Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   K.graficzna padła...dlaczego? Przeciez działa... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/k-graficzna-padla-dlaczego-przeciez-dziala-63463/)

Kasprzak 13.03.2006 21:01

K.graficzna padła...dlaczego? Przeciez działa...

Witam.
Mam dość dziwny problem.
Radeon 9600Pro.
Karta w biosie chodzi, po zaladowaniu sie tego boot screena xp (moment przejscia w tryb windowsa) komp sie zawiesz...freeze normalny.
(klawa nie "miga" jak dusze capslocka czyli freeze)
Po wlozeniu innej karty wszystko jest normalnie czyli AGP chodzi, pod PCI tez...

Co moglo sie stac?
Brachol mowi ze wczesniej podlaczal kabel od TVOUT`u (ale napewno nie jest przelaczona na ten tryb...bo skoro tak sie dzieje ze sie zamraza to nic nie da sie zrobic)

Pawel_k 13.03.2006 22:45

a karta sprawdzana na innym kompie?

ynsiwy 13.03.2006 22:55

moze sprobuj wejsc w tryb awaryjny i zobaczyc w ustawieniach?! ewentualnie jak sie wlaczy w awaryjnym usun wszystkie sterowniki i sprobuj wlaczyc kompa normalnie.

Kasprzak 14.03.2006 18:22

w awaryjnym tez sie wlacza.
Nie sprawdzana na innym kompie.
No ale jak inna karta pod to samo AGP wlozona chodzi to cos musi byc z tym radeonem. Po formacie dzialo sie to samo, takze to nie sterwoniki.

Karte oddałem w MEDIA M. na gwarancje...zobaczymy co zrobią...

Remix 14.03.2006 18:47

Witam!

Kupiles karte w MM? O kurde... odwazny jestes...
Pewnie Ci jakiegos "pulkownika" wcisneli :(

**mondeo** 14.03.2006 18:56

Cytat:

Napisany przez Kasprzak

poczekasz kilka tygodni a może i więcej
i powiedzą ,że dooobra :haha:
jeśli dobra to pewnie co ze sterami było nie tak
ale zobaczysz jak odbierzesz z gwarancji ;)

Kasprzak 14.03.2006 18:57

Cytat:

Napisany przez Remix
Witam!

Kupiles karte w MM? O kurde... odwazny jestes...
Pewnie Ci jakiegos "pulkownika" wcisneli :(

No wlasnie nie kupilem. Ubolewałem nad tym samym, dostałem ją od ojca, a on tam kupił. Wogole nie spodziewalem sie ze mi kupi karte, szczegolnie ze wie ze nie lubie jak wtraca sie do mojego kompa. No ale kupil bo slyszal ze moj stary gf4mx440 pada i postanowil prezent, z ktorego generalnie sie ciesze bo ladnie karta chodzi(la) i kreci(la) bo to karta Szafirka takze bylo ok.
no i oto historia karty
Tylko wlasine, ciekawe dlaczego tak sie zepsula ...

@mondeo:
Mowilem ze ze sterami wszystko ok, bo windows nie wlaczal sie nawet po formacie (przeszla instalka, druga instalka - ta pól graficzna, a winda sie nie zaladowala czyli full graficzny tryb sie nie wlaczyl)takze to nie jest zalezne od sterownikow

Joe_Doe 14.03.2006 19:02

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
Tylko wlasine, ciekawe dlaczego tak sie zepsula ...

Przy moim radku (9500pro) pisza o podlaczaniu TV, zeby to robic przy WYLACZONYM komputerze. Moze Twoj brat podlaczyl przy wlaczonym..?

Remix 14.03.2006 19:10

Witam!

To mozlowe Joe, poniewaz kiedys, jak mialem jeszcze radka 9500 to poruszylem przypadkowo wtyczke TV, w taki sposob, ze sie malo co nie wysunela. Komp sie zawiesil (tzn karta graficzna) i nie moglem jej z powrotem przywrocic do zycia.
Dopiero jak ja wyjalem, uruchomilem kompa bez karty - oczywiscie sie nie zaladowal, wlozylem karte, uruchomilem ponownie - i o dziwo odzyla.
Milalem chyba szczescie. W ogole cos w tych Radkach te TV-Out jakos dziwnie dzialaly.

andrzejj9 14.03.2006 19:40

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
w awaryjnym tez sie wlacza.
Nie sprawdzana na innym kompie.
No ale jak inna karta pod to samo AGP wlozona chodzi to cos musi byc z tym radeonem. Po formacie dzialo sie to samo, takze to nie sterwoniki.

Z kwestii formalnych - sprawdź najpierw zapisy gwarancyjne, czy w ogóle opłaca ci się korzystać z gwarancji. Możliwe, że lepsza będzie (zwykle jest) reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową.

Kasprzak 14.03.2006 20:36

no podlaczyl na wlaczonym...i wtedy sie zawiesiła. Moze przez to coś się przypalilo, zwariowało...
@andrzej9: " reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową." Mozesz to rozwinac.
W jakim sensie niezgodny?

Remix 14.03.2006 21:01

Witam!

Nie ma tu mowy o niezgodnosci towaru. Towar jest jak najbardziej zgodny i dzialajacy. Zostal uszkodzone z winy uzytkownika i oni to z pewnoscia udowodnia.
Cos czuje, ze masz dwa wyjscia.
1. Nie przyznawaj sie, graj glupa i wciskaj im, ze nei wiesz o co chodzi i nagle przestala dzialac.
2. Jak sie nie da punktu pierwszego wykonac, to poniesiesz koszty naprawy.

Sunna 14.03.2006 21:17

Ja bym w trybie awaryjnym skoro sie wlacza wywalil stery i zainstalowal jeszcze raz. Byc moze sie cos sypnelo w sterach przy zawieszce. Mialem kiedys tak ze moj geforce nie chodzil na ktoryms tam numerze detonatorow.

andrzejj9 14.03.2006 22:25

Cytat:

Napisany przez Remix
Witam!

Nie ma tu mowy o niezgodnosci towaru. Towar jest jak najbardziej zgodny i dzialajacy. Zostal uszkodzone z winy uzytkownika i oni to z pewnoscia udowodnia.

To zależy. Jeśli w grę w ogóle wchodzi reklamacja z użyciem gwarancji i zostanie uznana, to zostanie również i z tytułu niezgodności towaru z umową.

Pytanie podstawowe, co w końcu z tą kartą jest, bo jak tak jeszcze szybko przejrzałem topic, to w końcu chyba nie wiadomo, tylko nie działa. A jeśli tak, to jak najbardziej kwalifikuje się to na reklamacje z tytułu niezgodności z umową.

@ Kasprzak

Prawo konsumenckie w przypadku konieczności reklamacji daje ci dwie możliwości - skorzystania z zapisów gwarancji lub z ustawowo gwarantowanego niezgodności towaru z umową. W tym pierwszym przypadku zgadasz się na zapisy gwarancyjne, czyli jak na przykład będzie napisane, że na realizację reklamacji masz czekać rok, to tyle czekać będziesz musiał. W przypadku niezgodności towaru z umową przepisy te określone są w ustawie i nie podlegają zmianie. Chociaż też nie wszystkie, bo na przykład o terminie załatwienia reklamacji jest napisane tylko, że we 'właściwym' czy coś takiego okresie. Jednak większość prawników uznaje, że jest to 14 dni i tego można się trzymać.

Generalnie warto przejrzeć zapisy gwarancyjne i zdecydować, czy nie opłaca się bardziej korzystać z tej drugiej możliwości. Podstawowe różnice, to jak już napisałem wyżej - dowolność w ustalaniu terminów i ilości ewentualnych napraw (zanim będziesz mógł żądać wymiany na sprzęt nowy bądź zwrotu pieniędzy) w przypadku umowy gwarancyjnej. Poza tym w przypadku gwarancji zmuszony jesteś oddać sprzęt do serwisu producenta (chociaż akurat Media Markt jeśli chcesz zrobi to za ciebie), przy niezgodności towaru z umową oddajesz do sklepu, gdzie kupowałeś i reszta cię nie interesuje (na upartego możesz nawet zażądać zwrotu kosztów za przejazd).

Więcej informacji znajdziesz w internecie, zwłaszcza na stronach urzędów konsumenckich.

Oktawian89 14.03.2006 22:37

Cytat:

Napisany przez Sunna
Ja bym w trybie awaryjnym skoro sie wlacza wywalil stery i zainstalowal jeszcze raz. Byc moze sie cos sypnelo w sterach przy zawieszce. Mialem kiedys tak ze moj geforce nie chodzil na ktoryms tam numerze detonatorow.

Mowilem ze ze sterami wszystko ok, bo windows nie wlaczal sie nawet po formacie (przeszla instalka, druga instalka - ta pól graficzna, a winda sie nie zaladowala czyli full graficzny tryb sie nie wlaczyl)takze to nie jest zalezne od sterownikow

Czytaj ze zrozumieniem !

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:44.