![]() |
Litek 160P6S i DVD-R
Mam nastepujacy problem z ta nagrywarka. Otoz dostalem w ramach wymiany starej zepsutej nagrywarki ten model. Pierwszy raz nie chcial nagrywac -. Po tygodniu wymienili mi jeszcze raz na nowy model tego samego typu. Znowu nie chce nagrywac minusow. Wgralem najnowszy bios wersja S09 z 24.03 i dalej to samo. Kazdy minus jest wypluwany po 4% jako incompatibilite media format. Sprawdzalem rozne plyty, rozne programy do wypalania i rozne predkosci. Podpinalem do innych tasm jako master, slave i nic. Programy rozpoznaja producenta plyty ale zauwazylem jedna rzecz w programie dvddecrypter otoz w okienku z informacja o plycie jest pole DISC ID i w minusach np Verbatima dostaje cos takiego 0@P-!-00, u innych producentow jest to samo albo inny ciag. Przy plusach Disc ID jest taki sam jak Manufacturer ID. Czy ktos kto ma ta sama nagrywarke moglby sprawdzic czy nagrywa mu minusy Verbatimy, TDK, Platinum, Esperanzy, bo juz nie mam sil i chyba zarzadam calkiem innego modelu.
|
|
Za duzo tam nie ma tylko stwierdzenie innego uzytkownika ze litek ma problemy z minusami. O tym to juz sie przekonalem na 2 modelach. Myslalem ze jest jakies rozwiazanie przez jakis firmware. Wgralem testowy PV7U ale problem nadal wystepuje. Widac wiec ze naped mimo ze ma w specyfikacji nagrywanie - nagrywa tylko i wylacznie +. Cudowna nagrywarka.
|
Cytat:
Ale przeglądam jeszcze raz i widzę jednak, że DVD-R nagrywa :czytaj: Czyżby jakieś problemy ze wzrokiem? :O I jedno pytanie z ciekawości: co to są testory? :hmm: |
Nie nie mam problemow ze wzrokiem, umiem o zgrozo nawet czytac (tak i rozumiem tekst czytany).
Specjalnie dla ciebie wyjasnienie: testory to literowka mialo byc testowy, ale rozumiem ze byles tak przejety pisaniem posta i czepianiem sie ze nie mogles sie domyslic. Juz poprawiam. Z mojej strony koniec (bedzies mogl sobie jeszcze pojezdzic po mnie) i dziekuje za linka do topica. |
Cytat:
Tak samo jak też nie wiem co to PV7U :nie: Pomyślałem sobie, że testory PV7U to jakieś narzędzie diagnostyczne do sprawdzania jakości wypalonych płytek :taktak: Gdyż nigdy wcześniej o tym nie słyszałem a tu zostało to użyte w kontekście testowania That's All Folks :tak!: :D |
Witam !
Ja mam dość podobny problem z nagrywaniem płytek "DVD-R", a mianowicie po włożeniu na pewno czystej płytki do nagrywarki wykrywa się ona jako CD AUDIO i nie da się jej nagrać w "Nero", tzn. kiedy zaczyna ją nagrywać wyświetla się komunikat "Brak gotowości napędu" i po płytce, za to "DVD+R/RW" i "CD-R/RW" nagrywają się bez problemu (najciekawsze, że identyczną sytuację mam na obydwu nagrywarkach - "Lite-On SHM 165P6S" i "Nec ND-3500AG", które przecież powinny nagrywać "DVD-R"). Czy ktoś może miał podobne kłopoty i zna rozwiązanie? ? ? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. |
Cytat:
Być może złe skojarzenie wykrywania płytek DVD-R, które jakiś prog którego używasz przekabacił na Audio CD Spróbuj odinstalować w Typach plików w Narzędzie/Opcje Folderów AudioCD Ewentualnie DVD-R ( jest coś takiego? :jezyk: ) Lub też/i zainstalować jakiś program do nagrywania płyt lub/i odtwarzania AudioCD :taktak: :mruga: |
Hej !
Próbowałem tego co proponowałeś (dzięki!), ale nawet wykasowanie typu plików "Cd Audio" nie pomogło. Co ciekawe kiedy postanowiłem spróbować wejść po włożeniu do tej niby płytki audio pokazał mi się plik "track01.cda" (miał kilka bajtów i rzecz jasna nie było żadnej muzyki :) ), więc to chyba nie tylko problem jakiegoś błędnego skojarzenia... W "Nero Info Tool" sprawdziłem, że mam zainstalowane dwa sterowniki "ASPI", jeden oryginalny z "Microsoftu", a drugi od "Nero", natomiast w opcji "wybór nagrywarki" w "Nero" w kolumnie "Adapter" (nie wiem czy to to samo co sterownik "ASPI"? ? ? ) widać przy obydwu nagrywarkach "ESDI_506" - może gdyby zamienić ten "adapter" na wersję z "Nero" zaczęłoby działać, tylko jak tego dokonać ? ? ? Żeby była jasność dodam, że mam "Windows 98 SE" i "Nero 6.3.1.25", ale próbowałem też zainstalować wersję z serii 6.6 (tą która jest do ściągnięcia z tego serwisu) i nic się nie zmieniło. Pozdrawiam. |
Ilość załączników: 1
Jeżeli problemem ma być ASPI to zainstaluj sobie te z załącznika
A nóż... :mruga: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:17. |