![]() |
niewłaściwe firmware do dvd rw
witam
Kochani mam problem, który deczko mnie przerasta, a problem powstał dzięki mojej głupocie, aż wstyd pisać... Otóż chciałam wrzucić u siebie nowe firmware do nagrywarki dvd i niestety przez głupotę/nieuwagę wrzuciłam nie do tego modelu, który posiadam, a posiadam sony dvd rw dw-q28a a wrzuciłam do dw-q58a. Teraz pojęcia nie mam jak ten proces odwrócić, bo niestety odwrotnie to nie działa. Czy ktoś wie jak można mi pomóc?? pozdr Asia |
proponuj***281; TEN bios, b***281;dzie to bardzo przyzwoity LiteOn.
|
Mam już ściągnięty ten bios, tyle tylko, że nie mogę go wgrać, bo po wgraniu tego nieprawidłowego biosu teraz wyskakuje mi error,
http://img522.imageshack.us/img522/3...nyerror8gs.jpg Próbowałam wgrać biosa przez MtkWinFlash_1.5.3.6, ale tu trzeba mieć bios w *.bin, znalazłam jedynie KYS 1,2,3 w takiej postaci, tyle tylko, że przy próbie jego wgrania program Mtk mi się wywala :/ |
wez tego firmware http://codeguys.rpc1.org/firmwares/d...KYS3.stock.rar
|
No posiedziałam w nocy i dałam sobie radę, udało mi się przywrócić napęd do życia :D
Dla tych co będą mieli podobny problem (a z postów widać, że dość często zdarzają się podobne sytuacje) to do tego tematu, który tu wszyscy polecają - sposób na uratowanie napędu optycznego dodam, że jeśli posiadamy napęd dvd +- rw to musimy zrobić to pod dosem, bo pod windą się nie da (tak twierdzą twórcy programu MtkFlash i MtkWinFlash i u mnie ta teoria sprawdziła się w praktyce). Jeśli macie problem ze znalezieniem biosów w postaci *.bin to polecam program XFlash Utility for LiteOn, który przerobi biosy z exe na bin. Mając biosy w postaci bin pozostaje tylko zastosować się do instrukcji z polecanego artykułu. Swoją drogą to proponuję moderatorom, zrobić przyklejony temat w tym dziale, który zawierałby info o sposobie na uratowanie napędu optycznego, w przypadku źle przeprowadzonej aktualizacji firmware'u, bo często się to ludziom przytrafia. pozdrawiam asia |
Czy mozecie poda***263; jeszcze raz linka do firmware dla dw-q28a. Do ten co jest jakos nie dzia***322;a.
A tak przy okazji to mam pytanie jak powstrzymac na tej nagrywarce samoistne znmienianie sie regionu zaoata***322;a mi tylko jedna szansa i nie wiem co z tym zrobi***263;. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:14. |