![]() |
szczerze powiem nie mialem takich problemow, a pale dla potrzeb wlasnych tylko na verbatimach+r lub imation+r, a innym to zalezy co kto przyniesie
|
icemac: Te***380; ju***380; spotka***322;em si***281; z takim stwierdzeniem. Chyba przestawi***281; si***281; na no***347;niki Verbatim.
Czy spotkali***347;cie si***281; z opini***261;, ***380;e no***347;niki sprzedawane w opakowaniach zbiorczych (tzw. cake) s***261; gorszej jako***347;ci ani***380;eli te pakowane pojedynczo w pude***322;ka? |
ostatnio TDK - ladnie piszac "zjechaly na jakosci" :taktak: i pala sie tragicznie
|
P³yty DVD+R: problem z odczytem nowej p³yty
Posiadam nagrywarkê DVD Nec ND-3500AG, której przebieg to 404.31GB zapisanych danych.
W listopadzie zesz³ego roku tworzy³em kopiê bezpieczeñstwa niektórych p³yt CD-ROM. Polega³o to na utworzeniu obrazów tych¿e p³yt w formacie ISO, a nastênie zapisanie ich na p³ytê DVD+R. Zakupi³em p³yty DVD+R firmy TDK (jednowarstwowe). Z do¶wiadczenia wiem, ¿e nie ma co oszczêdzaæ na kupowaniu popeliny, wiêc dla wa¿nych danych staram siê stosowaæ no¶niki czo³owych producentów. Zapisane p³yty testujê w nastêpuj±cy sposób: - po dokonaniu zapisu danych nastêpuje weryfikacja zapisu (Nero); - po zakoñczeniu weryfikacji przez Nero wyci±gam p³ytê z napêdu, opisujê j± pisakiem; - wk³adam opisan± p³ytê z powrotem do napêdu i kopiujê z niej wszystkie pliki na dysk. Je¶li nic nie zawiedzie, to p³ytê uznajê za prawid³owo zapisan± i taka wêdruje do szafy. Zwykle rzadko korzystam z wykonanych przeze mnie kopii bezpieczeñstwa. Wczoraj jednak musia³em. Wzi±³em p³ytê, która by³a zapisywana w listopadzie zesz³ego roku. Wk³adam do napêdu, a ten krêci ta p³yt±, stuka czym¶ tam sobie i nic! Komp zachowuje siê tak, jakbym nie w³o¿y³ ¿adnej p³yty. Nero pokazuje, ¿e p³yta jest zapisana, ale nie mogê z niej niczego odczytaæ. Uruchomi³em Alcohol i postanowi³em utworzyæ na dysku obraz tej¿e p³yty. Po wykonaniu ponad 90% odczytu danych Alcohol przerwa³ proces odczytu wy¶wietlaj±c komunikat "Out of user area". Bardzo zabawne... Przecie¿ ta p³yta normalnie dawa³a siê odczytaæ i to na tym samym napêdzie! Uruchomi³em program UltraISO. Ten poprawnie wy¶wietli³ mi wszystkie pliki zapisane na p³ycie i bez problemu pozwoli³ mi na ich skopiowanie na dysk. Na szczê¶cie dane nie przepad³y i nagra³em je na kolejn± p³ytê, a ta posz³a do ¶mietnika. Czy kto¶ z Was mia³ podobne do¶wiadczenia z p³ytami i wie mo¿e, sk±d to siê bierze? P³yta nie by³a porysowana, by³a przechowywana w plastikowym opakowaniu, zamkniêta w szafie. Nie ma tam ¿adnej wilgoci. Inne p³yty sk³adowane obok niej s± odczytywane poprawnie. Przecie¿ w dniu zapisywania tej¿e p³yty wszystko mog³em z niej odczytaæ bez problemu. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:57. |