![]() |
To mo***380;e i ja skorzystam z tego tematu :)
Potrzebuj***281; jaki***347; ciekawych wniosk***243;w dotycz***261;cych pr***261;du ***322;adowania/roz***322;adowania kondensatora... B***281;d***281; bardzo wdzi***281;czny za pomoc :) |
mhm, jesli moglbym ponownie prosic o pomoc :D
mam ostatnie zadanie w tym roku do zaliczenia, i jednym pytaniem mnie zagial :P mianowicie: Dlaczego przy rezonansie napi***281;***263; napiecie najpierw rosnie a potem maleje? (przy wzroscie czestotliwosci) z gory dziekuje za pomoc :) Pozdrawiam Stanley |
dziwne by było gdyby nie zaliczył ;) ciesze się że mogłem pomóc ;D
|
Cytat:
:piwo: :piwo: :piwo: |
W dużym skrócie wzrost temperatury powoduje powstawanie nowych par dziura-elektron. Im jest więcej tych nośników tym mniejszy opór ;)
|
W polprzewodnikach wzrost konduktywnosci zwiazany jest ze wzrostem ruchliwosci nosnikow :)
|
W połprzewodnikach ze wzrostem temperatury rosnie konduktywnosc (czyli maleja rezystancja), gdyz zwieksza sie koncentracja elektronow swobodnych. Odwrotnie jest w przewodnikach, w ktorych rezystancja rosnie ze wzrostem temperatury co wynika ze zmniejszenia latwosci poruszania sie elektronow w sieci krystalicznej. I tak w urzadzeniach elektronicznych posiadajacych czesci polprzewodnikowe (czyli w prawie wszystkich) przy duzych mrozach opor moze na tyle wzrosnac ze przez diody czy tranzystory prad przestanie w ogole plynac :-)
|
Nie ruchliwość, tylko ilość.
Zwróć uwagę, że w metalach wzrost temperatury powoduje wzrost ruchliwości, tym samym zwiększa się liczba zderzeń -> utrudniony przepływ -> wzrost rezystancji. |
Podnoszac temperature podnosisz energie kinetyczna nosnikow pradu czyli tym samym zwiekszasz ich ruchliwosc. Swobodniejszy przeplyw pradu przeklada sie na mniejsza rezystancje.
|
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=6621&highlight=
Jutro spytam taty jak to za mało ;) |
pytanko do elektronikow...
Witam
Mam pytanko do ludzi znajacych sie na przedmiotach elektronicznych Musze odpowiedz na kilka pytan do sprawozdania, zrobilem juz wszystko, ale na 1 pytanie nie umiem znalezc odpowiedzi... Mianowicie: Dlaczego w półprzewodnikach przy wzroście temperatury rezystancja maleje? Wydawalo mi sie, ze dlatego, iz do pewnej temperatury jest 'ustalona z gory' rezystancja, po przekroczeniu zas tej granicy rezystancja stopniowo maleje. Ale nauczyciel powiedzial mi, ze nie mam racji... Moglby mi ktos w tym pomoc? Z gory dziekuje Pozdrawiam Stanley |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:06. |