![]() |
problem z monitorem lcd sony
witam,dlugo nie zagladalem na to forum ale ostatnio mam bardzo powazny problem z monitorem. Mam sony lcd sdm-hs74 17 cali od pazdziernika jest to model z 2004r do tej pory sprawowal sie bez zarzutu...ale od tygodnia nagle sam gasnie...przy wgraniu sie pulpitu. Sprawdzalem polaczenia kabli...srodek kompa tez jest ok,nie mialem zadnego zwarcia,zalania ekranu ...tylko sam przygasa i nie chce sie wlaczyc chociaz wedlug istrukcji obslugi <lol> wszystko jest ok. Czy ktos mial moze ze swoim monitorem lcd podobny problem,jesli tak to moze jakas porada. za odpowiedzi bardzo dziekuje i pozdrawiam
GMX |
Cytat:
Gasnie ? WYLANCZA sie dioda (inaczej znika zasilanie) |
To moze byc wina sterownika do grafiki nie monitora - przeinstaluj sterowniki.
|
dioda zielona sie pali...tylko ekranu nie ma,czyli zasilanie jest ok. Przeinstalowalem sterowniki graficzne ale nic nie pomoglo niestety...mam nadzieje ze podsuniecie mi jakis rozwiazanie problemu. Dziwne to jest...bo ani obraz sie nie kaszani,nie zachodzi cieniem...tylko znika
|
widoczny objaw - brak podswietlania, jak spojrzysz pod swiatlo to zobaczysz na 99,9% ze obraz jest wyswietlany przez matryce.
przyczyn moze byc kilka: 1 uszkodzony modul wysokikiego napiecia 2 zasilacz 3 swietlowki w matrycy 4 zwarcie w przewodach wysokiego nap. najprosciej (moze i najataniej) kupic na allegro taki sam monitor z uszkodzonym panelem na piksele, czy tez stluczonym, byleby swiecily swietlowki, w optymistycznym wariancie podmieniasz panel (5 min). w pesymistycznym (swietlowki, przewody) nalezy rozebrac panel i podmienic swietlowki wraz przewodami. pesymistycznym dletego iz istnieje pewne ryzyko stluczenia dobrej matrycy |
dzieki za pomoc...hm...wyjalem grafike i wlozylem jeszcze raz i zadzialalo...ale nie wiem na jak dlugo. Czasem jak juz zgasnie to probuje resetowac kompa...czse mpojdzie....czsem po prostu kilka razy wylaczam i wlaczam monit i czasem tez zalapie. Poki co jest monit na gwarancji wiec mam nadzieje ze serwis nie da dupy....dzieki jeszcze raz
|
Ja bym spróbował podłączyć do innego monitora (najlepiej LCD), zeby się upewnić że to nie wina systemu. A jak nie to serwis.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:28. |