Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   dylemat z nagrywarka (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dylemat-nagrywarka-62837/)

dexterzzz 25.02.2006 23:24

dylemat z nagrywarka

Witam. Mam zamiar sprawić sobie nagrywarke dvd na miejsce starej CD. Oprócz nagrywania bede jej także używać do odtwarzania filmów, instalowania itd. Moge przeznaczyc na to ok.160zł. Wiem ze w tej cenie wszyscy poleca pewnie Benq, ale czy nie lepiej byloby kupic np. Lite-ona i miec pewnosc ze padnie jeszcze w trakcie gwarancji :] a nie jak Benq po (zakladam duza trwałość Benq bo póki co trzymają sie dobrze :))??

mgit 25.02.2006 23:55

kup samsunga <--- masz 100% pewności że oddasz bardzo szybko do servisu ||

dexterzzz 26.02.2006 00:09

Aha żebyśmy nie zrozumieli sie źle. Nie szukam nagrywarki która więcej będzie w serwisie niż u mnie w domu, ale zdecydowanie wole żeby jeśli już miała paść to w okresie gwarancji

mgit 26.02.2006 00:14

no to odrazu odpada BenQ, NEC, Pionier, Pletrox (nie jestem pewny czy oby na pewno tak się pisze nazwe Pletrox)
LiteON na pewno zawita do servisu, jak bedziesz nagrywał na Verbatim ew TDK to bierz śmiało LiteON jak chcesz nagrywać na płytach tanich to nie zabardzo się do tego nadaje, no chyba że nie zależy ci na nagranych plikach ;)

SpeedFreaK 26.02.2006 00:57

Nie Pletrox, a Plextor :P

LiteOna zdecydowanie odradzam, miałem ten złom (1213S) i mam bardzo niemiłe wspomnienia. Podobno nowsze modele są już lepsze, ale ja straciłem zaufanie do tej firmy.
Samsung nie imponuje jakością zapisu, trwałością także nie. Nie polecam.

Najlepszym wyjściem byłby BenQ DW1640 albo NEC 3550.

mgit 26.02.2006 10:06

Cytat:

Napisany przez processor
Najlepszym wyjściem byłby BenQ DW1640 albo NEC 3550.

Przecież pisał, że nie chce BenQ ani innej nagrywarki która jest nie do zajechania

Don Laser 26.02.2006 11:28

Cytat:

Napisany przez mgit
Przecież pisał, że nie chce BenQ ani innej nagrywarki która jest nie do zajechania

No to pozostaje używaną brać, której za parę m-cy kończy sie gwarancja , ale musi byc taka co przynajmniej ze ...2000 płytek wypaliła ,mniejsza ilość może spowodować że palarka nie padnie w tym krótkim okresie do końca gwarancji :D :>

SpeedFreaK 26.02.2006 16:23

Każdą nagrywarke można zajechać, jak sie odpowiednio duzo pali :P

LiteOny sypia się dosyć szybko, ale jakość zapisu jest równie niska jak trwałość napedów.

dexterzzz 26.02.2006 18:57

Co do wypalania to CD-r kupuje firmy Benq a DVD-R Mediastore,Esperanza itd, ale dla siebie płyt wypalam naprawde nie wiele, moze z 2-3 na miesiąc i to z malą prędkością :) Dużo wypalam na płytach RW ale tu jakosc nie jest priorytetem bo jak coś sie źle nagra to poprostu wymaże i nagram jeszcze raz. Dużo płyt wypalam dla znajomych, ale to już ich interes jakie płyty kupią. Jak dadzą jakieś FROG-i to już nie moja wina jak cos bedzie nie tak.

mistrzu84 26.02.2006 19:13

kup benq 1650 bo ja taką kupiłem pare dni temu,
fakt, że jeszcze jej nie testowałem ( musze kupić płyty a nie chce mi się iść do sklepu ) ale co tam :)
nagrałem tylko 1 film nagrywarką Benq 1650 na płyte CD - RW i moje stacjonarne DVD Wiwa nie widzi tego filmu ( gdy film nagrywam nagrywarką CD - R to Wiwa widzi ten film ), Nie wiem czemu tak się dzieje

mallow 26.02.2006 20:00

kup BenQ, a jak juz bedziesz chcial ja wymienic, oporostu podlacz pod wieksze zasilanko, sprawa praktycznie nie do wykrycia ;) tak samo jakbys przysadzil w nozke scalaczka psrtyczkiem od zapalniczki ;)

dexterzzz 26.02.2006 20:24

kolejna porcja pytań :]
1. Czy Lite-on jest głośny ? szczególnie chodzi mi o model 160P6S
2. Jeżeli jednak zdecydowałbym się na Benq to warto dopłacić do modelu z DVD-RAM ??

Don Laser 26.02.2006 20:35

Ad1. Litki do cichych nigdy nie należały IMO - jak jest w tym wypadku? :|
Ad2. Jeśli stać Cię na kupowanie dużo droższych niż normalne DVD płytek to tak , ale wyboru co do producenta tychże będziesz miał raczej niewielki IMO

SpeedFreaK 26.02.2006 21:31

LiteOn wyje jak odkurzacz. Głosniejszej nagrywarki nie słyszałem.
Moim zdaniem nie warto dopłacać do DVD-RAM.

dexterzzz 28.02.2006 20:40

A czy ten Benq bedzie sie nadawal jako główny czytnik w kompie (chce miec tylko nagrywake) ?? Czy lepszy bedzie Lite-on ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:21.