![]() |
Licznik kilometrów
Mój problem jest następujący:
posiadam samochód VW T-5 z 2005 r. furgon 1,9 tdi i chciałbym zapytać czy możliwe jest kręcenie licznika kilometrów w owym samochodzie? Czy możliwe jest zrobienie i kupienie jakiegoś urządzenia, aby była możliwość podłączenia go do złącza serwisowego lub wpięcie się w inne miejsce w/w samochodzie i podkręcenie licznika bez dodatkowych urządzeń zewnętrznych np:komputera w każdej chwili i o dowolną ilość kilometrów do przodu . Czy może ktoś się zna na tym to proszę o kontak i podanie w przybliżeniu ceny takiego urządzenia,lub jakieś namiary tko zajmuję się takimi sprawami |
Cytat:
Czego to Polak nie wymyśli ... Pozdrawiam P.S. Niestety pomóc nie mogę, ale tak mnie problem zaskoczył, że jestem w szoku, stąd mój post ;) |
Z tego co sie orientuje to takie rzeczy sie robi,tylko kwestia tego czy jest juz dostep do oprogramowania akurat do tego modelu,ale bez ingerencji komputera sie nie obejdzie.
Program w np.Laptopie podpinasz pod kostke komputera w aucie,i wio.piszesz ile chcesz. Wszystko jest kwestia posiadania progsa.ale skad go wytrzasnac!wiecej nie pomoge. Tyle teorii. |
Cytat:
|
Cytat:
@Mondeo, spróbuj wiertarką. :hahaha: |
Cytat:
właśnie chodzi o to aby nie używać kompa bo to niewygodne i potrzeba zakupienia laptopa Cytat:
i tu właśnie się mylisz nie trzeba cofać bliżej zera bo co za sens do przodu to przynajmniej zostaje ci czyste paliwo :jezyk: Cytat:
ale dzięki za trafne spostrzeżenie Szkoda,że nie mamy na forum jakiegoś fachowca od liczników |
Cytat:
A w kwesti laptopa, to musi być laptop? zwykłym kompem nie da rady czy co? bierzesz do garażu blaszaka i jazda :) albo kupujesz na allegro za 50zł jakiegoś taniego kompa, byle tylko działał i już :) Myśle, że największy problem byłby z softem. Do tego trzeba by było chyba jakies (dobre) znajomości w serwisie mieć :taktak: |
Cytat:
to może lepiej laptopa kupić by było ,bo ze stacjonarnym to kłopot i owego samochodu z miejsca garażowania nie można wziąć słyszałem,że są jakieś urządzenia i bez dodatkowych urządzeń działają podpinasz pod złącze serwisowe i jazda |
1. soft to nie taki problem, na ruskiej stronie bylo tego od za***ania, na allegro kolesie sprzedaja interfacy do kompow, a softcik da sie sciagnac ale to nie jest takie latwe w obsludze, trzeba sie troche podszkolic albo podgladnac kogos, kto to robi
2. urzadzonka takowe istnieja, sie podpina i sie ma, ale swojego czasu to kosztowalo naprawde gruba kase, polaki z tym na niemcy jezdzili i poprawiali 'bledne' wskazania licznikow szwabom, bo u nich takich magikow jakos sie niewielu rodzilo moja rada- bardzo Ci zalezy to zrob tak jak tu juz inni podpowiadali - tani zlom, kazdy ma COMa, interface z allegro za jakies 150 - 400 zl, soft z www.ruskastrona.ru i diagnozujesz vweja jak potrzeba |
nie wiecie dlaczego do przodu
poprostu on chce oszukiwac kogos na paliwie(kasie) |
Cytat:
a jak do tego doszedłeś??? pykson Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
nie trzeba byc geniuszem znajac polakow i logicznie myslac zeby na to wpasc |
vag.obd2.pl
vag-com.com eobd.da.ru jeszcze raz ostrzegam, ze to nie jest takie latwe, trzeba sie poduczyc - potem to pestka |
Cytat:
myślę, że to jest prościzna - tylko muszę gdzieś znaleźć schemat (nie wiem jak to nazwać "generatorka"??) urządzonka i ew. informację gdzie się wpiąć - z tym że to drugie jest niekonieczne, bo chyba jak zobaczę na żywo to znajdę linkę (przewodzik) od skrzyni biegów do licznika :P a co do tego "generatorka" jakby ktoś wiedział gdzie taki schemacik leży to proszę o linka :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:20. |