Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywarka stacjonarna DVD - czy to wina p³yt? oraz inne pytania. (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywarka-stacjonarna-dvd-czy-wina-plyt-oraz-inne-pytania-63862/)

Pablo1964 14.06.2006 12:40

Nie oszczêdzaj na p³ytach. Chodzi tu przede wszystkim o trwa³o¶æ nagrania. Na tanie p³ytki mo¿na nagrywaæ film do jednokrotnego obejrzenia, bo czêsto nagranie nie wytrzymuje 2-tygodniowej próby czasu. Trudno tu polecaæ konkretn± firmê, bo rzeczywistego producenta poznaje siê dopiero po w³o¿eniu p³ytki do napêdu, ale mo¿na powiedzieæ, ¿e to, co sprzedawane jest pod markami Verbatim, TDK, Sony, na ogó³ spe³nia podstawowe wymogi jako¶ci.

joujoujou 29.03.2006 00:21

Cytat:

Napisany przez Szkrobi
[...] QScan - OK. Tylko dlaczego do testu MUSI byæ Benq - ja mam LiteOn-a.

Bo Qscan jest aplikacj± przeznaczon± dla BenQ w³a¶nie i AFAIK tylko z nim dzia³a. :tak!:

:glaszcze:

Szkrobi 28.03.2006 18:25

Ad1. Nagrywarka najta***324;sza na rynku: Manta Emperor 012 za 499 - ale to nie ma raczej znaczenia cho***263; najwi***281;ksz***261; zalet***261; tej marki jest to, ***380;e powstaj***261; do nich nowe firmwary i ***380;e czytaj***261; dos***322;ownie wszystko co wypali komputer. No***347;niki te***380; taniutkie u***380;ywa***322;em (za 1,50 z pude***322;kiem slim). Dlatego przestawi***322;em si***281; na DVD-RW i po wypaleniu jeszcze raz kopiuj***281; na kompie. Nagrywarka obs***322;uguje plusy i minusy ale plusy jakby lepiej. Mam dwie p***322;yty dvd-rw: jedna by***322;a z nagrywark***261; - plus. Druga to Esperanza - minus. Wsperanza rw to badziewie, natomiast ta druga dzia***322;a super. Na pewno zainwestuj***281; w dobre, drogie dvd-rw tylko kt***243;re polecacie?

Ad.2 QScan - OK. Tylko dlaczego do testu MUSI by***263; Benq - ja mam LiteOn-a.

Popielaty 26.03.2006 22:34

Ilo¶æ za³±czników: 1
Witaj na forum :)

Ad 1 - podaj jaka to nagrywarka i na jakich no¶nikach masz te problemy / czy na ka¿dych czy tylko na niektórych ? /

Ad 2 - jedyny mi znany sposób / aczkolwiek bardzo kontrowersyjny / zbadanie no¶nika przed zapisem to program Qscan + nagrywarka Benq. Test czystego no¶nika na b³êdy TE i FE. Pomy¶lne przej¶cie no¶nika przez ten test nie jest jednak / niestety / ¿adn± gwarancj± poprawnego wypalenia p³yty.

Szkrobi 26.03.2006 00:27

Nagrywarka stacjonarna DVD - czy to wina p³yt? oraz inne pytania.

Sory za umieszczenie tego postu wcze¶niej w innym dziale.
1. W trakcie nagrywania, np. z magnetowidu sprzêt czêsto siê wiesza - my¶lê ¿e z powodu b³êdu p³yty - i nastêpuje ca³kowita utrata zapisanego materia³u. Komputer nie widzi wogóle napêdu a odtwarzacz widzi pusty dysk. Dysk taki mo¿na dograæ, ale wcze¶niejszej niedokoñczonej prawid³owo sesji nie ma.
Pytanie: Czy jest jaki¶ program, dziêki któremo mo¿na zobaczyæ zawarto¶æ tej p³yty i skopiowaæ j± na twardziela? A mo¿e jest jaki¶ program który jest w stanie j± naprawiæ (choæ nie s±dzê)?

2. Czy jest jaki¶ program którym mo¿na sprawdziæ CZYST¡ p³ytê DVD-R/RW czy nie ma b³êdów aby unikn±æ takich sytuacji? Znane mi programy skanuj± nagrane p³yty - co jest bezu¿yteczne skoro nagrane dzia³aj±.

Pozdrawiam wszystkich.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:33.