Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kopiowanie dysku systemowego Win - NTFS (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kopiowanie-dysku-systemowego-win-ntfs-63794/)

yahol 24.03.2006 21:58

DriveImage z plytki HirenBoot CD, robi klonowanie dysku w 100%, bez zadnych ale :)
Problem w tym, ze na ogol nie widzi dyskow po USB/FireWire.

**mondeo** 24.03.2006 18:57

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... trial nawet nie potrafi zrobić obrazu, przetestowane :nie:

a jaką wersję testowałeś
bo na 8 wszystko chodziło

Ormianin 24.03.2006 15:37

Nie ma jakis darmowych programow do klonowania/kopiowania partycji?

Zetoxa 24.03.2006 15:07

... trial nawet nie potrafi zrobić obrazu, przetestowane :nie:

andrzejj9 24.03.2006 14:58

Cytat:

Napisany przez **mondeo**
mozesz to zrobic za pomocą programu Drive Image 2002

też polecam ten program i na dodatek jest w polskiej wersji
mimo iż trial to w pełni funkcjonalny
ZOBACZ

Z tego, co wiem, to w trialu nie da się potem odczytać tego obrazu i wgrać go na nową partrycję.

prometeusz 24.03.2006 14:31

Cytat:

Napisany przez prometeusz
teoretycznie mogla by byc jeszcze jedna mozliwosc, ale musze to najpierw sprawdzic :)

sprawdzone juz:(

:haha:
Moja odpowiedz dotyczy jedynie systemow z dodatkowym Linuxem.
Test robilem w tej chwili tylko na zwyklej partycji, ale to powinno byc bez znaczenia.
Generalnie nie potrzeba to tego zadnego softu.
Najpierw odpalamy Winde partzrymy na patrycje do backupu - nastepnie na nowym dysku zakladamy taka sama - wazne nie mniejsza - mozemy sformatowac, ale raczej nie ma to znaczenia ( zakladamy ze robimy szybki format).
Zapamietujemy jedynie ktora to partycja w kolejnosci na ktorym dysku.
Nastepnie odpalamy Linuxa
W oknie terminala
sprawdzamy dyski
fdisk -l
zapisujemy jak sie nazywa ta nasza partycja do skopiowania i docelowa.
W moim wypadku bylo to
/dev/hdb5
i docelowy
/dev/sda2 ( to nie pomylka jest na SCSI podpiety)
w tym momencie nic prostrzego jak stara komenda:
podajemy zbior wejsciowy i wyjsciowy
dd if=/dev/hdb5 of=/dev/sda2
Nie ma tu nic do rzeczy format partycji.
Komendy dd nie interesuje system plikow na danej partycji , robi dokladna
kopie wlacznie z niewykorzystanym miejscem - powinna tak samo przeniesc mbr.
Do tej pory uzywalem tego pod Solarisem i HP-ux .
Zadnych problemow z podnoszeniem systemu.
Na Linuxie robilem to pierwszy raz niestety nie dysk systemowy bo mam za duza partycje 80GB.
Przenosilem 18,8 GB i trwalo to jakies 3h - dokladnie nie wiem bo musialem wyjsc na troche.
Moze sie jeszcze komus przyda;)

prometeusz 24.03.2006 12:21

teoretycznie mogla by byc jeszcze jedna mozliwosc, ale musze to najpierw sprawdzic :)

**mondeo** 24.03.2006 11:54

mozesz to zrobic za pomocą programu Drive Image 2002

Cytat:

@ndy
Użyłem programu Acronis True Image. Odpalasz kompa z bootowalnej płytki acronisa robisz obrazy partycji dysku i potem przywracasz je na tym drugim.
też polecam ten program i na dodatek jest w polskiej wersji
mimo iż trial to w pełni funkcjonalny
ZOBACZ

superrrmario 24.03.2006 10:02

A może Norton Ghost ? Pozdrawiam

Pawel_k 24.03.2006 09:40

na przyszlosc. ja osobiscie preferuje czysty systemik i nowa instalacje lat+oprogramowania bo to zawsze odswieza system ;)

pawelblu 23.03.2006 22:31

Wkoncu stwierdzilem ze postawie od nowa i bede recznie przewalal profile w programach i narazie idzie super.

Udalo sie z FF, Thunderbirdem, Konnektem, wiec to co najwazniejsze mam juz na swiezym systemie. Jeszcze tylko zalatac XP i mozna zaczac instalowac znowu glupoty :)

andy 23.03.2006 19:31

Gdy kupi***322;em sobie dysk 120GB te***380; mia***322;em podobny roblem. U***380;y***322;em programu Acronis True Image. Odpalasz kompa z bootowalnej p***322;ytki acronisa robisz obrazy partycji dysku i potem przywracasz je na tym drugim.

pawelblu 23.03.2006 19:17

Kopiowanie dysku systemowego Win - NTFS

Witam.

Mam nastepujacy problem. Kupilem sobie dysk do laptopa ktory jest teraz w srodku, natomiast stary jest na zawnatrz. Chcialbym przewalic wszystkie patrycje lacznie z systemowa z tego zew. (na usb) na ten ktory jest w srodku. Problem jest z nadpisywaniem plikow systemowych, bo musze zbootowac z dysku wew. (jak bootuje z zew, to sie resetuje w pewnym momencie), wiec system, na 100% nie pozwoli mi tego przewalic recznie. W zwiazku ze oba dyski sa na NTFS, to nie bardzo sie da to zrobic z Lin, bo o ile nie ma problemu z odczytem NTFS'a, to z zapisem jest juz gorzej. Tak wiec szukam sposobu zeby partycja systemowa ktora teraz jest na dysku zew. znalazla sie 1 : 1 na dysku wew.

Druga sprawa, to czy ktos cos takiego wczesniej robil i czy dzialalo - tzn, czy jak 'nadpisze' calego windowsa starym, ale na nowym dysku to sie wszystko zbootuje jak trzeba - dokladnie czy w MBR nie ma jakis wskaznikow "adresowych" (w szczegolnosci rozmiar partycji jest inny, wiec moze adresowanie sie zmienilo), tylko "plikowe".

Oczywiscie znam rozwiazanie - zamien dyski, zgraj i znowu zamien, ale wymaga to troche roboty, tym bardziej ze wyjmowanie dysku z laptopa i z obudowy 2.5 jest troche trudniejsze niz ze stacjonarki i musialbym to powtorzyc dwukrotnie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:44.