![]() |
problem z liteonem shw 16h5s
Witam. mam dziwny problem. Mój litek shw 16h5s (lightscribe) ma problem z nagrywaniem zwykłych płyt cdr. jak mu się chce to nagrywa z zadaną prędkością, jak nie to nie- konkretnie zadaję prędkość np x24, x32 x48 , a cały przebieg palonka to max x16. testowałem na płytkach sony, verbatim i benq- te ostatnie to lightscribowe - na nich zawsze tak jak chciałem czyli z zadaną prędkością. Myślałem, że to nero testowane na 66016, 66018 i 6614, a ostatnio nawet nero 7082. poza tym płytki dvd nagrywa zawsze tak jak chcę , czyli x6 x8 x12 x16. Nie wiem czy oddać go do servisu czy dać sobie spokój. Ostatnio podłączyłem palnik LG pod usb (zewnętrzny) i pali tak jak sobie zażyczę, czyli chyba problem z litkiem albo jego firmwarem (mam najnowszy LSOW). Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć w tej sprawie???
Z góry dziękuję za konstruktywne podpowiedzi. ZULUS |
Wy***322;***261;cz SMART-BURN w opcjach NERO tej nagrywarki i spr. jeszcze raz.
|
niestety nic to nie da***322;o, ale dzi***281;ki za podpowied***378;. doczyta***322;em si***281;,***380;e pr***281;dko***347;***263; nagrywania cd-r tej nagrywarki to CLV (p***322;ynne narastanie) a nie z-clv - Skokowe jak dla cdr-w- przy cdrw ultra najpierw jest x 16 potem skacze do x24 i zawsze jest ok. to jednak chyba wada biosu litka, bo benq 1655 nagrywa u mnie bez problemu (po***380;yczony).
|
No u mnie dziala bez problemu wiec raczej to nie jest wada tego napedu
|
to może podam konfigurację
Abit nf7- s rev.2 - najnowszy bios oficjalny, barton 2500+ nie kręcony, 2 dyski sata 160+ 80 Gb, 512 ram (2x 256 dual), ide 1 master dvd pioneer 120s, ide 1 slave dysk 80 GB ata 100 , Ide 2 master shw 16h5s niesczęsne, ide 2 slave - none, sterowniki Nvidia nforce ver 8.22 mix (pobrane z guru3d.com)- w tym sterowniki eide 6.24. zaznaczam,że na orginalnych sterach win xp jest to samo. może przeinstalować windę?? sam już nie wiem, a może rozwalić o ścianę tego litka i kupić benqa??? |
A odinstaluj stery od nvidia IDE i zainstaluj windosowskie
|
Przywróciłem sterki IDE od windy XP i niestety to samo. za każdym razem, gdy instaluję jakieś "świeże" sterki to max 2 razy uda mi się nagrać cdr-y z zadaną prędkością powyżej x16, potem to juz tyko x16 i koniec. Chyba jednak oddam do servisu, a może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł.
ps. zmieniłem taśmę IDE na nówkę ata 100 i ciągle to samo.......... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:22. |