskarzyc (bo wiekszosc spraw bylaby oczywista) i koniec. Po prostu wpada ekipa z informatykiem, spisuja protokol, 'wlasciciel' podpisuje i potem ten protokol przetwarzaja i robia z niego mandato-rachunek, ktory znowu wedruje do podpisania przez 'wlasciciela' i ma juz x dni do zaplacenia, po czym dostanie licencje (oczywiscie jak zaplaci te potrojona wartosc). Jezeli 'wlasciciel' nie zgadza sie w ktoryms punkcie (odbior protokolu lub wycena) to zaskarza wlasnie w jakims uproszczonym trybie - sprawa jest dosc oczywista zwykle.

To też wydaje mi się trochę zbyt lekką karą.. W przypadku jakiejś gry za 50-120 złotych potencjalne konsekwencje też byłyby niewielkie.. To nie byłoby złe przy lepiej rozwiniętych organach ścigania przestępstw na podłożu prawa autorskiego. Ale u nas.. tylko zwiększyłoby to dodatkowo odsetek osób korzystających z piratów..

@ ro29

Spokojnie, myślę, że dobrze cię rozumiem :)

ro29 25.02.2006 01:20

Witam !
Wiesz - chyba nie do końca miałem to na myśli. Chodzi bowiem o to, że kara typu proces itd. i tak zostaje. Więc fakt, że producent będzie mógł żądać tylko ceny tego programu - ja uważam raczej za plus. Szczególnie przy tych ich cenach, uwzględniających dochody Polaków. Po prostu jak ktoś wpadnie to mniejsze - finansowe, poniesie tego konsekwencje. Oczywiście możesz uznać, że jestem zwolennikiem nielegalności oprogramowania - ogólnie nie - po prostu trzeba spojrzeć na sprawy realistycznie i uwzględnić, że dopóki nie zmieni się zarówno podejście firm produkujących programy, a także zasobność Polaków (w części także mentalność - ale to już inna kwestia), to będzie jak będzie - czyli słodko jak cukierek ;)

ro29

pawelblu 25.02.2006 01:15

No wlasnie tylko mi chodzilo o to ze cala sprawa powinna sie konczyc zaplaceniem trzykrotnosci ceny licencji i zadnych procesow w tej sprawie byc nie powinno. Konczylo by sie tylko jakas urzedowa decyzja ktora moznaby bylo w jakims uproszczonym trybie zaskarzyc (bo wiekszosc spraw bylaby oczywista) i koniec. Po prostu wpada ekipa z informatykiem, spisuja protokol, 'wlasciciel' podpisuje i potem ten protokol przetwarzaja i robia z niego mandato-rachunek, ktory znowu wedruje do podpisania przez 'wlasciciela' i ma juz x dni do zaplacenia, po czym dostanie licencje (oczywiscie jak zaplaci te potrojona wartosc). Jezeli 'wlasciciel' nie zgadza sie w ktoryms punkcie (odbior protokolu lub wycena) to zaskarza wlasnie w jakims uproszczonym trybie - sprawa jest dosc oczywista zwykle.

andrzejj9 25.02.2006 01:11

Cytat:

Napisany przez ro29
Czy na szczęście to nie wiem ;), ale napisałeś to co ja poprzednio - w sumie niewiele się zmienia, bo najwiekszą karą jest proces, który powoduje nam "brudy" w papierach itd.

Wiesz.. w żartach to ja też powiedziałbym, że to świetny przepis, bo będzie można używać piratów, a ewentualna kara nie będzie dotkliwa. Ale pisząc jak to widzę, mam już na myśli to , jakie rzeczywiście widzę tego konsekwencje. Gdyby jedyną karą za posiadanie pirata była konieczność zapłacenia za niego, to tylko głupiec wydawałbym niepotrzebnie pieniądze na kupno oryginału. Szybko też kupowanie piratów w ogóle straciłoby znamiona przestępstwa. A jakie byłyby tego konsekwencje mówić chyba nie trzeba, ale dla zobrazowania - za rok albo i szybciej nie byłoby już czego "piracić"..

ro29 25.02.2006 00:54

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)
Ale na szczęście z tego, co widzę, to właściwie zmiany wcale nie mają być takie znaczące i w praktyce niewiele się zmieni. Tu chodzi o to, że producent oprogramowania mógłby teraz zamiast 2-3 krotności wartości programu żądać jako odszkodowania tylko jego rzeczywistej wartości, czyli w praktyce zapłacenia za legalny program. Nie zmienia to jednak w żadnych stopniu odpowiedzialności cywilnej, która to jest chyba teraz największym zagrożeniem.
(...)

Czy na szczęście to nie wiem ;), ale napisałeś to co ja poprzednio - w sumie niewiele się zmienia, bo najwiekszą karą jest proces, który powoduje nam "brudy" w papierach itd.

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Windows, windowsem - do tego dochodzą programy użytkowe

No właśnie ...

Cytat:

Napisany przez Proton
A może niech zaczną dopłacać do oprogramowania, to wtedy każdy będzie mógł sobie pozwolić na oryginały?
Windowsy XP Home Edition OEM można kupić bez problemu za 350zł. Może nie jest to mały wydatek, ale na pewno do zaakceptowania przez większość właścicieli PC. W sumie byle jaka karta grafiki tyle kosztuje.
Uważam, że tą ceną M$ zrobił ładny ukłon wobec polskich Klientów.

"byle jaka karta" - mhm - byle jaką, to można dostać za 30 zł (np. używana Riva 32 MB, a naprawdę niezłą GeForce spokojnie za około 100 zł).
A najtańszą nową już za około 120 - 140 zł . Więc za te 350 zł to chyba nie byle jaką - ale już conajmniej ze średniej półki - a tak naprawdę dla standartowego użytkownika, jest to już karta z wyższej. Oczywiście jeśli ktoś potrzebuje karty do wymagających i najnowszych gier - ale to już inna historia ...

Pozdrawiam
ro29

pepperman 24.02.2006 17:55

Cytat:

Napisany przez Proton
Windowsy XP Home Edition OEM można kupić bez problemu za 350zł. Może nie jest to mały wydatek, ale na pewno do zaakceptowania przez większość właścicieli PC. W sumie byle jaka karta grafiki tyle kosztuje.

tylko, ze w takiej Polsce taka byle jaka karta to jednak spory wydatek jest dla budzetu domowego dla duzej czesci osob. nikt nie bedzie ciulal kilka miesiecy zeby kupic glupiego windowsa, skoro nawet w USA uzywaja nieautoryzowanych kopii, gdzie kupno systemu to jak zakup drozszej ksiazki.

andrzejj9 24.02.2006 17:13

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Kierunek sluszny, ale IMO to powinno byc cos w stylu trzykrotnosci ceny programu i wtedy mielibysmy sytuacje jasna.

Dokładnie takie przepisy obowiązują obecnie..

pawelblu 24.02.2006 17:02

Kierunek sluszny, ale IMO to powinno byc cos w stylu trzykrotnosci ceny programu i wtedy mielibysmy sytuacje jasna.

Piterniel 24.02.2006 15:01

Windows, windowsem - do tego dochodzą programy użytkowe ;p

Proton 24.02.2006 13:45

Cytat:

Napisany przez FatAlbert
niech obniżą ceny :) wtedy każdy bezie mógł pozwolić sobie na oryginalne oprogramowanie :)

A może niech zaczną dopłacać do oprogramowania, to wtedy każdy będzie mógł sobie pozwolić na oryginały?

Predi 24.02.2006 13:41

hehe po co kupowac legale... jak przyjda i znajda piraty to wtedy kupie -> tyle rozumiem z tej super-ustawy :D

ps. a dyski jak swiat swiatem beda i tak zabierac, bo synkowi potrzebny nowy komp.....

andrzejj9 24.02.2006 13:19

Według mnie w takiej postaci byłaby to czysta głupota. Jeżeli jedyną karą za korzystanie z programu pirackiego byłaby ewentualna konieczność zapłacenia za niego, to już w ogóle dochodzimy do absurdu. Ilość osób korzystających z oprogramowania legalnego, która i tak jest w Polsce bardzo mała, spadła by już do poziomu minimalnego, albo i zera, bo kupno legalnego oprogramowania byłoby po prostu niepotrzebną stratą.

Ale na szczęście z tego, co widzę, to właściwie zmiany wcale nie mają być takie znaczące i w praktyce niewiele się zmieni. Tu chodzi o to, że producent oprogramowania mógłby teraz zamiast 2-3 krotności wartości programu żądać jako odszkodowania tylko jego rzeczywistej wartości, czyli w praktyce zapłacenia za legalny program. Nie zmienia to jednak w żadnych stopniu odpowiedzialności cywilnej, która to jest chyba teraz największym zagrożeniem.

Tak czy siak przepis ten i tak nie zostanie przyjęty, bo wbrew temu, co znowu uważa nasz rząd, Unia Europejska wcale nie zmusza państw członkowskich do jego wprowadzenia.

ro29 24.02.2006 12:35

Witam !
Cytat:

Napisany przez para
Myślę, że niewarto się przejmować tym, co nas niemal nie dotyczy.
(...)

;) ;) ;)

Na pewno to lepsza sytuacja niż dzisiaj .. ale z drugiej strony - to chyba ma związek z rozszczeniami producenta - a sprawa w sądzie i np. ew. przepadek komputera czy chociażby dysku - to raczej zostaje ??

Cytat:

Napisany przez FatAlbert
niech obniżą ceny wtedy każdy bezie mógł pozwolić sobie na oryginalne oprogramowanie

Też prawda

Pozdrawiam
ro29

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:35.