Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak to otworzyć ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-otworzyc-62921/)

KarolluZ 28.02.2006 08:47

Jak to otworzyć ?

Ilość załączników: 2
Otóż kolega dał mi wczoraj prezentacje zdjęć swoich zajomych na CD. Po włożeniu płytki do komputera wyświetla się ksiązka w której można oglądać ów zdjęcia. Sperając po płytce zauważyłem, że są one w jednym z katalogów, tylko, że nie można ich otworzyć. Na przykład acdsee pokazuje ciemny ekran. Testowałem już różne programy takie jak Picasa2, PhotoShop, Irfanview, FreshView i nic tego nie chce otworzyć. Lecz jak podczas oglądania prezentacji zwróciłem uwagę na dwie rzeczy: 1. W lewym dolnym rogu jest napisana nazwa programy, przy pomocy ta prezentacja została zrobiona [Flip Album 5]- 2. Udało mi się zrobić informacje o zdjęciu spod prezentacji. Wychodzi na to, że jest to format Exif JPEG. Ściągnąłem z sieci programik Exif Viewer, ale niestety... też nie otwiera zdjęć. Jak ktoś ma jakiś pomysł to zamieszcze tutaj jedno zdjęcie...

Wawelski 28.02.2006 09:07

Wygląda na jpeg ze zmodyfikowanym nagłówkiem i jakoś pozmieniany - bo wstawienie nagłówka "zwykłego" jotpega nie pomaga. HNFI czym to jeszcze można oblookać.
Co do EXIFa to jest to taka metryczka zdjęcia nadawana przez aparat gdzie jest przy jakich ustawieniach i jakim sprzętem zostało zdjęcie zrobione.

ed hunter 28.02.2006 09:27

jeszcze jedna sprawa - jak się to coś otworzy w notatniku to nie przypomina jpg :) :nie: wygląda jak całkowicie uszkodzony plik po próbie odzyskania...

prometeusz 28.02.2006 09:34

chyba zeczywiscie dales nam uszkodzony jakis plik
sciagnolem ten twoj programik z plyty - przynajmnniej tak mi sie wydaji i lipa
Ale ksiazeczka fajna :haha: przynajmniej dziala
nowsza wersja tez nic nie otwiera link

Arnold 28.02.2006 10:00

Ilość załączników: 1
Potraktowałem multiripperem ten twój plik i udało się taki plik uzyskać

prometeusz 28.02.2006 10:06

Cytat:

Napisany przez Arnold

wow :uklon:

Wawelski 28.02.2006 11:31

Cytat:

Napisany przez ed hunter
jeszcze jedna sprawa - jak się to coś otworzy w notatniku to nie przypomina jpg :) :nie: wygląda jak całkowicie uszkodzony plik po próbie odzyskania...

Przypomina - popatrz dalej. Początek pliku jest doklejony, ale potem pojawia się nagłówek jpeg.

KarolluZ 28.02.2006 11:34

Cytat:

Napisany przez Arnold

a przyznam się, że już wątpiłem... spróbuję poszukać tego programiku i czy nosi on nazwe multiripper ? i czy bez problemu da się nim to otworzyć czy może trzeba wykonać jakieś kombinacje alpejskie ?

Arnold 28.02.2006 15:26

Ilość załączników: 1
Tutaj jest ten ripper.
Program jest dosowy (i czasami rozwala się okład obrazu)...
Wystarczy uruchomić program mrip.exe nazwa_pliku.jpg wybrać z listy JPEG Picture i enter to wszystko
albo automatyczne ripowanie bez wybierania z listy mrip nazwa_pliku.jpg /p /b

KarolluZ 28.02.2006 21:08

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez Arnold
1) mrip.exe nazwa_pliku.jpg wybrać z listy JPEG Picture i enter

2) automatyczne ripowanie bez wybierania z listy mrip nazwa_pliku.jpg /p /b

Zarówno pierwszym jak i drugim sposobem mam dwa poniższe screeny :| Oczywiście wszystko robie spod windy, ale zastanawiam się czy nie pokombinować czegoś u mojego ojca na kompie, który ma winde 98 :-)

Arnold 01.03.2006 08:47

1) wciśnij enter dwa razy aż pojawi się okno gdzie kursorami można wybrać format jpg
2) wciśnij enter potem program wyciągnie pliki następnym enterem potwierdzasz a trzecim zamykasz.

KarolluZ 01.03.2006 19:52

Prawie każdy plik waży od 230 kilo do 250... a po skonwertowaniu to po pierwsze, że waży niecałe 7 kilo to jeszcze ma rozdziałke strasznie małą...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:28.