![]() |
Czy mozliwe jest zniszczenie nagrywarki przez zabezpieczenie?
witam
mam pewien problem.mianowicie wczoraj przegrywalem ZAKOCHANEGO KUNDLA :) i bylo wszystko ok. ale podczas nagrywania w Nero moj firewall wywalil info ze nero chce wyslac jakis pakiet w internet, oczywiscie go zblokowalem. i nastepna juz plytka ktora nagrywalem z predkoscia x16 nagrywala sie 2 h 13 min !!!?? posprawdzalem kable, przepielem nagryware na inna tasme i caly czas nie osiaga predkosci wiekszej niz 2,4 to chyba cos nie tak, czy mozliwe ze jest jakies zabezpieczenie ktore moze zniszczyc nagrywarke? czy moze jest jakis inny problem? |
zabezpieczenie? to agent Smith przeniknął z Matrixa!! ;)
Włącz Nero InfoTool i sprawdź w Configuration czy nagrywarwarka ma DMA on. no i jeszcze ASPI - czy Nero ASPI działają properly. |
[QUOTE=ed hunter]
Włącz Nero InfoTool i sprawdź w Configuration czy nagrywarwarka ma DMA on. QUOTE] a jesli nie ma DMA to jak wlaczyc? ale czy 2h nagrywania to raczej nie wskazuje na zniszczenie nagrywarki? |
jaka jest konfiguracja komputera? screen z Nero InfoTool by się przydał.
menadżer urządzeń>kontrolery IDE>pomocniczy kanał>2x kliknąć>ustawienia zaawansowane - ustawić DMa jeśli możliwe. co to za nagrywarka jak podłączona? konfiguracja komputera? narazie zgaduje, że najbardziej typowy układ, ale nic nie wiem. |
u mnie niestety nie da sie przestawic na DMA :(
a nagrywarka LiteON 1635, podlaczona jako Master na tasmie razem z nagrywara CD, HDD na oddzielnej tasmie |
czyli to samo, kanał pomocniczy, prawym myszy i odinstaluj. następnie restart komputera i niech się zainstaluje.
jeśli po tym zabiegu nadał nie da się włączyć DMA to trzeba zamienić nagrywarwarki LiteOna na slawe a tajemniczą CD (pewnie LG ;)) na master. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:15. |