Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zasilacz AT - problem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zasilacz-problem-63297/)

gallus 08.03.2006 22:21

Zasilacz AT - problem

Witam

Posiadam starego kompa z płytą główną posiadającą wejścia na zasilacz typu AT i ATX, niestety stary zasilacz AT nie działa więc postanowiłem, że kupię jakiś typu ATX, niestety zauważyłem problem.
Stary zasilacz AT posiada przewody do podłączenia napędów, płyty głównej i przewody prowadzące do przycisku POWER. Zasilacze typu ATX nie posiadają przewodów do przycisku POWER i tu nasuwa się problem w jaki sposób będę włączał kompa, jeżeli żaden z przewodów nie będzie podłączony do przycisku POWER?

Dzięki za odpowiedzi :)

Piterniel 08.03.2006 22:33

W nowych komputerach jest przycisk bezpieczeństwa 0|1 z tyłu obudowy i on dopiero odcina zasilanie od płyty głównej, tak to ciągle jest napięcie na mobo (sygnalizuje to lampka w kolorze przewaznie zielonym). Na starych płytach jest to wyłączanie całkowicie od napięcia, czyli zostaje Ci chyba off na siłe (wyciągnąć z gniazda), albo listwa z przełącznikiem 0|1.
Ja to tak widze

ro29 08.03.2006 22:39

Witam !
Skoro Twoja płyta główna obsługuje oba typy zasilaczy, to być może jak podłączysz zasilacz ATX, to będziesz mógł podłączyć przycisk POWER kabelkiem podłączanym do płyty głównej (tak jak w normalnym ATX). Problemem może być jedynie fakt, że przycisk POWER w AT był innego typu niż w ATX - trzeba by więc może przerobić ten element - koszt około 1 - 1,50 zł za lepszy mikroswitch plus kawałek płytki drukowanej (niekonieczne, ale wygodniejsze); kabelek i złączka.

Najlepiej zorientuj się jaka tam jest płyta i zajrzyj do jej instrukcji, jeśli masz.

Pozdrawiam
ro29

gallus 08.03.2006 22:40

Czyli jednym słowem lepiej dla mnie byłoby kupić zasilacz AT :)

ro29 08.03.2006 22:47

Cytat:

Napisany przez gallus
Czyli jednym słowem lepiej dla mnie byłoby kupić zasilacz AT :)

Jeśli miałbyś kupować, to jednym słowem to chyba byłby mniej problemowy wybór (zwłaszcza, że dostaniesz to za niewielkie pieniądze - szczególnie używane) :)

Pozdrawiam
ro29

Ormianin 08.03.2006 23:12

Cytat:

Napisany przez ro29
Jeśli miałbyś kupować, to jednym słowem to chyba byłby mniej problemowy wybór (zwłaszcza, że dostaniesz to za niewielkie pieniądze - szczególnie używane) :)

Pozdrawiam
ro29

Mozesz naprawic stary AT, to tez beda grosze

gallus 08.03.2006 23:15

A co może oznaczać syczenie zasilacza tzn. wiem, że moze oznaczać uszkodzenie ale dokładniej czego? :)
PS PS Jeszcze jedna ciekawostka ze starszą mobo zasilacz syczy, a z nowszą nie ;)

Ormianin 09.03.2006 08:00

Cytat:

Napisany przez gallus
A co może oznaczać syczenie zasilacza tzn. wiem, że moze oznaczać uszkodzenie ale dokładniej czego? :)
PS PS Jeszcze jedna ciekawostka ze starszą mobo zasilacz syczy, a z nowszą nie ;)

Moze iskrzy, moze zwarcie trudno przewidziec, ale kazdy zaklad RTV takie rzeczy naprawia za kilka zlotych

gallus 09.03.2006 12:46

@Ormianin, może wiesz czy aby odpalić ten zasilacz bez włącznika należy zewrzeć przewody czarny-brązowy, niebieski-biały? (tak przeczytałem gdzieś w necie) :)

Ormianin 09.03.2006 13:10

Cytat:

Napisany przez gallus
@Ormianin, może wiesz czy aby odpalić ten zasilacz bez włącznika należy zewrzeć przewody czarny-brązowy, niebieski-biały? (tak przeczytałem gdzieś w necie) :)

Nie pamietam, ostatni AT (obudowa Big TOWER AT :) dla szpanu w tamtym czasie) mialem w 1998 roku, potem go zmienilem i "przeminelo z wiatrem" :D

Reetou 09.03.2006 14:45

Cytat:

Napisany przez gallus

Pytasz o ATX? PS ON jest na 14 pinie, kolor zielony. Powinno wystarczyć zwarcie go na chwilę z masą (czarnym)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:26.