Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nielegalne mp3... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nielegalne-mp3-62773/)

pepperman 25.02.2006 01:11

Cytat:

Napisany przez Burt
@Peperman ,nie dość,że nie możesz mieć dowolnej ilości kpii to jeszcze nie możesz używać jednocześnie jedynej kopii i orginału.

a gdzie jest tak napisane? nie kupujesz prawa do nosnika.

pepperman 25.02.2006 01:08

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Z cytatu w pierwszym poście.

bo RYJA tak powiedziala :)? oni chca, zeby przyjac ich logike, choc calkowicie brak w tym logiki.

Burt 25.02.2006 01:01

Całe szczęście ,że żyjemy w Europie i tu Amerykańskie prawo sie sięga.Producenci wiele razy próbowali ograniczać kopiowania legalnie posiadanego oprogramowania , no i przegrywali w europejskich sądach.Ta sama sytuacja jesli chodzi o sieci p2p,w stanach sa one systematycznie tępione a w EU są w najlepszym rozkwicie.A mawiają ,że USA to kraj wolności.THX dla EU. ||

@Peperman ,nie dość,że nie możesz mieć dowolnej ilości kpii to jeszcze nie możesz używać jednocześnie jedynej kopii i orginału.

andrzejj9 25.02.2006 00:56

Cytat:

Napisany przez pepperman
nie wiem skad sie biora Twoje watpliwosci.

Z cytatu w pierwszym poście.

pepperman 25.02.2006 00:48

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie wiem, co na to polskie prawo, ale wydaje mi się, że robienie mp3, jest takim samym tworzeniem kopii, jak każdy inny sposób kopiowania i nabywca utworu ma do tego pełne prawo. Jedyna, co może mu być zabronione to korzystanie z obydwu nośników w tym samym czasie..

nie wiem skad sie biora Twoje watpliwosci.

pepperman 25.02.2006 00:43

Cytat:

Napisany przez mgit
:nie: możes zmieć tylko jedną do prywatnego użytku każda kolejna jest trakowana jako pirat ;) || :idea:

pokaz mi taki przepis i wykladnie w tym wypadku, ze majac oryginalna plytke i jej kopie to jestes cool gosc, ale juz druga plyta to jest pirat. podaj mi definicje pirata. jeszcze nie slyszalem, zeby kogos zamkneli za to, ze ma dwie, trzy lub cztery kopie plyty, ktorej oryginal stoi u niego na polce obok tych kopii. za rozpowszechnianie tak.

Patrix 24.02.2006 22:56

a co jeśli zgrywam z radia piosenke do mp3 :P
lub z telewizji film do DVD :P
albo gdy zrobię fotkę burakowi z RIAA :P

andrzejj9 24.02.2006 22:31

Cytat:

Napisany przez pepperman
kopii mozesz miec do woli. nie mozesz ich tylko rozpowszechniac.

Nie mogę - patrz post @mgit-a. Natomiast kwestią i tak nie jest tutaj to, czy mogę mieć kopię, tylko czy mogę je mieć w postaci mp3.

mgit 24.02.2006 20:01

Cytat:

Napisany przez pepperman

:nie: możes zmieć tylko jedną do prywatnego użytku każda kolejna jest trakowana jako pirat ;) || :idea:

pepperman 24.02.2006 19:17

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie wiem, co na to polskie prawo, ale wydaje mi się, że robienie mp3, jest takim samym tworzeniem kopii, jak każdy inny sposób kopiowania i nabywca utworu ma do tego pełne prawo. Jedyna, co może mu być zabronione to korzystanie z obydwu nośników w tym samym czasie..

Predi 24.02.2006 19:16

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

oczywiscie mowa jest o USA...
a co bedzie z europa za kilka latek?

REi 24.02.2006 18:51

W dobie iPodow skonczy sie na tym ze wytwornie plyt splajtuja a sklepy jak iTunes wyrosna do rozmiarow microsoftu echhh co za idioci. Dlaczego? bo muzyke z iPoda i wiekszosci innych playerow mozna odtwarzac na kompie i wiekszosci systemow domowego kina bez kopiowania jej z urzadzenia.

andrzejj9 24.02.2006 18:32

Banana Coctail 24.02.2006 18:20

Po co kopia? Kupisz kolejny egzemplarz jako kopie i jestes rad :P

Predi 24.02.2006 18:05

Nielegalne mp3...

Cytat:

Kopiowanie na odtwarzacz mp3 to przestępstwo
Podczas gdy we Francji sąd uznał korzystanie z P2P na prywatny użytek za legalne, w USA wszystko zmierza w kierunku zdelegalizowania każdej formy kopiowania mediów. RIAA, MPAA i 14 innych organizacji doszło do wniosku, że kopiowanie zawartości własnej płyty na urządzenie przenośne jest nielegalne...

Oczywiście wymienione organizacje nie poprzestają jedynie na wyrażeniu swojej opinii. Do amerykańskich władz trafiły już odpowiednie propozycje, które mogą zostać wzięte pod uwagę przy dokonywanej co jakiś czas aktualizacji dokumentu Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

Zdaniem przedstawicieli przemysłu muzycznego każda forma kopiowania jest niezgodna z tzw. "fair use" czyli wykorzystaniem dzieła w zakresie dozwolonym przez prawo autorskie.

Kopiować może więc tylko posiadacz praw autorskich. Swoje prawo do kopiowania może on sprzedać lub uchylić. Tak więc jeśli wydawca nie wydał zezwolenia na kopiowanie, to jest ono niedozwolone.

Jeśli DMCA zostanie zmieniony, tak jak chcą tego RIAA i MPA to np. zgrywanie legalnie zakupionych płyt do formatu mp3 aby słuchać ich na komputerze będzie przestępstwem. Podobnie przenoszenie plików na przenośne odtwarzacze, czy zwykłe tworzenie kopii zapasowych.

Mówiąc inaczej - jeśli użytkownik kupił płytę i chce jej posłuchać na odtwarzaczu mp3, to powinien zakupić jeszcze wersję mp3 przeznaczoną specjalnie na odtwarzacz. Oczywiście można liczyć na to, że wydawcy załączą do płyt stosowne pozwolenia... ale czy nie będzie to zbyt naiwne?

O pomyśle RIAA i MPAA doniosła organizacja EFF (Electronic Frotier Foundation). Jej przedstawiciele zwracają uwagę na to, że jeszcze rok temu Donald Verilli, prawnik RIAA, zapewniał przed sądem najwyższym, że kopiowanie legalnie zakupionych nagrań jest zgodne z prawem. Widocznie RIAA zmieniła zdanie.
http://www.proline.pl/index.php?id=n...two_1140483090

dodam tylko ze ostatnio czytelem artykul o czyms takim, ze w Japonii placi sie wielkie sumy za przeglad uzywanego auta (wiec wymusza to kupowanie nowych) i ze chca zabronic odsprzedazy uzywanych elektronicznych urzadzen.....

ciekawe jak dlugo potrwa zanim caly swiat sie ugnie przez lobby producenckim i trzeba bedzie co rok kupowac nowe auto, nowego kompa, ta sama muzyke oddzielnie w mp3 i cd oraz pewnie i dvd? :cool:

ps. a co z kopiami bezpieczenstwa? lol....

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:55.