Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Ile ma być MB w buforze nagrywarki teac? - Dziwne (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ile-ma-byc-mb-buforze-nagrywarki-teac-dziwne-6380/)

staniek 25.02.2002 21:51

Ile ma być MB w buforze nagrywarki teac? - Dziwne

Wiadomo, że teac 524 ma mieć 2 MB bufor, Dlaczego wiec nero pokazuje 1404KB? 2MB to 2048KB jak mnie uczono. Czy ja już całkiem oślepłem?
Może bym się nie czepiał, ale 3/4 nagrywania wywala sie na samym wstępie.
Nagrywarka jest nowa i dotąd myślałem, że winę ponosi zła konfiguracja softu. Ale to staje się coraz mniej prawdopodobne. Na HP9100 przez dwa lata zepsułem mniej płytek niż na tej przez dwa tygodnie! Rozpoczyna sesję i qpa, SCSI Target Error w Nero, nawet nie napełnia bufora w nagrywarce wg wskazań nero. Bardzo rzadko pomogła redukcja szybkości na x8, na ogół nie daje efektu.
Soft: Nero5572, cdrwin 4.0A
Hard: Gigabyte 6OX (815), 256MB, 1GHz celeron, 40 GB Barracuda,
Zaliczyłem wszystkie kombinacje master - slave ( mam jeszcze dvd i cdrom). W końcu zostawiłem tylko dysk (master ide1) i nagrywarke (master ide2) - Dalej to samo! ASPI jest nowe, w BIOSie wszystko na auto, zrobiona kontrola plikow systemowych.
Rzeknijcie jakieś mądre słowo.

zach23 25.02.2002 21:58

Z buforem jest wszystko OK. Siedzi tam jeszcze bios zabiera miejsce z 2MB i dlatego widzisz mniej.

nie napisales jaki system ... i jakie konkretnie bledy wywala
sprobuj moze drivery do plyty glownej zmienic, albo
pozmieniac ustawienia DMA dla napedow - wlaczyc jak wylaczone i odwrotnie

pozdro

staniek 25.02.2002 23:08

Słusznie,
System to w98se, Mam tam jeszcze karte tv (jakby to było ważne). Żadnych zgrzytów nie mam z ogólną pracą kompa. Rozpoznanie nagrywarki trwa sekundę podczas uruchomiania nero.
Nero pokazuje tylko "SCSI Target Error" następuje to chwilę później, kiedy bufor nero (ustawiony na wielkość max) jest zapełniony i słychać jak płyta przyspiesza obroty, wskaźnik bufora nagrywarki nie zdąża ruszyć wcale lub skacze do 30% i spada do zera. W efekcie na płycie jest rozpoczęta sesja i nic więcej.
Natomiast cdrwin dwa razy symulował płytę dobrze i trwało to 3,5 minuty a nagranie zepsuł w podobnym stylu - na początku. Raz symulacja płyty ( 1 plik formatu avi) trwała 15 minut a nagranie ponad pół godziny. W pozostałych wypadkach nawet symulacja sie nie udaje.
Oczywiscie wcześniej dodalem tez nowe aspi dla nero.
Na cdrwin jest to samo niezależnie, które aspi wykorzystuje jego wlasne czy ogólnie dostepne.
W nielicznych przypadkach udanego nagrania widzę tylkko jak bufor nagrywarki napełnia się najpierw do 30%, zaraz potem do 97% i tyle pozostaje do końca nagrywania.
Płyty różne: platinum, LG, Dysan.
Dzięki za sugestie, z udma spróbuje jutro.

shephard 25.02.2002 23:12

Przeczytaj recenzję tej nagrywarki na CDRinfo, zwłaszcza dział ze screenami z programów. Też powinienem to najpierw zrobić :D
TEAC już tak ma :D

Jeden program pokazywał mi coś ponad 1700KB ;D

To tyle jeśli chodzi o bufor... reszta... hmmm... ktos tu oststnio pisał że właśnie przez takie problemy zacznie propagować LG (suxx) ;D

Majonez 27.02.2002 02:09

nie chce mi sie szukac ale czy ta plyta nie ma czasami kontrolera raid hmm???

staniek 01.03.2002 21:41

Nie, nie ma RAIDa.
Ale już wiem o co chodzi. Na kompie były NERO5572, CDRWin4.0A, Clone3341 i Program do nagrywania pakietowego INCD dołączony na płycie z Nero. No i wychodzi na to, że winien jest ten InCD.
Jak pisałem, przerobiłem wszystkie kombinacje połączeń sprzętu włącznie z wymianą taśm, wyłączaniem UDMA w BIOSie, reinstalacją sterowników płyty i kontrolera intel ATA na najnowsze wersje, ASPI było najnowsze, nie bylo żadnych problemów z rozpoznawaniem napędu przez programy. Po odinstalowaniu InCD problem zniknął!! A wcześniej robiłem jego reinstalację i na pewno była poprawna. Był więc to jakiś zgrzyt programowy a nie sprzetowy i nie chce mi się go dalej tropić ;p

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:20.