![]() |
płytka nagrana w dziwnych okolicznościach...
Ilość załączników: 1
A więc to było tak. :) Zacząłem nagrywać płytkę DVD i odszedłem od komputera na jakiś czas, wróciłem i już prawie kończył nagrywać, potem tylko weryfikacja, a więc znowu odaliłem się od kompa i gdy wróciłem był wyłączony... Pomyślałem, e winny jest chwilowy zanik napięcia w sieci (czasem się zdarza) no i go włącyłem, podniósł się ale zamiast zbootować XP z dysku wywalił niebieski ekran z krzaczkami.
Wystraszyłem się, ludzi mówili, że to może być pamięć, dysk lub płyta głowna. Na szczęście naprawda systemu z poziomu płyty instaklacyjnej i chkdsk pomogły i system wstał. Nie wiem tylko co z tą płytą, nie wiem na jakim etapie wyłaczyło prąd. Mogę ją otworzyć, wykres bardzo ładny daje, myślicie, że dane są poprawne i bezpieczne? Szkoda byłoby wyrzucać dobrze nagraną płytę. ;) |
Odpowiedź na to pytanie wymaga długiej rozprawy filozoficznej, i nie śmiem się jej podjąć ;), :mruga:
|
A możesz poważnie odpowiedzieć na moje pytanie? Gdyby nie zamknął płyty to chyba nie dałoby się jej odtworzyć i byłoby to w jakiś sposób widoczne na wykresie? Mogę czymś sprawdzić czy pliki na płycie zgadzają się z tymi na dysku?
Prosiłbym o poważną wypowiedź. ;) |
Pisales ze odszedles od kompa gdy juz konczyl nagrywac - tu bym sie zatrzymal. Mimo iz pliki moga byc widoczne w TOC nie musza wcale znajdowac sie na plycie - napiecie moglo znaiknac przed zakonczeniem nagrywania! Zrob najbrutalniej - sprobuj skopiowac wszystkie pliki na twardy dysk. Jesli wowczas nie bedize problemow, to ja bym ta plyte zostawil. Jesli jednak dublujesz wszystko (jak NASA ;-)) to rpzeciez plytka kosztuje 1,50 zl...
|
Napisze całkiem poważnie :mruga: , nagrał bym dane na nastepną płytę i po sprawie, jak to nie wchodzi w grę to metoda którą podał M@X jest dobrym sprawdzianem. :)
ps. bardziej bym się martwił o to, z jakiego powodu komputer sie wyłączył. |
Cytat:
Ja pisałem szkoda byłoby posyłać do kosza dobrą płytkę, z ładnym wykresem... :) |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Tak odnośnie tej płyty, to zrobiłem testy odczytu pod Nero DVD Speed i wyniki oki, tzn. wszystkie sektory na zielono, pliki na liście też, przy czym każdy dostał Quality 100. Zresztą załączam screena. :) Wyniki identyczne w teście przeprowadzonym na nagrywarce (szybkość odczytu max 8x) i czytniku (5x). To chyba to samo, co zgranie plików na dysk? Zresztą ten test też mogę przeprowadzić, ale płytka wygląda oki? |
Oki, pliki się skopiowały na dysk bez problemu, nie wywaliło żadnego komunikatu o błędzie CRC, niemożliwości odczytania pliku itp. Biorąc pod uwagę to i wyniki poprzednich testów mogę już chyba przyjąć, że płyta skończyła się nagrywać i nagrała się prawidłowo, a więc mogę zrobić trochę porządku na dysku? ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:19. |