Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Reset komputera po w³o¿eniu filmu DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f5/reset-komputera-po-wlozeniu-filmu-dvd-63503/)

malanski 14.03.2006 21:07

Reset komputera po w³o¿eniu filmu DVD

Witam.
Mam pewien problem z odtwarzaniem p³yt z filmami DVD na komputerze. Gdy w³o¿e tak± p³ytê do napêdu, to po ok. 5 sekundach nastêpujê reset komputera. Sprawdzi³em kilka ró¿nych filmów i problem siê ci±gle powtarza. Nie jest to chyba wina nagrywarki, poniewa¿ jak siê prze³±czê na inny dysk twardy, to wszystko dzia³a bez zarzutu. Ró¿nice pomiêdzy dyskami to:
- na tym co siê resetuje jest WinXP Pro + sp2
- na tym co jest w porz±dku jest WinXP pro + sp1
Nagrywarka to BENQ dw1640. Jedna rzecz, któr± podejrzewam, to ustawienia regionu. W chwili obecnej jest "brak regionu". Pomy¶la³em, ¿e mo¿e SP2 wymaga wybrania jakiego¶.
Czy kto¶ ma jaki¶ pomys³?
Pozdrawiam
Szymon

Oktawian89 14.03.2006 21:11

Cos masz pomieszane w softwarze ... raczej .... format czysty system nie podlaczaj do neta zanim nie sprawdzisz czy wsio ok , potem antivirus firewall i lecisz :D

Sunna 14.03.2006 21:14

MOze to wina zasilacza ? Zaslaby. Jak ja lubie porady - format. To takie pojscie na latwizne.

malanski 14.03.2006 21:16

Zasilacz to to chyba nie jest - na drugim dysku dzia³a :(

Oktawian89 14.03.2006 21:19

A co mia³em napisaæ ? Przeciez wyrazne napisa³ ze z drugim dyskiem filmy chodza ok ...
Jakim programem odtwarzasz filmy ?! moze sproboj innego ?

malanski 14.03.2006 21:29

problem w tym, ¿e ¿aden program nie zd±¿y siê uruchomic. Reset nastêpuje w momencie ³adowania p³yty.

Oktawian89 14.03.2006 22:32

To chyba tylko format zosta³ ...

Skubi 14.03.2006 23:11

Moze jednak zasilacz. Jak wk³adasz p³yte to DVD rozkreca p³yte i pobiera wiekszy pr±d. A jesli chodzi o to ze na innym dysku dzia³a to moze dlatego ze ten inny dysk mniej pr±du pobiera i rozkrecaj±cy sie DVD nie przeszkadza zasilaczowi.
Taka moja teoria spisku:)

Oktawian89 14.03.2006 23:20

hmmm te¿ prawda.... ze o tym nie pomysla³em ^^
@malanski wsadz jakis dobry markowy zasilacz i sprawdz czy dzia³a ...

malanski 15.03.2006 00:40

Witam.
Teoria z poborem pr±du jest bardzo interesuj±ca i uwa¿am, ¿e jest mo¿liwa.
Otó¿ dysk na którym wystêpowa³ problem dos³ownie przed chwil± prawie pad³. Czy to siê przejawi³o:
-najpierw windows informowa³ o uszkodzonych plikach
-pó¼niej system nie chcia³ odpaliæ
-jeszcze pó¼niej BIOS przesta³ go widzieæ :P
- w koñcu go zobaczy³, ale system nadal siê nie ³adowa³
- postanowi³em podpi±æ go razem z tym drugim dyskiem (na którym wszystko dzia³a) w celu przekopiowania wa¿nych danych. I tu siê zaczê³y najwiêksze "jazdy". Otó¿ system na tym dzia³aj±cym uruchamia³ siê cholernie d³ugo. Rozumiem, ¿e musi wykryæ dodatkowy dysk, ale to trwa³o z 10 minut. Gdy siê wreszcie za³adowa³, to wej¶cie w "Mój Komputer" zajmowa³o kolejne 5minuty. Po prostu koszmar. Gdy siê ju¿ jednak dosta³em na ten "padniêty" dysk, to o dziwo kopiowanie plików z niego na ten dzia³aj±cy przebiega³o b³yskawicznie. Czemu? Nie mam pojêcia. Gdy jednak chcia³em co¶ zapisaæ na tym "z³ym" to znowu nastêpowa³o spowolnienie. Wniosek: Dysk do¿y³ swego koñca (ma ju¿ z 4-5 lat, i na dodatek to Seagate, a stare seagate ponoæ nie by³y najlepsze)

S±dzê zatem, ¿e gdy mi siê wydawa³o, ¿e jeszcze dzia³a³, to w rzeczywisto¶ci ju¿ by³o z nim co¶ nie w porz±dku. Byæ mo¿e pierwszym objawem by³ znaczny pobór pr±du, i jak ju¿ wspomnia³ SKUBI, zasilacz nie by³ w stanie wytrzymaæ dodatkowego obci±¿enia ze strony DVD.

Nie wiem czy moje rozumowanie (miedzy innymi to dot. samego dysku) jest poprawne. Jednak innego wyja¶nienia nie widzê.

Na zakoñczenie dodam, i¿ w celu wykluczenia awarii zasilacza po¿yczy³em od kolegi dysk 20GB i podpi±³em go razem z tym moim dzia³aj±cym - wszystko chodzi³o bez zarzutu, niewyobra¿alnie szybciej ani¿eli podczas po³±czenia tego "padniêtego" z tym dzia³aj±cym.

Je¿eli kto¶ ma jakie¶ spostrze¿enia to prosze je wyg³osiæ. Mo¿e siê dowiem czego¶ nowego. :)
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:21.